Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Nem az a baj, hogy kövér vagy...

2018. január 31. - P. Szabó István

img_1063.jpeg

/Fotó: én, Modell: Tóth Andi/

Engedd meg, hogy megismertesselek egy olyan mondattal, amely gyökereiben változtatta meg a hozzáállásomat és a gondolkodásomat erről az egész testsúly-fogyás kérdéskörről, és amit szerintem nem árt, ha Te is megpróbálsz a magad módján értelmezni és beépíteni.

Az életben mindennek - pont mint egy érmének - két oldala van, és az egész éppen ettől szép. Nem létezhet “jó”, “rossz” nélkül, nincs “fekete”, ha nincs “fehér”, mint ahogyan “éjszaka” sincs ha nincs “nappal”. Az “egészség” ellenoldalán a “betegség” van még akkor is, ha esetünkben ez azért nem feltétlenül jelent a szó gyógyászati értelmében valódi betegséget, de azért írtam, hogy “nem feltétlenül”, mert természetesen egy szinten túl már nagyonis. Biztosan hallottad már például az “egészséges táplálkozás”, vagy az “egészségtelen életmód” szópárokat, de vajon belegondoltál-e már valaha abba, hogy mit is jelentenek?

Azért vezetem fel ezt a bizonyos mondatot ilyen finoman, mert senkit sem szeretnék megijeszteni, ugyanakkor mindenkinek szeretném felnyitni a szemét, és fel is rázni kicsit azzal, hogy azt állítom:

“NEM AZ A BAJ, HOGY KÖVÉR VAGY, HANEM AZ, HOGY VALÓSZÍNŰLEG BETEG IS.”

Az elhízottság állapota ugyanis az egészségesség állapotával szemben, a betegségek oldalán foglal helyet méghozzá egy olyan halmazban, amelynek még neve is van, ami pedig konkrétan a “civilizációs betegségek” gyűjtőnév, és mindannyian szeretnénk, ha ez ránk pont nem vonatkozna, de sajnos az van, hogy valószínűleg bizony vonatkozik.

Szerintem mind tudjuk, hogy mik ezek az úgynevezett civilizációs betegségek, de ha valakinek hirtelen nem ugrana be egy sem, akkor segítek (sőt még alá is húztam nektek azokat, amelyek engem személy szerint érintenek, vagy érintettek):

Ilyenek például a daganatos megbetegedések, koszorúér betegségek, magas vérnyomás, izületi bántalmak, csontritkulás, alvászavarok, depresszió, és a pánikbetegség, de ami számunkra a legérdekesebb az az, hogy melyek azok, amelyek konkrétan a táplálkozással hozhatók összefüggésbe, márpedig a helyzet az, hogy a civilizációs betegségek túlnyomó többsége pontosan ebbe a kategóriába sorolható, úgy mint: a fogszuvasodás, a fogínysorvadás és a szabálytalan fogsor, a reumatikus megbetegedések, a gerincoszlop és a porckorong megbetegedései, izületi gyulladások, a szívinfarktus, az érelmeszesedés, az agyvérzés, a fertőző betegségek iránti fogékonyság, légzőszervi gyulladások, hólyaghurut, vesemedence-gyulladás, allergiák, az idegrendszer néhány megbetegedése, a rák bizonyos formái, és természetesen valamennyi anyagcsere-betegség, mint például maga az elhízás, a cukorbetegség, a májkárosodás, az epekő, a vesekő a köszvény, a székrekedés, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, vagy a vékony- és vastagbél megbetegedései, és ez mind még leírva is borzalmasan sok. Sőt, ami a legrosszabb, hogy lényegében biztosan állítható, hogy aki valóban túlsúlyos, az szenved ezen betegségek valamelyikében, vagy egyszerre akár többen is, és szerintem ez az, ami igazán fontossá teszi, hogy az ember komolyan vegye az elhízást, nem pedig az, hogy csinosnak látja-e magát a tükörben, vagy hogy kockás-e a hasizma, mert ezek remek dolgok ugyan, mégis csak másodlagosak a valódi, konkrétan életveszélyes problémákhoz képest.

Nyilván vannak azért az elhízásnak árnyalatai, és természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy valaki éppen csak egy kis “szerelmi kapaszkodót” hord az oldalán, vagy már annyi zsír van rajta, hogy meg sem tud mozdulni, mert ezen betegségek megjelenése nagy eséllyel kvázi egyenes arányban nő a felpakolt súlyfelesleg mértékével.

