Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Orthorexia nervosa

Avagy, a túlságosan egészséges táplálkozás...

2018. október 08. - P. Szabó István

emeka-0778_bw_edit_web.jpg

/ Fotó: Én, Modell: Emeka - Miami, 2015 /

Borzalmas egy ember vagyok. Én tényleg sose azt csinálom, amit várnak, vagy inkább elvárnak tőlem, hanem valahogy mindig pont az ellenkezőjét. De esküszöm, nem direkt, csak valahogy úgy követik egymást az események, és csak annyi, hogy a dolgokról van saját véleményem, ami meg azért van, mert hát én "sajnos" már nem hiszek el vakon mindent, amit mondanak, vagy mutatnak, hanem el is gondolkodom rajtuk.

Táplálkozás témakörében kezdődött azzal, hogy írtam egy olyan e-könyvet - EGYÉL RENDESEN! -, ami tulajdonképpen minden tekintetben ellene megy annak, amit éveken keresztül tanultam, vagy inkább tanítottak nekem. Hátat fordítottam az akademikus - vagy hívjuk inkább úgy, hogy a "régi" - táplálkozástudománynak, többek közt tagadom az energiaegyensúly idióta matematikáját ugyanúgy, mint a napi öt-hatszori étkezés téves rutinjának értelmét, de ez még mindig nem elég, mert most egyre inkább afelé hajlok, hogy önálló gondolkodásra buzdítsak mindenkit, az úgynevezett egészséges élelmiszerek tekintetében is.

És szeretem ha a dolgok egyensúlyban állnak, ami például abban is megmutatkozik, hogy ugyanúgy felhúzom a szemöldököm akkor, amikor valaki borzalmasan kövéret látok, és akkor is, ha valakin azt tapasztalom, hogy már mániákusan szerelmes a "kockás hasba".

Miért? Mert mindkettő mögött valamiféle (testkép)zavar rejtőzik.

Igen, a "minden áron kockás has" mögött is, ugyanúgy, mint ahogyan a bulimia, vagy az anorexia is egy-egy jólismert betegség a testképzavar egyik partján, a másik parton ott a túlzott egészségesség betegsége is, az orthorexia nervosa, ami talán még nem annyira ismert, mint az előbbi kettő, de ha valaki rendszeresen görget Instán, és nem csak néz, hanem lát is, akkor szemébe tűnhet, hogy a világ már megint csúnyán túltolt valamit, aminek amúgy jónak kéne lenni.

Azt látom, hogy sajnos egyre több az olyan ember, aki bármiféle valódi személyes tapasztalat nélkül, halálosan retteg egész élelmiszercsoportoktól, így kerüli is azokat, mint a tüzet, és teszi ezt valóban anélkül, hogy ténylegesen tudná, hogy azon élelmiszercsoport elemei hogyan is hatnak a szervezetére, ezáltal pedig talán olyan dolgokat von meg magától, amelyek simán lehet, hogy tök jót tennének neki. Értem ezt arra, hogy tudom, hogy sokan anélkül táplálkoznak például laktóz-, vagy gluténmentesen, hogy amúgy bármi bajuk lenne azokkal, és teszik mindezt csakis azért, mert vagy így akarnak divatosak lenni, vagy egyszerűen csak mert annyira megijesztették őket, és ez véleményem szerint nem jó. Mint ahogyan az sem, ha valakiből hirtelen divat-vegán lesz, aztán meg pár hónap múlva ül a kórházban, és miközben nagyban tolják bele a B12-t, hogy valahogy túlélje az éjszakát, nem érti, hogy mit csinált rosszul...

Mindig elmondom, hogy addig, amíg az új tudomány nem talál ki jobbat, kvázi egyetlen ésszerű lehetőségünk az önmegfigyelés és a naplózás, és bár sosem félek paradigmát váltani, ha új igazságokra lelek, ez a kijelentésem pont hogy egyre erősebb gyökereket ereszt. Ez a módszer egyszerű és logikus. Mindössze annyi a lényege, hogy amikor eszel vagy iszol valamit, megfigyeled, hogy az hogyan hat rád, és ha jól, akkor megtartod, ha pedig nem, akkor kiveszed a táplálkozásodból, az eredményeidet pedig valamilyen számodra kényelmes módon listázod, és már kész is a "személyre szabott étrend". És hidd el, nálad jobban még a legdrágább táplálkozási tanácsadók sem tudják, hogy mi a jó neked! Szóval a lényeg, hogy gondolkozz, és nyugodtan hallgass magadra, és ok, hogy a világ, a reklámok, meg a social media nagy hatással van rád, de azért ne engedd, hogy a gonosz fullra elrabolja a lelked, és annyira megborítsa a realitásérzéked, hogy csak azért megvonj magadtól valami jót, mert ők azt mondták... 

 

OLVASS TOVÁBB: HAT UTÁN MÁR NE EGYÉL!

blog_alja_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr9314288597

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.