Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Ha az edződ nem javít...

2017. december 02. - P. Szabó István

javitas_web.jpg

/Éppen elkaptam, amint Tóth Andi a 2013-as Fitbalance-on nagyon magyarázza a térd mozgásának helyes irányát.../

Ha az edződ nem javítja a mozgásodat edzésen, annak két oka lehet:

1. Full perfect hibátlan minden egyes gyakorlatvégrehajtásod, szóval simán lehet, hogy inkább neked kéne tartanod az órát.

2. Szarik rád.

Szépítgetném a dolgot amúgy, ha úgy érezném, hogy lehet, de tartok tőle, hogy sajnos nem, sőt igazából fel sem hoznám a témát, ha nem mondaná el nekem kábé minden harmadik vendégem ugyanazt a mondatot, hogy:

"Évek óta járok már mindenféle helyekre, meg edzőkhöz órákra, de még soha életemben nem javított ki senki."

...és én ettől részben azonnal elszégyellem magam a nem javító edzők helyett is, részben pedig rettenetesen felbasz.

Persze értem, hogy én ex-táncos-koreográfusként egy olyan közegben szocializálódtam, amelyben a mozdulatok értelmezése, tökéletesítése, javítása a mindennapi rutin része volt, amitől aztán úgy ráállt a szemem a dologra, hogy az utolsó sor legszélén álló tanítványom legkisebb hibáját is képes voltam messziről kiszúrni, akár bekötött szemmel, háttal is, na de azért könyörgöm!

Nálam a találkozás a problémával amúgy akkor kezdődött, amikor beleindultam szorgalmasan más edzők óráinak helyettesítgetésébe. Egy órán ugyanis, ha körbenézel a vendégeken, azonnal lehet ám látni, hogy melyik brigádnak jó az edzője, és melyiké egy kókler, de mivel más edző szarát ilyenkor nem illik felszínre hozni, mert ugye nem kollegiális, gyorsan le is szoktam a helyettesítgetésekről, mert találkoztam például olyan csoportokkal, amiket egyszerűen nem bírtam idegekkel. Előfordult, hogy óra közben szó szerint rettegtem attól, hogy ki fog a következő pillanatban súlyosan megsérülni. Borzalmas tapasztalás volt de mindenképpen tanulságos, és nem csak a "leszarom edzők" miatt ám, hanem azon vendégek miatt is, akik például kifejezetten megsértődnek, ha kijavítják őket, mert bizony vannak ilyenek is. Na velük például nem lehet mit kezdeni. Nekik kábé 99% esélyük van a sérülésre, és valószínűleg - vagy sajnos - nekik éppen pont egy sérülésre lesz szükségük ahhoz, hogy észhez térjenek.

Nyilván senki sem tökéletes, de mi edzők más emberek egészségével játszadozunk nap, mint nap, ami óriási felelősség. A sporttudomány fejlődik, tudhatunk mi is valamit rosszul, sőt ugye emberek vagyunk, szóval mi is követhetünk el hibákat, de éppen ezért folyamatosan képeznünk kell magunkat, és azon dolgozni, hogy egyre jobbak, okosabbak, felkészültebbek legyünk, hogy a lehető legpontosabb válaszokat adhassuk a felmerülő kérdésekre, vagy hogy egy mozdulat javítását alá tudjuk támasztani valami értelmes magyarázattal.

De ami a lényeg, hogy nem fordíthatjuk el a fejünket, nem szarhatunk bele az egészbe - ezeknek!? meg ennyiért!? - hanem pont hogy oda kell figyelnünk minden egyes vendégünkre, méghozzá teljes odaadással, mert nem csak nagy látványos hibák vannak ám, hanem pici aprócska, ám annál alattomosabb hibácskák is, és a fájdalom meg a sérülés általában nem azonnal jönnek, hanem idővel, néha csak évek múlva. Az izületek ugyanis sokáig elbírják az elemelkedő sarokkal térdre terhelt guggolásokat, meg az előre-hátra ingázó kitöréseket, a görbe hátú felhúzásokat, a bedőlt bokát, a bebukó térdet, a pucsítós plank-et, vagy a rosszul tartott csuklót (alsó kép), de a helytelen kivitelezés egy napon biztosan be fogja nyújtani a számlát, amit pedig természetesen nem az idióta edző, hanem a miatta tájékozatlanságban hagyott vendég fog majd kifizetni...

kez.jpg

Persze lehetetlenség 100%-osan elkerülni a sérüléseket, hiszen még a világ legjobb edzőivel rendelkező élsportolók is sérülnek, sőt néha egy sérülésnek lehetnek akár kifejezetten lelki okai is. Előfordulhat, hogy valakinek éppen egy sérülésre van szüksége ahhoz, hogy fejlődjön, vagy hogy pihenjen végre, de nekünk edzőknek mindig arra kell törekednünk, hogy a vendégeink minden tőlünk telhető információt megkapjanak annak érdekében, hogy elkerüljék a sérülést, és hogy egészségesebben, fittebben távozhassanak az óráinkról, nem pedig fájdalmak közt, leszedálva...

Summa-summarum, ha kicsit is ügyetlennek érzed magad órán, vagy ha nem tudod, hogy gyakorlat közben tulajdonképpen mit is csinálsz, hogy pontosan mire kell odafigyelned, csak csinálod, mert a többiek is, az edződ pedig eközben mondjuk magát nézegeti a tükörben helyetted - vagy azt a bögyös szőkét az első sorban, akit már régóta látványosan le akar varrni - akkor javaslom, ha teheted, keress inkább egy másik edzőt, mert garantált, hogy a dolognak nem lesz jó vége, és ahogy mondani szokás, egy napon rajtad csattan majd az a bizonyos ostor...

 

OLVASS TOVÁBB: AZ EDZŐ BÁCSI ÚJ ÓRARENDJE

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr1713410289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M3Hellrot 2017.12.03. 10:50:01

Egész életemben sportoltam, ismerem a testem, figyelek rá mert csak egy van...
Egyszer és utóljára mentem el olyan eddzésre, ahol az eddző minden kibaszott pillanatban azt magyarázta hegy kellene jól emelgetnem a teáskannát.
Ahelyett, hogy kis súllyal az egyensúlyomra, lendítésre, testemre figyelve kellemesen beletanulhattam vona, 100% széttöredelte a mozgást és konkrétan fájdalmat okozott avval, hogy elvárta hogy tök természetellenes pontokon a súlyt kitartva végighalgassam a magyarázatát.
Egy egyszerű kiegészítő eddzést kerestem, meleg terembe, irányított de szabad mozgással. Kiegészítőnek a több órás szabadtéri állóképességi munka mellé.
Sok eddző nagyon átesik a ló túloldalára a magyarázattal, és ahogy a tehénszaros poénban is, nem mindíg ellenséged aki szarik rád ...

Zephyrous 2017.12.03. 11:01:51

Engem a személyi edzők óradíjai lepnek meg. Ez a szakma nem agysebészet, nem kell hozzá egyetemi diploma, csak egy okj-s papír, vagy még az sem (bármilyen pár hónapos noname tanfolyam kb. elég). Ennek ellenérte 2-3-4 ezer huf/óra a legtöbb edző ára, ennyit egy többdiplomás magántanár nem kér óránként. Legtöbbjük még szarik is rád, néha szól valamit, de vagy a csajok seggét bámulja, vagy mobilozik. Nagyon ritka az olyan edző, aki végig figyeli az edzésed és kijavít, segít, korrigál.