A genetikai alapon szerzett betegségeket vagy az olyan fertőző betegségeket, mint az influenza, lehetetlen vagy szinte lehetetlen elkerülni, de minden táplálkozással, életmóddal összefüggésbe hozható betegségben az a “jó”, hogy ha teszel ellenük, elkerülheted őket, vagy jelentősen csökkentheted előfordulásuk kockázatát! Vagyis a “civilizációs betegség” mint fogalom olyan betegségeket  szed csokorba, amelyek a civilizálódásunk életmódváltozásaival párhuzamosan, azaz pontosabban éppen azok következményeként jöttek létre, így ezek gyógyításának leghatékonyabb módja nyilvánvalóan az, hogy ha ezt a bizonyos megváltozott életmódot támadjuk, kezeljük, illetve alakítjuk olyanra, amely nem hat ilyen negatívan az egészségünkre.

De ami a lényeg, hogy még mielőtt életmódváltásba kezdenél, javaslom, hogy ha lehetőségeid engedik, menj el egy-két kivizsgálásra, és tudd meg, hogy tényleg csak ducicska vagy e kicsit, vagy ne adj Isten, esetleg már van valamilyen alakuló, vagy már kialakult betegséged, amiről eddig talán nem is tudtál, vagy tudtál, de nem gondoltad, hogy az akár még komoly is lehet, mert előfordulhat, hogy szakember segítségére lesz szükséged ahhoz, hogy lefogyj, vagy mondjuk ki: meggyógyulj.

A többieknek pedig szeretném kicsit átprogramozni az agyát, hogy ne a külsejükkel foglalkozzanak folyton, ne a mérleget nézzék, vagy a tükröt, vagy azt hallgassák, hogy mit suttognak a hátuk mögött, hanem nézzenek magukba és gondolják át, hogy tényleg és igazából jól érzik-e magukat, vagy sem. Gondolják át, hogy könnyedek és egészségesek-e, hogy képesek-e még érezni az ízeket, és igazán élvezni az ételt, vagy csak zabálnak üres fejjel, mintegy gépiesen, azon boldogtalanságukban, hogy milyen csúnyák és kövérek és szerencsétlenek, mert ha nekik sikerül az élet és az egészség mélyebb átélése felé fordulniuk, akkor azonnal lehull majd róluk a fogyókúra minden akaraterős, küzdelmes kellemetlensége, és egy egészen új látásmódon és önmegismerésen keresztül, olyan életigenlő állapotba kerülhetnek, amelyben maguktól,  olvadnak majd le a kilók nagy boldogan, és akkor mostantól legyen is inkább ez a cél!

Rövidebben szólva, és ellenpontozva a címben szereplő mondatot:

"NE VÉKONY AKARJ LENNI, HANEM EGÉSZSÉGES!"...

...és boldog, mert ha így teszel, személyesen garantálom, hogy az majd hozza magával azt a bizonyos ideális testsúlyt is...

 

OLVASS TOVÁBB: HA NINCS LÓVÉD SZEMÉLYI EDZŐRE...

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr1313619878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agyramegy 2018.02.01. 22:54:52

Kedves István!

Minden szavaddal próbáltál menteni minden mondatodat, de sajnos nem tudok elmenni ezek mellett, mert bántó, sértő és megalázó számomra az írásod.

Idézlek, kiragadva részleteket, a teljességet fentebb el lehet olvasni:
"az úgynevezett civilizációs betegségek... szabálytalan fogsor... vesekő..."

Szabálytalan fogsorom van, így nőtt ki amikor lecseréltem a fogsoromat, vagyis ezt örököltem a szüleimtől. Ezen írásod alapján én beteg vagyok.

Vesekövem van (nem fogom elmondani, hogy mitől, de nem az általános dolgok miatt) ezért szerinted én beteg vagyok, ami visszavezethető arra, hogy... Ja... ezt is örököltem, mert nagyon fiatalon jött elő nálam.

Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de számomra bántó, hogy olyan dolgokat sorolsz fel betegségnek, amiről szerinted én tehetek (hiszen nem örökletesnek, hanem civilizációsnak tünteted fel), amelyekhez egy pillanatig sem volt közöm.

Mert lehet, hogy számodra meglepő, de a fogszúvasodás, vagy pedig a tökéletes fogsor is genetikailag kódolt eredmény.

Tudod mit mondott nekem a fogorvosom?

Ilyen tökéletes fogakat még nem látott, de sajnos nagyon gyenge a védőrétege.

