Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

A dagadt az új migráncs

2018. június 16. - P. Szabó István

fat.jpg

/ Fotó forrás: https://livelighter.com.au/The-Facts/About-Toxic-Fat /

Hadd kezdjem a dolgot egy az egyik legutóbbi posztomhoz - Kövér vagyok, mit (t)egyek? - írt kommenttel, ami rettenetesen felbaszott:

"@Berelhetoreklamfelulet: Persze nyilván egyszerűbb másokat okolni azért, mert valaki dagadt mint egy disznó, nyilván nem azért kövér mert tömi a buráját és mindenhova autóval jár, de főképp sehova nem jár, nem nem, nem ő a hibás, legyünk csak full SJW-k, azért dagad, mert verték otthon, ezért bazdmeg..."

Szívesen mondanám, hogy egyedi esetről van szó, hogy a kommentelő csak simán egy ritka büdös paraszt, de a helyzet az, hogy sajnos messze sem.

Borzalmasan sokan kommentelgetnek ilyen és ehhez hasonló dolgokat, lényegében azzal kapcsolatban, hogy a kövérek mind saját hibájukból azok, és hogy ott rohadjanak meg, ahol vannak, és méghozzá nyilván azért, mert vagy falánk módon zabálnak, mint a disznók, vagy lusták, mint a disznó, vagy mindkettő együtt - mint a disznó - és úgy szítódik a gyűlölet, mint ahogyan a migráncsokat is gyűlölni kell, és ennek a gondolatnak megalapozása, tudományos alátámasztása, és évtizedek óta való sulykolása véleményem szerint a táplálkozástudomány konkrét főbűne.

Ha valaki történetesen magas, akkor senki sem mondja rá, hogy rohadt falánk állat, hanem mindenki tudja, hogy a növekedési hormonok miatt magas. Ha valaki alacsony, akkor szintén mindenki tisztában van vele, hogy nem azért alacsony, mert nem eszik eleget, hanem ugyanazon a növekedési hormonok okán, azaz a genetikai adottságai miatt. Ha viszont valaki kövér, azonnal rásütik, hogy falánk, lusta, semmirekellő, ronda szar, mert az iskolában megtanultuk vagy ezerszer, és el is van mondva még ma is mindenhol, hogy az energiaegyensúly törvénye az, hogy hízás akkor van, ha az ember több kalóriát visz be, mint amennyit elhasznál - azaz zabál -, vagy kevesebbet használ el, mint amennyit bevisz - azaz lusta mozogni, és kész, és ezt a nyilvánvaló baromságot a táplálkozástudomány úgy megtanította és elfogadtatta az embertömegekkel, hogy jönnek is a kommentek tényleg sorban, hogy: "Egyszerű, mint a nap! Mindegy, hogy mit eszel, csak kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit elhasználsz!", "Ne zabálj annyit, emeld fel a segged, és sportolj! Tök egyszerű...", "Akaraterő kérdése az egész. Aki lusta, mint a disznó, meg nem képes abbahagyni a zabálást, az meg is érdemli, hogy dagadt!"...stb. és nyilván ezek a kommentek egytől-egyig mind olyan emberektől származnak, akik "szerencsés" genetikájuk révén, bár valószínűleg ugyanúgy söröznek, cigiznek, zabálnak, és persze basznak mozogni, ők valamiért mindettől mégsem híznak el, és így halvány lövésük sincs arról, hogy hányféle különböző okai lehetnek annak, hogy valaki kövér, és főleg, hogy az esetek többségében mennyire szart se ér a dolog ellen az a bizonyos akaraterő.

Mert mondjuk mi van akkor, ha egy nő állapotos lesz, és hízni kezd? Biztos, hogy egyszerre csak lusta és falánk lett? Nem lehet, hogy inkább a hormonok...?

Vagy mi van a 40-50-60 feletti férfiakkal, főleg azokkal, akik aktív életet élnek, vagy nehéz fizikai munkát végeznek? Ők azért kezdenek hízni, mert mind falánk és lusta lett hirtelen? Nem lehet, hogy ők meg inkább azért kezdhetnek hízni mert csökken a szervezetükben a tesztoszteron-termelődés...?

Vagy mi van azokkal az emberekkel, akik szép vékonyak voltak, aztán hirtelen meghíztak, anélkül, hogy bármit is változtattak volna az életmódjukon, tehát sem nem vittek be hirtelen több kalóriát, sem nem mozogtak hirtelen kevesebbet? Nem lehet, hogy például pajzsmirigyműködési zavar, vagy inzulinrezisztencia, vagy egy csomó más ilyesmi hormonzavar lehet inkább a háttérben, és ezzel még messze sincs vége a felsorolásnak...?

A testsúly ezermillió dologtól függ, és ebben az ezermillió dologban csak egy az, hogy az adott egyén mennyi kalóriát visz be, vagy mennyit mozog le!

Nekem például van olyan többszörös ironman-es ismerősöm, aki folyamatosan testsúlyproblémákkal küzd, és akkor nekem azt kéne neki ajánlanom, hogy mozogjon még egy kicsit többet, mert úgy tűnik, hogy az energiaegyensúlynak a 4 km úszás, a 180 km bringa, meg a 42 km futás még vajmi kevés a fogyáshoz?

