#táplálkozási #mozgási #írási

P. Szabó István

Szőlőcukrot mindenkinek!

Kérdések és válaszok sorozat 1.

2018. július 25. - P. Szabó István

szolocukor.jpg

Nap, mint nap kapom a kérdéseket a népektől, és nagy ritkán úgy is válaszolok rájuk, hogy előtte nem veszem elő a számlatömbömet, és mivel csomó fontos kérdés jön, sok-sok általános tévedéssel meg lényeges félreinformációval, gondoltam, csinálok ebből egy sorozat...

És akkor rögtön az első szóljon is arról a cuccról, amit minden jobb teremben megtalálunk, ráadásul általában ingyenesen hozzáférhető módon - bár én a csoportos óráimon viccesen leginkább drog-áron próbálom eladni azon kistanítványaimnak, akik már rendesen kezdenek szédelegni a nagy hatékony edzéshatás végett - és ez a cucc pedig nem más, mint a szőlőcukor.

Sok embernél látom, hogy edzés előtt vagy után vagy közben már tök automatikusan, rendszerszerűen megy is a kis tálkához és bekap belőle egy-két-há-négy-öt szemecskét, és olvasztgatja a szájpadlásán boldogan, mert finom, és leginkább abban a tudatban, hogy ez most tök jó, meg egészséges, meg ez olyan "keményen edzős dolog", és igazából nem is zavar ez, sőt néha tényleg én adom azok szájába, akiken látom, hogy sápatagon, másodpercekkel vannak azelőtt, hogy elájulnának, vagy leokádnák a vadiúj Spartan Race Finisher pólójukat, azoknál viszont rettenetesen zavar, akiknek láthatóan semmi bajuk, ráadásul még komoly súlyfelesleggel is bírnak, és már mondom is, hogy miért...

Anélkül, hogy nagyon a mélyére mennénk a dolognak elmondom, hogy ugye a szervezet három dologból képes energiát vételezni amikor például edzünk: 1. Szénhidrát 2. Fehérje 3. Zsír, és annak ellenére, hogy a zsír kétszer annyi energiát képes adni, mint a másik kettő, a szervezet minden esetben először a szénhidrátot választja, vagy keresi, amikor energiára van szüksége, mert abból képes a dolgot a lehető legegyszerűbben és a leggyorsabban megoldani, ami nyilván érthető is, hiszen "kvázi majdnem cukorból" csinálni cukrot, nem egy nagy etvasz, zsírból cukrot csinálni meg viszont kurvára az.

Amikor azt mondom, hogy "cukor", akkor nyilván nem a kockacukorra vagy a kristálycukorra gondolok, hanem a glükózra (vagy dextrózra), ami ugyebár a testünk legalapabb hajtóanyaga, de annyira alap, hogy bármi, ami energiafelhasználásra készül, az az anyagcserefolyamatok végén glükóz (dextróz) formájában szívódik fel, vagy használódik el, és ezeknek a magyarosított nevük simán csak az, hogy szőlőcukor, vagyis az a kis fehér tabletta ott az edzőteremben a tálkában, az nem más, mint a létező legegyszerűbb, leggyorsabban felszívódó energiaforrása a testnek, és hát éppen pont azért is van éppen ő ott, nem pedig mondjuk a lekváros palacsinta vagy a vanília fagylalt.

Biztosan hallottál már a glikémiás index-ről (GI), ami ugyebár egy viszonyszám, és ami azt mutatja meg, hogy egy tápanyag milyen mértékben hat a vércukorszintre egységnyi idő alatt. Nos ez a viszonyszám éppen magához a szőlőcukorhoz viszonyít, ezért a szőlőcukor glikémiás értéke a legmagasabb, vagyis 100, mert a szőlőcukor képes a leggyorsabban felkúrni a vércukorszintet az égbe, és a legyorsabban felszívódni, éppen ezért minden más tápanyagot hozzá képest látnak el egy értékkel.

Például a fehér rizs GI értéke 87, ami kifejezetten magas, viszont mégsem 100, tehát ezért nincs minden teremben mondjuk fehér rizs sem kitéve a tálkákba, viszont ezért esznek sok rizst a gyurós srácok, mert az is relatíve gyorsan képes felszívódni, "visszatöltődni", sok energiát ad, van benne más jó tápanyag is, nem csak "cukor", ráadásul  még olcsó is...

