#táplálkozási #mozgási #írási

P. Szabó István

Almás rétes

2018. június 24. - P. Szabó István

almas_retes.jpg

Az a baj, hogy a magyar konyha - amellett, hogy elképesztően finom - borzalmasan egészségtelen. Ennyi liszt meg cukor nincs az egész világon sem, mint amennyit mi nap, mint nap használunk, és hiába telt hosszú időmbe mire le tudtam jönni ezekről a cuccokról, most a szakácsvizsgám miatt kénytelen vagyok olyan kajákat sütni-főzni, és persze kóstolni, amiket amúgy messzire elkerülök, vagy csak nagyon kis mennyiségben és végtelen ritkán teszek a számba, és érzem is magamon már, bármennyire is próbálok teljes kiőrlésű, meg mindenféle trükkös dolgokat csempészni a receptekbe, mert ugye most ez nem arról szól, meg vizsgán sem hiszem, hogy majd darálhatok egy kis stevia-t porcukor helyett...

Na, mindegy, lényeg, hogy nem csak főznöm, hanem sütnöm is kell majd, vagyis úgy értem, hogy ugye a vizsgán egy rendes háromfogásos menüt fogunk lefőzni - úgy, mint leves / főétel / desszert -, és bár rettegek a dologtól, de elkezdtem megcsinálni a desszerteket is.

Elsőként egy almás rétessel kezdtem, ami mellé természetesen csináltam egy mákosat is, mivel tudtam, hogy egy leveles tésztából kijön majd legalább két lap, és úgy is lett, szóval töltöttem egy bonusz mákosat is, csak úgy önszorgalomból:

makos_retes.jpg

Almás rétes:

1. Mivel csak fagyasztott leveles tésztát kaptam, így azt meg kellett várnom, míg kiolvadt, majd ezután szépen kinyújtottam szabályos téglalap alakúra, de mondjok én közben azért hajtogattam is kicsit, és némi vajat belenyomkodtam a dologba.

2. Almát megmostam, meghámoztam, lereszeltem, aztán jól összekevertem zsemlemorzsával, darált dióbéllel, fahéjjal, meg porcukorral. / A mákot meg ledaráltam, és szintén porcukorral kevertem. /

3. A kinyújtott lapot kettőbe vágtam, és mindkét így kapott lap közepére pakoltam a bekevert masszákat...

4. ...majd ráhajtottam a lap egyik szélét a cuccra, és némi tojássárgájával bekentem a tetejét, mint ragasztónak használnám, aztán jött rá a másik lap, szóval csináltam mindkettőből egy hengert, és ennek a hengernek a tetejét is betojássárgájáztam, mert valahol láttam, hogy az jó:)

5. Sütőtepsibe sütőpapír, arra ment a két henger, majd mindkettőnek megszurkáltam a tetejét kicsit, hogy tudjon majd levegőzni, és 180 fokos sütőbe tettem, és sütöttem őket kb 40 percig.

És tök finom lett mindkettő:)

 

OLVASS TOVÁBB: OLIVÁS FETÁS CSIRKEMELL

blog_alja_1.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr1014067737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2018.06.24. 21:11:53

Ami finom az általában (ismétlem általában) egészségtelen. A fehérliszt helyett használni kell zablisztet vagy mandulalisztet, cukor helyett meg vmilyen édesítőt!