Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

A fogyókúra Szent Grálja...

...amit mindenki máshol keres!

2018. szeptember 09. - P. Szabó István

nori_laci_asia_edited_web-3170447_blog.jpg

/ Modell: Rékasi Nóra, Fotó: én, 2018. /

Vannak időszakaim, amikor nagy lendülettel írok és posztolok mindenféle táplálkozással - vagy edzéssel - kapcsolatos gondolataimról, meglátásaimról, tapasztalataimról, meg vannak olyanok is, amikor hátralépek kettőt, és távolról figyelem, hogy mi történik, hogy mások miket írnak, azaz pontosabban és nyersebben fogalmazva, hogy mások hogyan szapulják egymást, mert lényegében ennél komolyabb   dolgozás nagyon nem történik, és ilyenkor általában elszörnyedek, kiábrándulok, és kiszállok a játékból.

Megy a verseny, hogy ki az okosabb, ki tud valamit jobban, ki tud nagyobbat mondani, ki használ több idegen szót, meg mindenféle tudományos terminológiákat, meg ki képes még és még mélyebbre menni a témában. Csak hát az igazság az, hogy például az emberi emésztés, és mondjuk a zsíranyagcsere annyira összetett és bonyolult, hogy lényegében a legeslegeslegeslegnagyobb koponyák sem értek még a végére a történetnek, és ha nemis azt állítom, hogy tapogatóznak, de azt nyugodtan mondhatom, hogy még messze sem találtak rá minden válaszra, azaz akár kijelenthetném azt is, hogy tulajdonképpen szart se tud itt senki, semmiről... én sem.

Csapkodunk, mint hal a szatyorban, vagdalkozunk, hogy ki, mit olvasott éppen, vagy mit tanult, vagy mit nem tanult, de az egésznek nincs egyáltalán semmilyen gyakorlati haszna, értelme, csak az ego kielégítése. Apró csaták győzelmei a dagadó zsírhalmok fölött, miközben annyira sikeresen hirdetjük az egészséget, hogy betegebbek vagyunk, mint valaha.

Meddő vita...

A napokban a mélyére mentem megint. Olvastam mindenféle tanulmányokat, főleg egymásnak ellentmondóakat, borzalmas mennyiségü információn rágtam át magam molekuláris szinten, keresve a válaszokat a saját kérdéseimre, egészen addig, amíg fel nem adtam tényleg, és rá nem jöttem, hogy minden kérdésemre, csakis olyasmi válaszokat kapok, hogy "...de ezt még nem tudjuk pontosan...", vagy "...ebben a témában még további kutatásokra van szükség...", vagy "...ebben nincs szakmai konszenzus...", és stb..., tehát a lényeg, hogy nagy valószínűséggel a mi életünkben már nem nagyon fog megszületni a pontos válasz még arra az amúgy egyszerű kérdésre sem, hogy "Mitől hízunk el, vagy éppen mitől nem?", és hogy "Mitől tudunk lefogyni, vagy éppen meghízni, ha azt szeretnénk?", és tudjátok, hogy honnan vagyok ennyire biztos abban, hogy a táplálkozástudomány még messze sem érti a testsúly problematikáját?

Onnan, hogy még nincs rá "gyógyszer".

Ha pontosan tisztában lennének a folyamatokkal, azzal, hogy mitől hízunk, és hogy hogyan fogyhatnánk le, már rég előálltak volna egy működőképes pirulával, és akkorát kaszálnának rajta, mint még soha, senki, semmin. Gyakorlatias fejjel vizsgálva a kérdést, ez bizony ennyire egyszerű.

Amúgy meg új kutatások zajlanak a bélidegrendszer valódi hatalmáról, a zsírszövet több eddig ismeretlen funkciójáról, és egy csomó más olyan dologról, melyek beható ismerete nélkül lényegében fölösleges is messzemenő következtetéseket levonni, határozott vonalakat húzni, vagy nagy kijelentéseket tenni.

Nyilván azon zakatolni, hogy az emberi test egy egyszerű gőzgép, és "Ha fogyni akarsz vigyél be kevesebb kalóriát, mint amennyit elhasználsz!", talán már egyértelműen elavult kijelentés - lett légyen, hogy manapság azért már nem nagyon illik kihagyni ebből az egyenletből az endokrin rendszert, ami lényegében simán képes bárkiből pillanatok alatt soványat, vagy kövéret csinálni, teljesen függetlenül a bevitt kalóriamennyiségtől, - és jól látható jelei vannak annak is, hogy paradigmaváltásba kezdett a táplálkozástudomány, de a dologról még nem derült ki, hogy egyáltalán tart-e már valahol.

Azért persze jó látni, hogy egyre többen térnek le a kalóriaszámlálós, "mindenkinek ugyanazt az egyénre szabott étrendírásos" útról, hogy a testépítők kezdenek rájönni, hogy borzalmasan egészségtelen, amit magukkal művelnek, és hogy a hétköznapi ember számára nem az ő trükkjeik jelentik a megoldást.

Lassan belátjuk azt is, hogy hülyeség hatszor enni egy nap, mert csak az éhségérzet lesz tőle egyre elviselhetetlenebb, meg a hasnyálmirigy "fáradtabb", viszont leglább a napi csak kétszer-evéses időszakos böjtölés sokaknál ugyanolyan jól működik, mint például a ketogén étrend, ami tök jó, mert így legalább leszakadunk a rég beidegződött szabályokról, és ráállunk az "A szabály az, hogy nincs szabály" útjára.

Ledölnek a falak, de messze sem biztos, hogy a régi baromságok helyett, nem csupán új baromságokat kapunk, hanem végre magát a Szent Grált személyesen.

Valószínűleg önmagában helytelen minden valamilyen táplálékcsoportokat egyértelműen kizáró koncepció, úgy mint például a vegán, a paleo, sőt a személyes kedvencem, a ketogén is, hiszen korlátoltságukból adódóan talán képtelenek a finomhangolásra, mivel úgy tiltanak el valamitől, hogy közben nem veszik figyelembe, hogy az én szervezetemnek ténylegesen mi a jó, és teszik ezt abban a téves meggyőződésben, hogy egyformán reagálóként kezelik, a szivárvány minden színében burjánzón pompázó, sohasem egyformán reagáló, valóban egyedi működési kódhalmazokkal rendelkező szervezeteket.

Ami nekem jó, az nem biztos, hogy neked is az, és fordítva, így semmi értelme azért azt ennem, amit te, hogy olyan legyek, mint te, és fordítva, mert a dolog egyszerűen nem így működik, és mindkettőnknek a saját testével kell foglalkozni, méghozzá mélyen belülre figyelve, sakkozgatva, tesztelgetve, próbálgatva, naplózgatva, kihagyva, majd visszaengedve tápanyagokat/tápanyagcsoportokat, mert más értelmes megoldás sajnos még mindig nincs, és véleményem szerint inkább ebben a ténylegesen és igazából személyre szabott koncepcióban bújhat meg valahol az a bizonyos Szent Grál, ez viszont csúnyán melós egy út.

Saját magukon melózni sajnos csak ritka kevesek szeretnek, hiszen annál nehezebb, fájdalmasabb, és félelmetesebb dolog nincs is a világegyetemben, mint mélyen belülre nézni, úgyhogy ezért melóznak sokan inkább másokon. Az sokkal könnyebb...

 

OLVASS TOVÁBB: MINDENMENTES TÚLKAPÁSAINK

blog_alja_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr5614230839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.