P. Szabó István

Vadregényes körtúra a Szántód feletti öregerdőben

2024. február 10. 18:41 - Gulyás Szabó István

screenshot_2024-02-10_at_14_28_26.png

/ Klikk a képre! /

Vadregényes körtúra a Szántód feletti öregerdőben

 

Mint ahogyan azt a legutóbbi, Szántód felett az erdő... című posztomban ígértem, neki is láttam megrajzolni azokat az útvonalakat a környéken, amelyeket érdemesnek tartok a bejárásra, és amelyek részben vagy egészében hiányoznak a turisztikai leírásokból. Tehetem ezt pedig egyszerűen csak azáltal, hogy éppen itt lakom, sőt az ebben a posztban bemutatott terület számomra olyannyira "itt" van, hogy azt a kertkapumból kilépve könnyedén elérhetem gyalogszerrel.

Aki rendelkezik az Outdooractive.com/hu vagy pedig a Természetjáró.hu/hu applikációjával - ami erősen ajánlott ehhez a túrához is - az a fenti képre, vagy az alábbi linkre kattintva, elérheti a tervet és annak leírását egyenesen az oldalról:

VADREGÉNYES KÖRTÚRA A SZÁNTÓD FELETTI ÖREGERDŐBEN

 

Azok számára, akik viszont nem rendelkeznek a fent említett app-okkal, következzék a leírás (Fotók: @pszaboistvan):

kicsi_img_5850.JPG

Rövid leírás: Ez egy olyan, majd 11 kilométeres, gyerekekkel is teljesíthető, valóban vadregényes körtúra, amely amennyire csak lehetséges, kerüli az aszfaltozott utakat és a lakóövezeteket. Teszi pedig mindezt úgy, hogy a kiinduló-, és végpontja egy gyönyörű, frissen felújított majorság, sőt útba ejt egy olyan "titkos pihenőt", amely a hivatalos túraútvonaltól távol bújik meg a Szántód feletti öregerdőben.

Bővebben: A túra a frissen felújított Szántódpusztai Majorság parkolójától indul. Ide lehet érkezni autóval, illetve közvetlenül a parkoló mellett található egy buszmegálló (5906, 5916, 6030, 6035, 6038, 6040) is, ha valaki a tömegközlekedést preferálná.

kicsi_img_5776.JPG

kicsi_img_5774.JPG

A túra átvezet a Majorság területén, amely tele van mindenféle látnivalókkal, kiállításokkal, termelői piaccal, étkezési lehetőségekkel, játszótérrel, és a Majorság legmagasabb pontján található a szívfacsaróan kedves Szent-Kristóf Kápolna is.

szent-kristof-kapolna.JPG

A Majorság túloldalán fut a Római út, melyen jobbra fordulva a sárga jelzést követjük, amely néhány méter után ráfordul a Hármas-hegy felé vezető emelkedőre.

kicsi_img_6065.JPG

kicsi_img_6066.JPG

kicsi_img_5780.JPG

Amint felértünk a hegyre és követve a jelzést jobbra fordulunk, gyönyörű kilátás tárul a szemünk elé. Végig a dűlők mentén, valahol félúton található, a Hármas-hegy 165 méteren álló, kiépített kilátója, padokkal, térképekkel, a kilátó mögött pedig egy kör alakú, kitáblázott tanösvény is fut, melyen sokat olvashatunk az erdő növény-, és állatvilágáról.

Továbbhaladva, az első lehetőségnél balra fordulva, elindulunk az erdő mélyére, innentől a sárga+ jelzés mentén. Ez a szakasz hosszan emelkedik.

kicsi_img_5847.JPG

kicsi_img_5848.JPG

kicsi_img_5849.JPG

kicsi_img_5851.JPG

kicsi_img_6046.JPG

kicsi_img_5852.JPG

Egészen addig megyünk, amíg nem találunk egy kitáblázott útkereszteződést, ahol pedig már a zöld jelzést követve balra fordulunk, és folytatjuk utunkat az erdő mélyére.

kicsi_img_6050_1.JPG

kicsi_img_6051_1.JPG

Majd néhány méter megtétele után, az első lehetőségnél, jobbra letérünk a hivatalos túraútvonalról. A továbbiak követéséhez ajánlatos a termeszetjaro.hu mobil-applikációjának használata, ugyanis innentől relatíve hosszú ideig nem találunk semmilyen turistajelzést.

kicsi_img_6048.JPG

Követve a megadott útvonalat, eljutunk az erdőt félbevágó betonútig, melyen jobbra fordulva haladunk egész a következő megadott pontig, ahol balra ismét be tudunk hatolni az erdőbe. (Ha bármi történik, vagy ha eddigre valaki úgy dönt, hogy nem szeretné tovább folytatni a túrát, ezen a betonúton balra fordulva, egyenesen a Majorság parkolójáig tud lesétálni, de ide még autóval is fel lehet hajtani.)

kicsi_img_6055.JPG

A megadott útvonalat követve néhány kanyar után szembetalálkozunk egy fantasztikusan kiépített, csodás pihenőhöz egy szépen megmunkált kopjafa mellett, ahol lehetőségünk van nem csak megpihenni, de akár bográcsozni, illetve kemencében sütni-főzni is, természetesen a mindenkori erdőjárási szabályok betartásával.

kicsi_img_6052.JPG

Folytatva az megadott útvonalat, addig megyünk, amíg újra el nem érjük a keresztező sárga jelzést, melyen balra fordulva tovább haladhatunk, következő célunk, a Vaskereszt-pihenő felé.

szantod10-1.JPG

kicsi_img_5646.JPG

A Vaskereszt emlékművet - amely Zamárdi területének legmagasabb pontján, 230 méteren található - 1896-ban a Millennium emlékére állíttatta a város, körülötte pedig szépen rendben tartott erdei pihenőhelyet alakítottak ki, ahol szintén lehetőségünk van akár még szalonnát sütni, vagy bográcsozni is.

Innen továbbhaladva ismét követjük egy ideig a sárga jelzést, ám a balra kanyarodó iven maradva, újra letérünk róla, melynek következtében a Köhegy-kilátó helyett, a Nagy-dűlő szélesen átlátható terét megkapva keveredünk ki az erdőből, ahonnan már messziről látható a Majorság kápolnája, túránk vége.

kicsi_img_6067.JPG

kicsi_img_6068.JPG

A dűlők mentén leereszkedve ismét belefutunk abba a Római útba, amely egyenesen visszavisz minket a Szántódpusztai Majorság már jól ismert hátsó kapujához, amelyen befordulva, lényegében elérkezünk utunk végéhez.

Tipp: Évek óta Szántódon lakom, így ezt a túraútvonalat csak azután hoztam létre, hogy keresztbe-kasul bejártam a szóban forgó területet. Ha pedig tippeket kell adnom, a következőket mondanám:

- Érdemes olyan cípőben nekiindulni az útnak, amely bírja a strapát és lehetőleg vízálló, mert bizonyos időszakokban elég saras tud lenni az út.

- Én családdal-csoporttal úgy indulnék neki a túrának, hogy még a Majorság Termelői Piacán bevásárolnék kenyérből, kolbászból, süteményből, meg hasonló jóságokból, kinek-kinek ízlése szerint, azokat pedig magammal vinném és a "titkos" Kopjafa pihenőnél fogyasztanám el.

FIGYELEM!: Különösen februárban, de persze egész évben érdemes leellenőrizni a https://sefag.hu/ oldalán, hogy nincs-e éppen valamilyen erdőjárási tilalom!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr6018323223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása