Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Mindenki ostoba, csak én nem...

2018. március 07. - P. Szabó István

Fotó forrása.

Szeretnék reagálni egy itt megjelent, amúgy remek írásra: 

CLEAN EATINGTŐL AZ ORTOREXIÁIG

...Ma a világban az van, hogy mindenki okosabb, bölcsebb, és tapasztaltabb mindenki másnál, és mindig az összes többi a hülye, és ez a cikk is kicsit ilyen.
Értem persze, mit szeretne mondani, de a családom kórtörténete, és a világ összegészségi állapota valahogy pont azt mutatja, hogy a nagytudású fehérköpenyes szakértők mégsincsenek annyira nagyon a helyzet magaslatán, de a magabiztosság, az önbizalom, és a mindentudás felsőbbrendűségének érzése azért finoman ott van...

Kommentem:

"5000 év orvostudománya, a földkerekség legnagyobb tudású fehérköpenyesei, doktorok, professzorok, tanulmányok, kísérletek, statisztikák és szakértő könyvek százai, vagy talán ezrei után, mindez az orvostudomány még mindig nem tud egységes, egyértelmű, és támadhatatlan választ adni arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mitől hízunk el, és hogy aztán mitől fogyunk le, sőt egyöntetű, határozott, és pontos meghatározást még arra sem tudnak adni, hogy hogyan is kéne "egészségesen táplálkozni". A családom kórtörténete hemzseg az olyan jellegű durva orvosi műhibáktól, mint amikor édesapám vakbélgyulladását tévesen vesekőnek vélték, ezért azt javasolták neki, hogy ugráljon a lépcsőn, hátha majd kipisili, és amibe természetesen hajszál híján belehalt. A magam részéről egyetlen egy alkalommal kerültem direkt kapcsolatba dietetikussal, amikor olyan torokgyulladásom volt, hogy a saját nyálamat sem tudtam lenyelni, de mivel nyilván ennem kellett volna valamit, a kórházban őt hívták segítségül... Egy óra múlva kaptam egy parizert, vajat, meg egy olyan zsömlét, aminek a héjával borotválkozni lehetett volna, olyan éles volt, úgyhogy végül az ő minden tudása, és iskolái és gyakorlata lényegében egy egybites probléma megoldására sem volt elegendő. Az orvosok, az "igazi szakértők" sajnos ugyanolyan bizonytalan emberek, hibákkal, tévedésekkel, és egy sor rosszul tudással, sőt ostobaságokkal is néha, úgyhogy én azt gondolom, azokat érdemes komolyan venni, akik eredményeket hoznak, működő megoldásokat, és ha azok sima amatőr "guruk", vagy ősz professzorok, már részletkérdés, és a világ éppen ettől szép. Egy viszont biztos. Minden orvosi tudás, meg dietetikai magas képzettség eredménye a világban ma valahogy mégis az, hogy soha nem volt még ennyi beteg, dagadt, cukros, szívrohamos, meg minden éppen a táplálkozással összefüggő kórságtól szenvedő ember a Földön, úgyhogy ez a nagy sok tudás valahogy mégis inkább halálos kudarcokat hoz, mint életet és egészséget..."

Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

 

OLVASS TOVÁBB: 5000 ÉVNYI ORVOSTUDOMÁNY, ÉS TALÁN VÉGRE EGY ÉRTELMES VÁLASZ

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr1813721558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meleg Sándor · http://alimento.blog.hu/ 2018.03.07. 17:46:30

Erre válaszolnék részletesebben:

"5000 év orvostudománya" - mi alapján 5 ezer év? Ha a gógyítás történelmi emlékeit nézzük, akkor ie 3500 körül Egyiptomban már kész gyógyító rendszerek voltak, és Egyiptom azért már egy elég késői alakulat az emberiség történelméhez képest. Ha a tudományos orvoslást nézzük, akkor meg a 300 év is némileg túlzás lehet - 1747-ben Lind kísérlete a skorbut kapcsán az első kontrollcsoportos vizsgálat.

"az orvostudomány még mindig nem tud egységes, egyértelmű, és támadhatatlan választ adni arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mitől hízunk el, és hogy aztán mitől fogyunk le" - de, nagyon is tud választ adni. Tisztázottak még a biokémiai folyamatok és az azokat befolyásoló környezeti és belső hatások.

"pontos meghatározást még arra sem tudnak adni, hogy hogyan is kéne "egészségesen táplálkozni" - szintúgy. van, hogy egyes tételeket a tények ismeretében át kell dolgozni, módosítani kell, de a jelenlegi ajánlásoknak jobban alátámasztott rendszer aktuálisan nincs.

"durva orvosi műhibák" - igen, vannak ilyenek. De általában a repülők sem azért zuhannak le, mert a mérnökök nem jól tudják az aerodinamika szabályait.

"orvosok, az "igazi szakértők" sajnos ugyanolyan bizonytalan emberek, hibákkal, tévedésekkel, és egy sor rosszul tudással, sőt ostobaságokkal is néha" - ez így van. Human being.

"azokat érdemes komolyan venni, akik eredményeket hoznak, működő megoldásokat, és ha azok sima amatőr "guruk", vagy ősz professzorok" - a gond az, hogy a guruk eredményei, működő megoldásai sokszor nem léteznek, nem működnek. Csak addigra páran megszívják, mire ez kiderül. ha megnézed a blog többi írását, erre mutattam nem egy példát.

"soha nem volt még ennyi beteg, dagadt, cukros, szívrohamos, meg minden éppen a táplálkozással összefüggő kórságtól szenvedő ember a Földön" - mit vár a társadalom, hogy évtizedekig magasról tojik az ajánlásokra és majd az orvos/dietetikus két perc alatt meggyógyítja és helyrehozza a dolgokat? Mellesleg ma már nincsenek járványok, éhínségek - ami 2-3 évszázaddal ezelőtt halomra ölte az embereket, kontinensnyi területeket ritkítva - a helyükre léptek az addig marginális szerepet játszó betegségek. Ez a történet nagyon jól adatolt és ezek az infók jól hozzáférhetők.

"nagy sok tudás valahogy mégis inkább halálos kudarcokat hoz, mint életet és egészséget" - ez egy csúnya tévedés. lehet, hogy így látszik, de valójában nagyon nem így van.

Kriszti1977 2018.03.07. 18:46:53

Sajnos tényleg rengeteg a hanyag orvos, a borzalmas körülmény, és a statisztikák valóban riasztóak.

DE! Országunk egészségügyi állapotát messze nem magyarázhatjuk ilyen egyszerűen. Mintha csak az egészségügy s a benne dolgozó egyre magasabb számú túlterhelt, nemtörődöm orvos/nővér/ápoló, a rendszer maga tehetne róla.
Az eltelt - nem kell évezredekig visszamenni - évek, évtizedek, netán évszázadot nézd csak. Legyünk őszinték és fókuszáljunk magára az egyénre.

Az ember egy lusta, önző dög. A háború, éhínség, nagyobb járványok, vírusok, mint például a pestis mely megtizedelte az emberiséget már csak történelem, lényegében közel s távol ilyen nincs - szintén maradva a publikus statisztikánál ÉS itthon. Bőség van, bárhol bármikor vehetsz kaját, sorra nyílnak az "albánpékségek", és sorolhatnánk mennyi szeméttel tömik magukat az emberek. Nap mint nap.

Lustaság; a szülő (persze nem mind!!!) lusta szendvicset, házi kaját készíteni a gyereknek. Napi egy ezres, megveszi a hambit kólát energiaitalt. Otthon megfőzi a zacskós levest, "mirelitkaját", jó az jeligével. Nincs közös tevékenység, a kirándulás autóba ülés és nézelődés, nem hegymászás, vagy városban csámborgás. Nevelődik a következő beteg generáció, akinek lövése sincs arról mi az egészség, az egészséges táplálkozás, és a testtudat. Mindenki bambulja a tévét, nem jár társaságba, nem beszél a dédivel, ki 90 évesen még mindig maga süti kenyerét, kézzel gyúrja a tésztát....
Egyre több a pszichés betegség is.

Tehát úgy gondolom ennek az éremnek igenis két oldala van. Hibás az orvos is, sokszor, de maga az ember is. Aki mondjuk 1. el sem megy az orvoshoz, 2. mivel eléggé rossz a megítélés ha már el is megy "nehogy már megmondja neki", a felírt gyógyszert nem szedi, 3. sőt a saját családomban is volt példa arra, kijelentette a kedves, majd akkor megy orvoshoz ha viszik. S erre büszke volt. Vitték. A mentők. Soha többet nem hagyta el a kórházat, élete hátralévő pár hetében....

" Minden orvosi tudás, meg dietetikai magas képzettség eredménye a világban ma valahogy mégis az, hogy soha nem volt még ennyi beteg, dagadt, cukros, szívrohamos, meg minden éppen a táplálkozással összefüggő kórságtól szenvedő ember a Földön" - ennyi lusta nemtörődöm, hatalmas ego-val megáldott, senkiházi lusta disznó sem, aki mástól várja a megoldást míg ő még a kanapéból sem áll fel. Mint például egyik közeli "ismerős"; cukros, szedi a gyógyszert, mellette este 9-kor bezabálja a pörköltet tésztával és leöblíti almáspitével, jó cukrosan mert úgy szereti.

No akkor mit is várunk? ....

P. Szabó István 2018.03.08. 14:32:00

@Meleg Sándor:
A legboldogabb ember vagyok a világon, ha Önben valóban megismertem valakit, aki határozottan ki meri jelenteni, hogy támadhatatlan válaszokkal rendelkezik a körülbelül 25 éve mocorgó kérdéseimre...

