Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Ha nem eszel cukrot, meghalsz!

2018. augusztus 24. - P. Szabó István

img_5110.jpg

Egy ideje a szakács-vizsgámhoz kapcsolódó főzési meg sütési gyakorlatok miatt, most meg mindenféle más - még szigorúan titkos - élethelyzetek okán, lényegében lehetetlen számomra a cukrok teljes elkerülése, pedig alapvetően kvázi ketogén étrenden élek, vagyis élnék, ami ugye "extrém alacsony szénhidrát-, kifejezetten magas zsír-, és moderált fehérjemennyiség"-alapú étrend, és ami minden idők legjobbját teszi a szervezetemmel, és imádom, és lényegében akkor érzem magam a legeslegjobban, amikor egyáltalán nem viszek be semmilyen direkt szénhidrátot...

Azért írom, hogy "direkt szénhidrát", mert talán nem meglepő módon a zöldségekben is megtalálható, sőt, még a húsoknak is van valamilyen szénhidráttartalmuk, de ugyebár mi emberek mindig az abban legnagyobb arányban megjelenő makrotápanyag alapján mondjuk rá valamire, hogy az szénhidrát, fehérje, vagy zsír.

Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezer, meg ezer vitám volt már arról, hogy például valakinek megemlítettem, hogy nem eszem cukrot, meg szénhidrátot, amire ő meg rögtön rávagta, hogy "olyan nincs, mert azt enni kell, mert különben meghalsz, meg leáll az agyad, meg meghülyülsz, meg leszárad a farkad, és hogy az ilyesmi étrend, meg a cukormentesség az halálos, és hogy a szervezet csak cukorral működik, meg az agy is csak cukorral működik", és hasonló faszságok, amire szeretnék egyszer, s mindenkorra itt reagálni, mert már vannak dolgok, amikbe belefáradtam, és ha valaki legközelebb megint azzal jön, hogy márpedig cukrot enni kell, annak majd csak ennek a posztnak a linkjét fogom elküldeni, és azzal lezártnak is tekintem a dolgot.

És természetesen most hagyjuk is ki a cukorbetegség témakörét inkább!...

...

Szóval akkor kezdjük ott, hogy definiáljuk a "tápanyag" fogalmát:

"A tápanyagok olyan táplálék-összetevők, amelyek a szervezetbe jutva hasznosulni képesek, illetve valamilyen formában részt vesznek annak anyagcseréjében."

Ezt azért érzem fontosnak pontosan meghatározni, hogy tudjuk, miről beszélgetünk.

Továbblépegetve a témán, csoportosíthatjuk is ezeket a tápanyagokat, méghozzá két nagy csoportba, amelyből az egyik az "Energiát szolgáltató tápanyagok", és értelemszerűen a másik pedig az "Energiát nem szolgáltató tápanyagok" csoportja.

Talán még nem okoz nagy fejtörést kitalálni, hogy a cukor, és így ezen poszt szempontjából is az első csoport, azaz az "Energiát szolgáltató tápanyagok" csoportja a lényeges.

Ebben a csoportban foglalnak helyet a szénhidrátok mellett, a fehérjék, a zsírok, a szerves savak, és az alkoholok is.

Ezen tápanyagok közt akadnak olyanok, melyek előanyagait a szervezet képes szintetizálni, magyarul a szervezet képes azokat "előállítani", és akadnak olyanok is, amelyeket meg nem, és ez utóbbikra szoktuk rányomni az "esszenciális" jelzőt, és ezek azok, amelyeket kénytelenek vagyunk a táplálkozásunk útján bevinni a szervezetünkbe, ha nem szeretnénk meghalni, meg leszárítani a brét.

Nos, léteznek esszenciális aminosavak - melyek ugyebár a fehérjék építőelemei, így esszenciális fehérjék is -, továbbá léteznek esszenciális zsírsavak, vagyis FEHÉRJÉKET és ZSÍROKAT valóban ENNED KELL(!), de... és akkor most jön a lényeg: jelenlegi ismereteink szerint NEM LÉTEZNEK ESSZENCIÁLIS SZÉNHIDRÁTOK, azaz A SZERVEZETÜNK MINDEN SZÉNHIDRÁT-KOMPONENST SZINTETIZÁLNI TUD, vagyis FEL TUD ÉPÍTENI!

Tehát, nincs olyan, hogy ha nem eszel cukrot/szénhidrátot meghalsz, meg elájulsz, meg meghülyülsz, meg leszárad a farkad, mert egyrészt gyakorlatilag nem tudsz nem enni szénhidrátot meg cukrot még akkor sem, ha a nyilvánvalóan cukros cuccokon túl messziről kerülsz minden gyümölcsöt és keményítős gumót, vagy tejféleséget is, és csak és kizárólag zöldségeket, zsírt, meg húst fogyasztasz, másrészt pedig ha a szervezetednek éppen "cukorra" van szüksége, akkor ő mindenféle bonyolult folyamatokon keresztült képes azt ügyesen, szépen, és tök egyedül előállítani magának...

...és pont.

Vita lezárva!

/Forrás, többek közt: Élelmiszer-tudományi ismeretek / Medicina Könyvkiadó Zrt. Budapest, 2015./

 

OLVASS TOVÁBB: EGÉSZSÉGES HEDONIZMUS

blog_alja_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr414200213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.