#táplálkozási #mozgási #írási

P. Szabó István

Egészséges hedonizmus

Avagy, túl a "pörkölt-nokedlin"...

2018. augusztus 23. - P. Szabó István

img_4412.jpg

"A hedonizmus az a filozófia, mely szerint az örömök elérése a legfontosabb dolog az életben. A szó a görög "élvezet" szóból ered. A hedonista alapelv szerint az élvezet az egyetlen dolog, ami jó egy embernek. Gyakran használják a tettek az általuk kiváltott élvezet és fájdalom alapján való kiértékelésének igazolására. Nagyon leegyszerűsítve a hedonista arra törekszik, hogy a lehető legtöbb élvezetet érje el a lehető legkevesebb fájdalom mellett." / Forrás: WikipédiA

...

Egy éppen a mai napon zárult táplálkozási tanácsadásos konzultációs időszak utolsó bejegyzésében az alanyom azzal a mondattal zárta a táplálkozási naplóját, hogy:

"A mai napom hedonikus lett ízélményben, és semmi nasi, semmi egyéb, és nagyon boldog vagyok az ízektől!"

...és a hasonló táplálkozási tanácsadásaim végén többekből is kiszakad valami ilyesmi, mert azok, akik azzal a kéréssel fordulnak hozzám, hogy segítsek nekik lefogyni, vagy életmódot váltani, általában arra számítanak, hogy attól a naptól kezdve majd üres, alacsony szénhidráttartalmú, unalmas ételeket kell enniük, szürke és hideg pincehelyiségekben, hogy boldogtalanok, és szomorúak lesznek az állandó megvonásoktól, a folytonos vágyakozástól, meg az örökös éhezéstől, tőlem pedig semmi mást nem hallanak majd, csak hogy "Nem! Nem! És nem!", aztán amikor kiderül számukra, hogy az én ajánlatom pont, hogy a dolog ellenkezőjéről szól, akkor olyan megkönnyebbülést, olyan friss, szabad boldogságot éreznek, hogy néha attól félek, hogy egyszerűen el fognak repülni.

Persze azért mindez leginkább azokra érvényes, akik eleve otthonosan mozognak a konyhában, rendelkeznek némi tapasztalattal, és a kellő fantáziával ahhoz, hogy meglássák az egészséges ételcsoportokban rejlő végtelen lehetőségeket.

Mert az egészséges életmód nem azt jelenti, hogy a meglévő tág "étel-univerzumot" le kell szűkítened két-három szürke és ízetlen borzalomra, hanem arról, hogy egy olyan ételcsoportot, amely eddig tönkretett, megbetegített, szorongásokat, gyulladásokat, hízást, szomorúságot, depressziót, kishitűséget, meg negatív önképet csinált, lecserélsz egy olyanra, ami egészségessé, vékonyabbá, magabiztosabbá, és minden tekintetben boldogabbá tesz, és ami csak akkor szürke, ha nincs fantáziád, meg gyakorlatod, de ha így van, akkor valószínűleg eddig sem ettél igazán változatosan.

Csak néhány példa az utóbbi időszakom ételnaplóiból, amiket a klienseimtől kaptam:

"Tonhalpalacsinta, házi céklalevél-bazsalikom pesztó."

"Kókusztejes barackleves, pirított mandulával."

"Grillezett tintahal, házilag szárított paradicsom, guacamole."

...és sorolhatnám még sokáig, hogy mi minden más van a "sertéspörkölt-nokedli-koviubi" univerzumán túl, és lényegében ezért mentem el szakács-iskolába, és ezért sütök-főzök magam is inkább, ahelyett, hogy tudományos szarságokkal fárasztanám a népet, mert - mint ahogyan már egy másik posztomban írtam róla - ha az életmódváltásodban nem tudsz boldog lenni, akkor valójában soha a büdös életbe nem is lesz abból igazi életmódváltás, hanem mindig is megmarad majd valamiféle visszasóvárgós szürke szomorúságnak, aminek pedig semmi értelme...

Úgyhogy, mint táplálkozási tanácsadó, elsősorban azt tanácsolom, hogy mindenféle visszafogásos, meg megvonásos, unalom-diétázás helyett, inkább tanuljatok meg sütni-főzni, próbálgassatok mindenféle csodás recepteket, és tényleg Egyetek rendesen!

 

OLVASS TOVÁBB: PÁLYAVÁLASZTÁSI KISOKOS

blog_alja_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr214196779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.