Írásod sajnos általánosít és sok embert megbánt, akik nem tehetnek arról, hogy olyan géneket örököltek, amelyek nem tökéletesek.

hollario 2018.02.02. 00:20:16

Mit árulsz, kicsi gengszterlépű? Nem szalad a kamubiznisz? Tanulj szakmát :D

gyogyszernelkul · cukorbaj.blog.hu 2018.02.02. 09:52:56

Lehet, hogy bántó az írás, de igaz. Sajnos a kövérség is örökölhető, mint minden betegség, de megpróbálhatunk tenni ellene. Sajnos a cukorbetegség is örökölhető, sőt akinek a szülei nem voltak cukorbetegek, de sok cukrot fogyasztottak, a gyerekeik nagyobb valószínűséggel lesznek cukorbetegek. A táplálékunk reformálásra szorul és az is igaz, hogy túl keveset mozgunk. cukorbaj.blog.hu/2018/02/02/2100-ra_minden_ember_cukorbeteg_lehet
A 2-es típusu cukorbetegség apai ágon öröklődik. Most kell cselekednünk, hogy gyerekeink ne szenvedjenek!

Ilona Molnár Vera 2018.02.02. 10:04:32

@enrus24: igen teljes mertekben igazad van

2018.02.02. 10:13:43

ez mekkora mujomság... tessék itt van az Aszfaltparaszt-módszer ingyé: felhúzást meg fekvenyomást csinálni amíg geci erős nem leszel... majd az érzékenyít az inzulinra meg a többi faszság

P. Szabó István 2018.02.02. 13:14:21

@agyramegy: A vesekő egy betegség, ami neked van, tehát nemcsak szerintem, hanem saját magad szerint is beteg vagy, amit sajnálok, de attól még igaz.
A szabálytalan fogsor egy olyan táplálkozással kapcsolatos örökletes betegség, amely az előző generációk egészségtelen táplálkozásának az eredménye. Szóval tőlem szidhatsz, de attól még beteg vagy, és te is tudod.
Ha és amennyiben nincsenek szövegértési problémáid is, akkor bízom benne, hogy a mondatban a "valószínűleg" szót nem kerülted el, és tudod is annak jelentését értelmezni...

similar 2018.02.02. 18:29:30

@P. Szabó István: "A szabálytalan fogsor egy olyan táplálkozással kapcsolatos örökletes betegség, amely az előző generációk egészségtelen táplálkozásának az eredménye. Szóval tőlem szidhatsz, de attól még beteg vagy, és te is tudod."
Valószínűleg az az oka a harapási rendellenességeknek, hogy átalakult az ember táplálkozása, és nagyrészt áttért az erős rágást igénylő alapanyagokról a kevésbé rágásigényesekre. De ez cca. tízezer évvel ezelőtt történt, nem feltétlenül arról van szó, hogy a nagyi a hibás azért, ha Pistikének csálék a fogai.
Ez egy anatómiai változás, amelyet jellemzően a génekkel kapunk. A "betegség" kifejezés szvsz nem állja meg a helyét. És annak sem feltétlenül lesznek szabályos fogazatú utódai, aki egészségesen táplálkozik, ahogy az sem feltétlenül egészséges, aki úgy táplálkozik, mint őseink a mezőgazdaság feltalálása előtt.

similar 2018.02.02. 18:39:10

A cikk üzenetével teljesen egyetértek: ne azért fogyj, hogy szép legyél, hanem azért, hogy egészséges legyél.
Hozzáteszem, nincs mindig összefüggés a túlsúly és az ún. civilizációs betegségek közé sorolt nyavalyák között. Nekem jelenleg komoly túlsúlyom van (az ülőmunka káros hatásait nem kompenzáltam sporttal hosszú évekig, ez lomhánál is lomhább lajhárrá változtatta az anyagcserémet, de rajta vagyok az ügyön), mégis tökéletes a vércukrom és a vérnyomásom, míg karcsú, maratonista kolléganőmnek mindkettővel problémája van. Bizonyos esetekben bejátszhat az örökletes hajlam is.

segar 2018.02.03. 15:36:55

"elkerülheted őket" - gratulálok, nálad már a betegségek is öntudatra ébredtek, mint a Skynet... :P
___
Ezen kívül csak annyit érdemes tudni, hogy a civilizációs betegségek NEM a kövér/nem kövér vonalon osztódnak. Jellemzően a nyugati világban nagyobb a korreláció, mert Oreóval, Nutellával és pizzával (stb) eszik beteggé magukat. De a soványak is...
___
Esetleg még annyit kell tudni az okoskodáshoz, hogy a szénhidrátfüggőknek papolhatsz a "magától lehulló kilókról", meg a "látásmód és önmegismerés" -meséről, de ez nem így működik. Nagyon nem. :|

2018.02.04. 09:58:42

@P. Szabó István: ratyesz a kukesz me szopesz a fütyesz, ugyibogár?