És ezért van az is, hogy ha a közvetlenül ájulás előtt álló, hullasápadt edzettemnek erőszakkal beletolok a szájába egy szőlőcukor tablettát, akkor esküszöm, nem több, mint 30 másodperc múlva visszatér neki nem csak a színe, de még az ereje is, és meg is feledkezik az ájulásról, és edz tovább nyugodtan, mert a szőlőcukrot tényleg ennyire könnyen  és gyorsan szívja fel, és használja energianyerésre a szervezet, ami tök jó dolog...

DE... - Mert ugye mindig van az ilyenekben, egy bazinagy DE... -

...a szőlőcukor csak akkor a legjobb választás számodra, ha éppen nagyon edzenél, de nincs energiád, viszont nem a "zsírégetés" a célod, mert ha az, akkor a nagy "DE" mögött az van, hogy ha kifejezetten szeretnél zsírból fogyni, akkor edzés előtt, közben, után éppen pont a szőlőcukor az, amit a leginkább el kéne kerülnöd!

Miért?

Mert mint ahogyan néhány sorral feljebb már említettem, a szervezetnek három opciója van az energianyerésre - szénhidrát, fehérje, (test)zsír - és a háromból a szénhidrát számára a legegyszerűbb, legkényelmesebb opció, de ha te azt szeretnéd, hogy a kényelmes helyett a lassú és bonyodalmas zsírbontós modszert válassza, akkor neked arra rá kell őt kényszerítened, mert ő azt kurvára nem akarja ám, és méghozzá csak egyetlen egy módon tudod rákényszeríteni a tested arra, hogy ne szénhidrátot használjon üzemanyagnak, hanem zsírt, méghozzá úgy, hogy nem adsz neki több "cukrot", még akkor se, ha megveszik is érte, és akkor neki nem lesz más opciója, mint szépen, és persze nagy bonyodalmak közepette kinyitni a zsírraktárakat, és azokból kinyerni a szükséges energiát.

Ilyen egyszerű ez: Ha van szénhidrát (glükóz, dextróz) a raktárakban, amit a szervezeted "elégethet", akkor ő azt fogja felhasználni, még akkor is, ha te éppen a legmenőbb zsírégetős órád kellős közepén nyomod a has-láb-popsi gyakorlatokat, és ezt addig fogja csinálni, amíg ki nem ürülnek azok a bizonyos raktárak, és ha ekkor te a két gyakorlat közti szünetben rohansz szőlőcukorért, akkor ezt a dolgot el tudod húzni annyira, hogy kvázi akár egész órán ne "égess el" egyetlen grammnyi zsírt sem. Ha viszont úgy edzel - mondjuk például reggel éhgyomorra mész kocogni - hogy a szénhidrátraktárak konganak az ürességtől, és nincs más a szervezetedben csak fehérje, meg zsír, akkor bizony a szervezet azokhoz lesz kénytelen nyúlni, ami egyrészt garantált zsírból fogyást jelent, másrészt viszont az is szinte majdnem biztos, hogy a dolog némi izomvesztéssel is jár, ami meg nyilván nem a legjobb hír, de ahogy mondani szokás: "Mindennek ára van..." meg ugye "Valamit, valamiért..."

Többek közt ezért nem lehet egyszerre szálkásítani és tömegelni, vagy fogyni, közben meg izmosodni is, mert ha egy ember fogy, akkor szinte biztos, hogy ugyanakkor izmot is veszít, ha pedig izmosodik, akkor majdnem biztos, hogy zsírosodik is, és éppen ezen nehézségek miatt hihetetlenül összetett művészet a profi testépítés...

...

Ha szeretnél a zsírégetésről kicsit bővebben olvasni, akkor ajánlom az A ZSÍRÉGETÉSRŐL EGYSZERŰEN című írásomat...

OLVASS TOVÁBB: A ZSÍRÉGETÉSRŐL EGYSZERŰEN

OLVASS TOVÁBB: MI FÉR BELE A "DIÉTÁDBA"?

blog_alja_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr10014134065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.