De olyan ismerősöm is van ám, aki bármennyit is zabál, képtelen hízni, pedig mindennél jobban szeretne! Sőt olyan is, akinek viszont végre sikerült híznia, de csak közvetlenül azután, hogy kilépett egy borzalmasan stresszes párkapcsolatból.

Vagy az ex-táncos barátnőm például egeszen addig küzdött súlyproblémákkal, amíg el nem került egy olyan balettegyütteshez ahol végre nem basztatták a súlya miatt, és azonnal mindenféle életmódbeli váltás nélkül fogyni kezdett, amint lekerült a válláról ez a pszichés teher, és még sorolhatnám a példákat napestig...

...mint ahogyan amúgy egy egész fejezetet szenteltem is a témáról szóló könyvemben az energiaegyensúly képtelen baromságának, benne csomó minden más kísérletekről is, amelyek mind-mind azt bizonyítják, hogy a testsúlyszabályozás problémája messze sem oldódik meg a "Kevesebb evés, több mozgás." pontegyszerűségű matematika-képlete által. És bármennyire is szajkózzák még mindig ezt a tételt a táplálkozástudomány azon elavult barmai, akik nem képesek távolabb látni az orruknál, ez a dolog egészen egyszerűen nem igaz, nem működik, és sokkal-sokkal-sokkal több van a mindenféle színes testsúlyproblémák hátterében, mint falánkság, lustaság, vagy a gyenge akaraterő, így erős igazságtalanság minden túlsúlyos embert ezekkel megbélyegezni, amiből a magam részéről már kurvára elegem van! Mert ha nem, akkor viszont bélyegezzük már meg valamivel a magasakat, meg az alacsonyakat is, meg talán a szőkéket is, meg a barnákat is, meg a zöldszeműeket is, meg kékszeműeket is, mert ha már lúd akkor legyen az is kövér, mint a disznó, és vessük rá a sátán keresztjét mindenkire, aki kicsit is eltér valamitől, ami más, mint a "normális" - bármi is legyen az -, mert szarjuk le az evolúciót, meg a genetikát, meg a pszichológiát, meg az összes hülyeséget, és simán csak fogjuk rá a dolgot a nyuszira!

 

OLVASS TOVÁBB: CSIRKEMELL CSÍKOK TEJSZÍNES GOMBAMÁRTÁSSAL

blog_alja_1.jpg 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr3814051776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cook Together 2018.06.21. 20:10:01

Kedves István!
Az utolsó bekezdésben feltűnt és kicsit furcsállottam, mikor azt írtad, hogy az energiaegyensúly elve (több elégetett kalória, kevesebb bevitt kalória egyenlő fogyás, stb) baromság, nem igaz és nem is működik. Én sajat magamon teszteltem, folyamatosan tesztelem. Persze, nem ennyiből áll az egész és nem is biztos, hogy mindenkinél működik (pajzsmirigy, hormonok és hasonlók miatt), de mint alaptétel igenis megállja a helyét.

P. Szabó István 2018.06.21. 21:15:08

@Márk Zsiga: Véleményem szerint egy alaptétel az nem olyan, hogy "Persze, nem ennyiből áll az egész és nem is biztos, hogy mindenkinél működik..." A matematikában tudod, hogy 5+5=10, és ezen nincs mit vitatkozni, és ezzel bármit csinálsz, attól még nem változik.
A táplálkozástudományban az energiaegyensúly "sziklaszilárd alaptétele" szerint 5+5 néha csak 1, néha 2, néha 3, néha 4, néha 5, néha 6, néha 7, néha 8, néha 9, és való igaz, hogy néha pontosan 10, de aztán néha 11, 12, 13...stb...
Azt mondod, hogy "kevesebb bevitt kalória, meg több elégetett kalória = fogyás", én viszont megkérdezném, hogy pontosan miből van az a kalória? Zsírból, szénhidrátból, fehérjéből, vagy milyen arányban, "low carb", "low fat", "50/40/10"? És azon belül is, ha mondjuk szénhidrát, akkor mi? Gyümölcs, kockacukor, zab, vagy rizs...mert ugye ezekre mind máshogyan reagál a szervezet, sőt minden szervezet máshogyan reagál ezekre...
Amit te azt hiszed, hogy tesztelsz, az valójában akkor lenne igazán teszt, ha máson/másokon is ugyanazokkal az arányokkal, ugyanúgy működne, mint rajtad, de a lényeg pont az, hogy ez ugye messze sem így történik...
Szóval az a legnagyobb gondom, hogy az energiaegyensúly nem tud alaptétel lenni, hiszen - bármennyire is próbál úgy tenni, mintha számolna, de - valójában nem számol sem a tápanyagok, sem pedig az egyén jellemzőivel, így a képletbe annyi ismeretlen kerül, hogy nem is igazán érdemes komolyan venni az eredményt, annyira csak megközelítőleges, sőt tulajdonképpen feltételes...