Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

KORSZAKVÁLTÁS A TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYBAN

Avagy, ideje végre elmosnunk az "Okostányért"!

2019. január 26. - P. Szabó István

canada_f_g_white.jpg

/ Kanada új, 2019-től kiadott táplálkozási ajánlása /

Nincs mese, minden, amiről az utóbbi időszakban beszélek, és amiért sokak nemtetszését kiváltva harcolok, történik, méghozzá MOST történik!

Háború robbant ki a táplálkozástudományban. Sorra dőlnek meg a régi, leginkább és valójában semmilyen tudományos alátámasztással nem bíró dogmák, és mondjuk ki bátran, többgenerációnyi orvosról és dietetikusról derül ki konkrétan és bizonyítottan, hogy kókler tudományt tanítottak nekik, így kókler tudományt is adnak tovább, kókler tudományt is használnak, és működésük elképzelhetetlenül sok esetben kontraproduktív, sőt kifejezetten káros, azaz tulajdonképpen, ahogy "gyógyítanak" az inkább egészségkárosító.

Ugyanez vonatkozik a nagy nemzetileg kiadott, és követett táplálkozási ajánlásainkra is, melyek úgy vezetnek meg embermilliókat, úgy adnak tanácsot, és úgy határoznak meg alapszabályokat, hogy közben nincs mögöttük semmi értelmes, bizonyított kutatás.

Vannak viszont megkérdőjelezhetetlen tények, az egyik ilyen tény pedig nem más, mint az, hogy az egész emberiséget gyilkos módon betegítő elhízás és a táplálkozással kapcsolatos minden betegség éppen akkor indult robbanásszerű terjedésnek, amikor ezeket a borzalmas ajánlásokat kiadták, halálos "sikerük" pedig még mind a mai napig töretlenül és kimutathatóan kitart.

ajanlasok_es_elhizas.jpg

/ Az elhízás robbanásszerű növekedése az első hivatalos táplálkozási ajánlást követően. - USA /

ajanlasok_es_elhizas2.jpg

/ Makrotápanyag-arány változása a hivatalos táplálkozási ajánlások következtében. 1. /

ajanlasok_es_elhizas3.jpg

/ Makrotápanyag-arány változása a hivatalos táplálkozási ajánlások következtében. 2. /

...

Élő videó-beszélgetés Nina Teicholz -zal az amerikai táplálkozási ajánlások borzalmas kövekezményeiről, és arról, hogy hogyan érhetjük el a változást: https://www.facebook.com/meganidm/videos/2011019402279503/

...

...

De egyre inkább úgy tűnik, hogy a dietetika sötét középkora hamarosan véget ér...

Aki követi a posztjaimat, már olvashatott arról, hogy néhány nappal karácsony előtt, az American Diabetes Association (ADA) új ajánlást adott ki a cukorbetegek táplálkozására vonatkozóan, amelyben az eddig leginkább használt 160 g-os szénhidrátmennyiséget - a legújabb, 2014 óta szisztematikusan figyelemmel kísért és ellenőrzött szakirodalom eredményeit figyelembe véve - 130 g-ra redukálta, miközben nem felejtett el említést tenni az úgynevezett ketogén étrend (maximum 30 g szénhidrát / nap mellett kb. 75% - zsír, 15% - fehérje, 5% - szénhidrát makro-arány) jótékony hatásairól sem.

Ami viszont szomorú tény, hogy például a diabetes.hu minderről egyetlen szót sem szól, sőt, miközben körülbelül az egész világ már lassan egy évtizede tisztában van a megfelelő zsírok fogyasztásának előnyeivel többek közt a cukorbetegség kezelésében is, addig mind a mi Okostányérunk, mind pedig a diabetes.hu táplálkozási ajánlásai hangsúlyozzák az alacsony zsíradékfogyasztás fontosságát, ami 2019-ben számomra, aki napi szinten kutatom a témát és követem a legfrissebb tudományos publikációkat, mindamellett pedig "gyakorló ketogén" vagyok, egészen egyszerűen elképesztő.

