Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Testépítés vs. egészséges életmód

2018. június 20. - P. Szabó István

swiss_retus_1000-8534.jpg

/Modell: Swiss Love, Fotó: én - 2014. Miami/

Régen még sokat néztem nagy meg híres meg tapasztalt testépítőket, meg csodáltam őket, meg persze adtam a véleményükre, hiszen úgy gondoltam, hogy ha valakik, akkor ők aztán tényleg tudják a frankót. Nyilván én is beszoptam az összes olyan táplálékkiegészítős reklámot, amin valami nagyon nagy, nagyon izmos ember szerepelt, meg elhittem, hogy ő tényleg attól a terméktől lett nagy meg izmos, amit reklámoz, meg persze halál odavoltam Arnoldért én is, meg elolvastam mindent, amit a hozzá hasonló nagyságok írtak, és néha még mostanában is bele-belenézek az ilyen vitákba, meg okoskodásokba, csak már egészen más szemmel...

Valamit szögezzünk le a legelején, amit nem árt tudni: A testépítés egy olyan sport, amely fényévnyi messzeségben áll az egészségtől, de olyannyira, hogy inkább mondanám rá, hogy kurvára egészségtelen, mint az ellenkezője, és ha ezt valaki nem hiszi, az nyugodtan kérdezzen meg tapasztalt versenyzőket - persze itt most beszélek fitnesz, meg bikini, meg mit tudom én, milyen kategóriás versenyzőkről is - akik ha igazán őszinték, el fogják neki mondani, hogy mekkora rombolást végzett a szervezetükben a versenydiétázás, meg a sok ilyen-olyan okos kis szuri, amit azért be-betologattak maguk is a siker érdekében!

Teljesen inkorrekt dolog 6%-osra száradt, lényegében a szomjhalál küszöbén álló emberekkel reklámozni egészségesnek mondott termékeket azzal a jelszóval, hogy ha ezt és ezt a terméket fogyasztjátok, akkor úgy fogtok kinézni, mint ő, mert hála Istennek, a fotó csak a külsejét mutatja neki, és nem árul el abból semmit, hogy valójában hogyan is érzi magát, miközben így néz ki!

Természetesen a dolog messze sem ilyen egyszerű, de most nem is ez a lényeg. A lényeg az, hogy a testépítő- és mindenféle ezekhez hasonló "izmozós szépségversenyzés" egy valóban nagyon tiszteletet parancsoló, nehéz, és nagy lelkierőt meg kitartást igénylő csodálatos sport, de mégegyszer mondom, olyan messze van az egészség fogalmától, mint Makó Jeruzsálemtől! És tényleg nem azt állítom, hogy rossz, nem elítélem a dolgot, hanem azt, hogy az ott kigyakorolt, kitanult, kipróbált trükköket ne akarjuk már mindenféleképpen ráerőltetni az egyszerűen csak simán fogyni és/vagy erősödni vágyó egészséges emberekre, mert attól agyfaszt kapok!

Van ugyanis két alapvető különbség:

1. Egy versenyző, bár marha jól néz ki szezonban, de szezonon kívül legtöbbjük - és tényleg tisztelet annak a nagyon kevés kivételnek - egyszerűen csak egy nagy darab dagadt szar, aki ráadásul felzabál mindent, amit csak elér, mert már előre retteg a szezonkezdéstől, mert akkor jön majd újra a végeláthatatlan szenvedés, meg a koplalás, meg az idegbetegség, meg a borzalom, amihez nyilván megpróbál lelkierőt gyűjteni folyton...! Ebből remélem, jól látható, hogy egy testépítő éppen pont a legborzalmasabb, legegészségtelenebb, és így a legolyanabb dolgot csinálja, amit egy sima embernek mindenképpen el kell kerülnie, hogy történetesen DIÉTÁZIK, avagy KÚRASZERŰEN, időszakosan váltogatja a táplálkozási koncepcióit, iszonyatos hullámokban, rettenetes terhelést róva a szervezetére ezzel az állandó jojózással, és teszi tönkre magát szezonról szezonra sikeresen, miközben egy sima egyszerű egészségesen élni vágyó ember legfontosabb célja csak és kizárólag a hosszútávú, mondjuk inkább úgy, hogy élethosszig tartó, folyamatos egészségesség, azaz az úgynevezett ÉLETMÓDVÁLTÁS lehet.