Azért írtam 5000 évet, mert olvasmányaimban azt találtam, hogy az első konkrét orvoslással kapcsolatos írott feljegyzés körülbelül i.e. 3000-ből származik, természetesen Egyiptomból, de szerintem ezen a párszáz éven nem veszünk össze:)

A "hízás", "fogyás", "egészséges táplálkozás", "egyértelmű ajánlás" kérdésében viszont tartom a véleményem, és alá is támasztanám, hogy milyen alapon: Ma 2018-ban hazánkban, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének 2016-ban kiadott OKOSTÁNYÉR néven futó hivatalos táplálkozási ajánlása él, tehát Ön azt állítja, hogy a dietetikus szakma legjava emögé az ajánlás mögé zár magabiztosan, ezt nevezi az "egészséges táplálkozás" alfájának. Ez az OKOSTÁNYÉR a napi tápanyagmennyiség 50%-ában javasol szénhidrátokat (gabonák és gyümölcsök) miközben többször is figyelmeztet a zsírok és olajok kerülésére, nyilvánvalóan azt a már rég és vagy ezerszer bizonyított tévedést alapul véve, hogy a zsírszegény étrend csökkenti az érelzáródásos betegségek kockázatát, és csökkenti vagy legalábbis nem növeli a testzsírt. Na hát ma 2018-ban, ha valamiben, akkor ebben a témában aztán végképp nincs semmilyen egyetértés az orvostársadalomban, vagy ha mégis, akkor nagyon rosszul csinálják, vagy a saját tapasztalataim is csak szórakoznak velem. Többek szerint a magas szénhidrát-, ám alacsony zsírtartalmú táplálkozás éppen pont az elhízás és a civilizációs betegségeink előidézésének receptjével egyenlő, és ha nem olvasnék erről több, nagynevű professzoroktól könyveket, hanem csak és kizárólag a saját tapasztalataimra hagyatkoznék, akkor is teljes bizonyossággal állíthatnám, hogy ez valóban így van. Márpedig ez azt bizonyítja, hogy 1.: "az orvostudomány még mindig nem tud egységes, egyértelmű, és támadhatatlan választ adni arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mitől hízunk el, és hogy aztán mitől fogyunk le" 2.: "pontos meghatározást még arra sem tudnak adni, hogy hogyan is kéne "egészségesen táplálkozni"...
Nehéz lesz az ellenkezőjéről meggyőzni, de természetesen mindig öröm számomra, amikor nálam sokkal okosabb emberektől tanulhatok, és ezt minden tiszteletemmel az ironia legcsekélyebb jelével szavaimban mondom!

A műhibákról és a szakértőkről nyilván szintén nem változik a véleményem ugyanúgy, mint ahogyan arról sem, hogy csak és kizárólag az eredményeket ismerem el, nem pedig a diplomák számát, vagy a köpeny színét. Eredményeket pedig egyáránt szállítanak "guruk" és szakemberek is, ugyanúgy ahogyan mindkét oldal csinál ostoba baklövéseket is, és ezek tények, ezeket sokszor látom a saját szememmel, így ezekkel kapcsolatban teljesen értelmetlen a vita, azaz nem vagyok meggyőzhető arról, hogy egy szakember minden esetben szakemberségéből adódóan tévedhetetlen, egy "guru" pedig minden esetben csakis szakmaiatlan, alkalmatlan, és tudatlan lehet...

Ezzel kapcsolatban szeretnék megintcsak saját tapasztalatból szólni néhány szót: A magam részéről a fél életemet tánctermekben és színpadokon töltöttem, miközben állandóan küzdöttem a testsúlyommal, de amikor eljutottam odáig, amikor már végképp tennem kellett ez ellen valamit, sajnos már lekéstem arról, hogy még 8 évet áldozzak az életemből arra, hogy újra nappali tagozatos diákként dietetikusnak tanuljak, amit részben sajnálok, részben viszont - látva az OKOSTÁNYÉR szakmai színvonalát - részben nem. Sajnos nekem már csak a könyvek, a mindenféle elérhető tanulmányok, és az olyan tanfolyamok maradnak, amelyek nem tartanak 8 évig, és amelyeket annak ellenére is leszaroznak a "szakemberek", hogy azokat természetesen "szakemberek" tartják, így az onnan származú tudásanyag konkrétan szakemberek által összeállított tudásanyag, mégha nyilván nem is teljes. De hiszem, hogy az "egészséges táplálkozás" alapjainak tudásanyagának bele kéne férnie akár egy hétvégi tanfolyam keretei közé is, főleg ha az ember nem kíván utána műteni, vagy mondjuk konkrétan gyógyítani. Ezt csak azért mondom el, mert ezt Önök valahogy mindig elfelejtik, mármint hogy a hétvégi tanfolyamokat az Önök elismert kollégái tartják. Amúgy megintcsak én lennék a legboldogabb, ha léteznének akár a felnőtt oktatásban is a táplálkozás témájával foglalkozó "hiteles" képzések...

Zárszóként csak annyit, hogy véleményem szerint éppen az egyértelmű, pontos, hiteles, és működő táplálkozási ajánlások hiánya szüli a "gurukat", éppen az, hogy maga a dietetikus szakma is pontatlan és bizonytalan...

Maradok Tisztelettel