Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Az edző, aki mindig késik

2017. november 18. - P. Szabó István

time-is-money-create-a-clear-job-description.jpg

Világ életemben tisztelettudóan pontos ember voltam, és mint ilyen, mindig is mélyen sértett a késés. A késés azt üzeni, hogy le vagy szarva, hogy nem érdekelsz, hogy nem vagy fontos, hogy az én időm, az én életem sokkal de sokkal fontosabb, mint a tiéd. A késés egy nyílt állásfoglalás, egy tiszta, nyers vélemény rólad, aki vársz.

Egy edző tulajdonképpen tanár. Vannak helyek, ahol "oktatónak" hívják az edzőt, sőt a legalapabb alapdiplománkon is az szerepel, hogy "sportoktató", márpedig egy tanár nem késhet el az órájáról. Ha a tanár nincs bent a tanteremben abban-, vagy legkésőbb a következő pillanatban, amikor becsöngetnek, azzal azt tanítja, hogy te is leszarhatod más idejét, más életét, márpedig az egy nagyon rossz tanítás.

A vendégnek joga van késni, hiszen ő az, aki fizet, ő az, aki megvesz egy szolgáltatást. Az edzőnek nincs. Az edző pénzt kap azért, hogy ne késsen, méghozzá nem akárkitől kapja azt a pénzt, hanem konkrétan attól a vendégtől kapja, akit ő pofátlanul megvárat, és aki a pénzéért jogosan követelheti meg, hogy a munkavállaló, akinek a fizetését adja, időben megjelenjen a munkahelyén. Ugyanis, kérem szépen, bármilyen hihetetlenül is hangozzék, az edzőnek az edzés a munkája, a terem pedig a munkahelye, és mint ilyen, általában valamilyen formájú munkaszerződés is kötelezi arra, hogy időben vegye fel azt a munkát. Így az az edző, aki állandóan késik, nem pusztán a vendégeit sérti meg, nem csak simán kitörli a seggét a pénzükkel, hanem sorozatosan szerződést is szeg, ami pedig olyannyira nem vicces, hogy jogilag például egyértelműen szankcionálható.

Sajnos sok edzőt látok késve bemenni a terembe, úgy hogy közben már várnak rá a vendégek, ami szerintem borzalmas nyitása egy olyan időtöltésnek, aminek felemelőnek, élvezetesnek kellene lennie, és most nem arra gondolok, amikor valakinek például dupla-órája van, és csupán öt perce van az intézményen belül termet cseréni, hanem arra, aki eleve késve érkezik, méghozzá anélkül, hogy akár csak egyetlen egyszer is elnézést kérne bárkitől. Arra, akinek ez a "normális".

A magam részéről gyűlölök várni, mint ahogy valószínűleg nincs egyetlen ember sem a Világegyetemben, aki szeret, és nekem is voltak olyan barátnőim, akik folyton késtek, mert úgy kondicionálta őket a társadalom meg a Sex és New York, hogy a késés az valami cuki csajos dolog, és hogy az tökre alap... Nos, kurvára nem az. És akkor Hölgyeim, el is árulnék egy nagy titkot: Minden csávót felbasz a késés! Mindet!

És ha már az imént szóba hoztam a munkaszerződést meg a titkokat, akkor jöjjön egy másik "titok" az Edzők Nagy Fekete Könyvéből: Egy szokvány óra hossza szerződés szerint nem 60, hanem "csak" 55 perc, ami nem azt jelenti, hogy az edző köteles téged 55 percen keresztül mindenféle gyakorlatokkal bombázni, hanem azt, hogy az aznapra tervezett edzésprogram minden elemének - a bemelegítéstől, a nyújtásig, vagy a levezetésig - bele kell férfie ebbe az 55 percbe, ami meg direkt azért van így, hogy mindig maradjon még  legalább 5 perc átadni a termet a következő edzőnek, esetleg feltörölni a kiborult sportital nyomait, az izzadságfoltokat, vagy extrém esetekben a hányást meg a vért...

Na és akkor ez meg már megint egy másik problémaforrás, ugyanis ha egy edző állandóan késve kezdi az óráját, akkor két lehetősége van: 1. Annyival rövidebb órát tart, amivel ugye nyíltan arcba szarja a saját vendégeit, lévén hogy azt üzeni nekik: Lófaszt se ér nekem a retkes lóvétok. 2. Miután a saját vendégeit már arcba szarta, jól arcba szarja hát egyszerre az utána következő kollégáját, és az ő vendégeit is akkor már azzal, hogy teljes hosszában megtartja az ő csodás óráját, és úgy adja át a termet eleve késve, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne.

Sajnos pont van amúgy egy ilyen edző az egyik teremben előttem, akitől rendre 5-8 perces késéssel kapom meg a termet, és aki miatt a következő dupla-órám minden pillanata azzal telik, hogy valahogy behozzam ezt a késést, és hogy én legalább időben tudjam átadni a termet majd az utánam következő oktatónak. Így például ez a mélyen tisztelt kollega, egyszerre három óra vendégeit szarja arcba, ami nyilván igazán szép teljesítmény, főleg egy munkahelyen...

Summa-summarum rövidre fordítva a szót: A vendég késhet. Az edző nem. És pont.

 

OLVASS TOVÁBB: DIVATOS SENKIK

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr9913298181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.