2. Egy testépítő olyan trükköket használ, amelyekkel relatíve rövid idő alatt el tudja érni a céljait. Ilyen például a 3-4 óránkénti kajálás, a csirke-rizs-brokkoli, a fehérjeporok, meg a mindenféle aminosavak, és mivel ezek az emberek sokszor edzők, meg személyi edzők is általában, és hogy legyen lóvé a versenyekre, foglalkoznak sima emberekkel is, és mivel náluk ezek a szarok beváltak, másról meg nem igazán rendelkeznek ismeretekkel, vagy egyszerűen képtelenek máshogyan látni a világot, ezért tolják rá a sima hétköznapi vendégeikre is a szaraikat, és tőlem naponta megkérdezi a Katika-Klárika-Misike ötvenszer, hogy akkor milyen fehérjét meg aminot szedjen, és hogy attól majd lefogy-e tényleg, és kezd örömmel háromóránként zabálni, az amúgy lassú emésztésű, eleve kövér, ülőmunkát végző Zsuzsika, mert látta a tévében, hogy az a bikinimodell attól fogyott le, hogy sokszor evett, és fogyni szeretne ő is, én meg könyörgök nekik már tényeg térden állva, hogy ne csinálják ezeket a sok baromságokat, mert többet ártanak vele maguknak, mint használnak. Egy egyszerű sima egészségesen fogyni akaró embernek semmi szüksége fehérjeporra, aminora, csirke-rizs-brokkoli étrendre, sőt napi hatszori kajálásra sem, hanem inkább rendes, értelmes, színes tápanyagokra és inkább annyi étkezésre, amennyi a testípusának, vagy az "emésztési sebességének" elegendő!

Csak mint bonusz említeném meg azt is - bár nem a kajálás témaköréhez tartozik, hogy - pont ilyen dolog az osztott edzésterv is, hogy most lábnap, meg felsőtest nap, meg ma csak jobb tricepszre edzünk, holnap meg csak bal vádlira, hogy ez az osztott edzésterv is egy olyan testépítő "trükk", ami arra való, hogy a versenyzők okosan és szobrászilag célozzák meg az arányokat, és milliméter pontossággal hozzák fel a jobb bicepszüket a balhoz, meg satöbbi, de erre az osztott edzésre sincs az égvilágon semmi szüksége Sanyikának, aki amúgy könyvelő, és amellett, hogy 150 órát ül a kis asztalkájánál, heti kettőt edz! Neki teljestest edzés kell, méghozzá mindig, különben semmi értelme az egésznek!

És tényleg, esküszöm meg is történt: Kérdeztem egy ilyen igazi gibizd csávót a teremben, hogy mit csinál? Mondta, hogy lábnapja van. Kérdeztem, hogy hetente hányat edz? Mondta, hogy kettőt. Kérdeztem, hogy azt is osztottan? Mondta, hogy igen, mert az menő. Mire mondtam neki, hogy aha, szóval valójában csak heti egyet edzel, csak három napot pihensz két sorozat közt, mert ugye csak hetente egyszer jutott idő minden testrészére. Elgondolkodott kicsit, majd fejéhez csapott, és rommá röhögte magát, hogy mekkora fasz, és azóta heti kétszer edz teljes testet, és természetesen duplán olyan hatékonyan...

Szóval, csak azt kérem tényleg mindenkitől, aki nem bikinimodell, meg Mr. Universe, hogy szakadjon már le a testépítők hülyeségeiről, mert azok nekik való dolgok, és nem a sima egyszerű hétköznapi embereknek, ami meg egy egészen más világ, és inkább legyen okos, mint az osztva kettőt edző gibizd csávó és gondolkozzon!!...

OLVASS TOVÁBB: A DAGADT AZ ÚJ MIGRÁNCS

blog_alja_1.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr7514060425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brokkoládé 2018.06.21. 19:39:59

És a fehérjeporok bűvöletében kimaradt a pult alóli termékek jelentős hányada, amik nélkül ma nagyon kevés versenyzésre alkalmas testépítő lenne, és is úgy nézne ki, hogy mai szemmel nézve inkább egy sima atlétikus alkatot lehetne kihozni, de semmiképeen sem "izomálatot" A szteroidok világában élünk, mindenki szteroidozik aki "kajak kigyúrta magát"....Ezen nagyon komolyan meggazdagodtak páran ezen és ne feledjük a nagy gyógyszergyárakból is véletlen ki szokott kerülni ez az, és a feketepiacon megvásárolható a termékük. Vagy a zuglaborok ugye, kamu anyagokkal. EZen kommentem fikció, én találtam ki, de bárminemű hasonlóság a valósággal kizárólag a véletlen szüleménye. :D

A tudomány sosem téved! 2018.06.21. 21:22:44

hehe... tetszik az iras.
Amit én ismerek a fogyáshoz:
a.) napi 5 liter viz
b.) nyers vegan étrend (gyümölcsök)
és esti (gerinc)torna

P. Szabó István 2018.06.21. 21:37:12

@A tudomány sosem téved!: Ez egy valóban működő kombónak tűnik, de ami a legfontosabb, hogy Te megtaláltad, mi az a "koncepció" ami neked személy szerint beválik, és sikeresen és gondolom boldogan mész ezen az úton tovább, másnak viszont valószínűleg nem ez a megoldás, de az meg már legyen más dolga:)

A tudomány sosem téved! 2018.06.21. 21:42:17

@P. Szabó István: igaz... de mégis valami...
mások arról prédikálnak, hogy étkezzünk egészségesen, igyunk eleget, és mozogjunk, csak azt nem mondják meg konkrétan mégis mit? mennyit??
egészséges életmód... mekkora kamuduma
köszönjük a semmit!
csirke+rizs, meg konditerembe járás?