...

Írásom a témában: RENDKÍVÜLI: Új táplálkozási ajánlás 2-es típusú cukorbetegek számára!

...

De hogy miért is írok erről az egészről megint...?

2019. január 21-én - azaz néhány nappal ezelőtt - a Kanadai kormány kiadta az új táplálkozási ajánlását, ami izgalmas és lényeges változásokat vetít előre.

KANADA 2019-TŐL HIVATALOS TÁPLÁLKOZÁSI AJÁNLÁSA

 

Ez az ajánlás, többek közt leszámol a napi ötszöri étkezés idióta baromságával, és kimondja, hogy csak akkor egyél, ha éhes vagy, ami mérföldnyi előrelépés, és végre tágabban beszél a zsírokról is, bár még mindig nem egészen "jól", viszont ami igazán fontos: Óva int a feldolgozott élelmiszerektől, és az élelmiszeripari marketing káros hatásaitól, azaz kvázi állami szinten, hivatalosan figyelmeztet arra, hogy ne higgy el mindent, amit a reklámok mondanak.

És ez még nem minden.

Óriásit segítve a tápanyagfajták megértésében ez az ajánlás egészen új módon csoportosítja a tápanyagokat, mivel már nem húsokról, tejtermékekről, zöldségekről, gyümölcsökről, és gabonákról beszél, hanem zöldségekről-gyümölcsökről (amik amúgy szintén szénhidrátok, de az egyszerű ember számára így könnyebb az egész megértése), fehérjékről, és szénhidrátokról, végre "okosan" megmutatva, hogy milyen élelmiszerek, melyik csoporthoz is tartoznak, mert ha hiszitek, ha nem, a legtöbb ember ezekkel még alap szinten sincs tisztában, ami miatt kifejezetten könnyű őket megvezetni...

...

Írásom a témában: Fogyást segítő élelmiszerek

...

Ám a végére hagytam a talán legjelentősebb változást:

Ez az ajánlás kifejezetten a növényi alapú táplálkozás támogatása felé fordul, és kihangsúlyozza annak előnyeit, részben azáltal, hogy mellőzi a tej-, és tejtermékek külön csoportban való reklámozását, részben pedig azáltal, hogy nem pusztán külön szöveggel figyelmeztet a proteinforrások megválasztására, hanem magán a képen is kerüli a mindenféle nagy húsok megjelenítését, és ez viszont valódi áttörés!

És most többen nyilván felsikolthatnak, mert ugye hogy lehetséges az, hogy egy alapvetően ketogén étrenden lévő táplálkozási tanácsadó valódi áttörésnek nevezze az állati fehérjeforrások csökkentésének ajánlását, és viszont mindazoknak akik most ezt gondolják, azt üzenem, hogy nagyot tévednek, amikor azt hiszik, hogy a ketogén étrend csakis a mértéktelen húsevésről meg az állati zsírok állandó zabálásáról szól...

Summa-summarum, az új táplálkozástudomány harca a régi ellen valódi háborúvá erősödött, és történik mindez ma, méghozzá a szemünk láttára, és ha nem szeretnénk többé hagyni, hogy áltudományos sarlatánok megvezessenek, sőt megbetegítsenek minket, és mondjuk aktívan kivennénk a részünket a harcból, nincs más dolgunk, mint olyan szövetségeket létrehozni, vagy olyan meglévő szövetségekhez csatlakozni, mint például a The Nutrition Coallition, és mindent megtenni annak érdekében, hogy a vezetőink végre valódi tudományos tények figyelembevételével alakítsák ki ránk vonatkoztatott táplálkozási ajánlásaikat, és azok szellemében váltson koncepciót mind az élelmiszer-, mind pedig a gyógyszeripar.

 

OLVASS TOVÁBB: FOGYÁST SEGÍTŐ ÉLELMISZEREK

 blog_alja_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr3314589614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.