P. Szabó István 2018.06.21. 21:47:20

@A tudomány sosem téved!: Ezt azért lehetetlen meghatározni, mert pl. egy kínainak más az egészséges, mint egy eszkimónak, mint ahogyan nekem más az egészséges, mint a barátnőmnek, szóval a valóság az, hogy bármennyire is keressük a nagy általános mindenkire érvényes fogyókúrás meg életmódos meg mozgásos meg egészséges koncepciót, mind annyira mások, és különbözőek vagyunk, hogy ez az általános mindenkire érvényes működő megközelítés nem létezik...

A tudomány sosem téved! 2018.06.21. 22:08:12

@P. Szabó István: azért ha egy vallást "tudom-ány"-nak hazudnak én elvárnék némi konkrétumot.
Esetleg adhatnának rá garanciát is, ha már benne van a "tud"-ás szó...
A másik...
ő egészségesen él, mert rendszeresen fut. Már a félmaratonra edz.
Minden nap fut... az aszfalton... a városban...
az aztán egészséges, öcsém... :x

Jimbo 2018.06.21. 23:12:23

Véleményem:
- Versenysport sehol sem az egészségről szól, naturál hobbikondi kifejezetten egészséges.
- Koksz rossz, de azért lennék olyan állapotban 70 évesen mint Arnold
- Osztott edzésterv jó - haladóknak(4-6 éve edzenek) heti 4-5 edzéssel. Nekem az egy izmot heti 2x vált be.
- Fehérjepor nem szükséges, de kényelmes, különösen diéta mellé.
- 6x evés nekem nem jött be, 3 jobban.

Hobe85 2018.06.22. 11:07:50

Nincs egészséges versenysport.
Maraton futás sem egészséges, ha versenyszerűen napi 2x 30km-t kell futni.
Doppingszerek ugyan ez a téma. Rengeteg káros mellékhatásuk van, versenyző szinten aki
komoly eredményeket akar sajnos messzire nem jut nélkülük, amatőr szinten ostobaság.
Nem tudom a cikk megírása előtt hányan gondolták az élsport szinten űzött testépítésre, hogy egészséges. Tippem szerint kevesen. Főleg akik teljesen alapismereti szinten olvastak táplálkozásról, fogyásról, edzésről tudják mi fán terem a testépítés (verseny szinten). A többieket meg nem érdekli, jó eséllyel el sem olvassák az ilyen cikkeket.

Étrend tekintetében 3-4 étkezés valóban elég, változatosan kell enni, de a csirke-rizs-brokkoli evés még mindig jobb, mint a változatos fánk-pizza-pacal-szalonna-zsíros deszka sörrel étrend, szóval ez sem ilyen egyszerű...

Edzés meg mindenki a saját szintjén és céljainak megfelelően döntse el mit szeretne.

Én pl napi 2 rövid edzést végzek, reggel kisebb mozgásokkal (kar, vádli, váll edzés, hasizom) délután főleg nagy mozgások, nyomások, evezés, guggolás.
Nekem ez vált be, ráadásul sokáig kajakoztam el kell(ett) tüntetni a csirkelábakat, jól jön az osztott edzésterv például ilyen esetben.

Heti 2-3 edzés mellett több értelme van a teljes testedzésnek, de egyénenként változik kinek mi a jó, nem kell mindenképp testépítőként edzeni, de az osztott edzéssel is lehet fejlődni. Aki csak átmozgatni szeretné magát vagy épp nincs több ideje az alkalmazkodjon ahhoz.

Akinek van rá ideje, kedve fejlődik és egészséges lesz tőle az miért ne eddzen osztott sémával?

P. Szabó István 2018.06.22. 13:06:35

@Hobe85: Tőlem mindenki úgy eszik meg edz, ahogy csak kedve tartja, feltéve, ha tudja is, hogy mit, miért csinál, lett légyen, hogy a poszt lényege is éppen az, hogy azt kérem az emberektől, hogy ne ész nélkül kövessenek minden indokolatlan faszságot, hanem előtt gondolkozzanak kicsit...

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.06.24. 13:35:30

Valóban a marketingesek által nyomatott dolgok 90% kamu, parasztvakítás és csak egy célja van a PÉNZ.
Hozzá adódik még a marketingesek által civil emberek szájába adott kábítások is, aminek megint csak a PÉNZ a célja. Kellenek az ilyen írások. A Tisztábban látáshoz.