Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

HOT IRON

Avagy, Hot Iron-e a Hot Iron? (Második rész)

2017. október 11. - P. Szabó István

webalbum1-6539.jpg

(A fenti fotót én készítettem még Dunakeszin 2014-ben, az izmos hát pedig a Tóth Andi tulajdona...) 

Tudom, tudom, már megint debil az alcím, de sajnos ismét csak azt mondhatom, hogy valójában mégsem az. Természetesen később megmagyarázom...

Ugye a HOT IRON-ról szóló sorozatom első részében - HOT IRON - Avagy, súlyzós edzés súlyzókkal!!! -  már átdumcsiztunk néhány kérdést azzal kapcsolatban, hogy mi a HOT IRON alapkoncepciója, mitől több, mint sok más csoportos óra, és mit kell tenned ahhoz, hogy kihozd ebből az edzésmódszerből a számodra legtöbbet. Beszéltünk a súlyválasztásról, a határterhelésről, és arról, hogy milyen feltételek mentén érvényesül a progresszió. Valójában most is ugyanezekről fogok szólni, csak persze kissé más nézőpontból.

De még mielőtt mélyebben belemennék a fejtegetésbe, szeretnék leszögezni valami nagyon fontosat:

Mi edzők általában tisztában vagyunk azzal a ténnyel, hogy nem minden vendégünk akar feltétlenül belehalni az edzésekbe, hogy sokan csak a társaság, a zene, vagy a hangulat miatt jönnek, vagy éppen csak mozogni támadt kedvük, és munka után pont akkor érnek rá, és csak azért állnak be HOT IRON-ra, mert a hozzájuk legközelebbi teremben éppen nincs másfajta óra, csak az, és ott vannak, meg csinálják, meg minden, de közben meg magasról tesznek a progresszióra, meg a határterhelésre, és ezzel nincs az ég egy adta világon semmi probléma. Ha mindenki tisztában van az elvárásokkal, meg a helyzettel, akkor frankóság van. A Kedves Vendég nem edz úgy, mint egy versenyhajrás élsportóló, én meg, mint edző, nem erőlködöm azon, hogy kihajtsam belőle még a leguccsó kaksimogyit is, és ennyi. Dolog letudva, és mindenki boldog. Na ezek a kis írásaim nyilvánvalóan nem az ilyen Kedves Vendégeknek szólnak, bár persze az azért nem árt meg senkinek, ha pontosan tudja, hogy milyen órán is vesz éppen részt. Ezek a posztok leginkább azoknak a vendégeimnek-vendégeinknek szólnak, akiknek határozott céljaik vannak a HOT IRON-nal, akik erősödni, formálódni, fejlődni, akarnak benne, amihez pedig érthető módon információra van szükségük...

Na szóval... Ha esetleg nem emlékeznétek az első részben feltett utolsó kérdésre, akkor én most engedelmetekkel felelevenítem nektek:

"Megint ugyanazokat az unalmas gyakorlatokat fogjuk csinálni, mint a múltkor?"

Ezt a kérdést azért érzem fontosnak megismételni, mert a HOT IRON-nal kapcsolatban sok-sok félre-, vagy meg nem értés, félinformáció, tévedés éppen eköré a téma köré, vagyis éppen a HOT IRON koncepció alapköve köré csoportosul, és legtöbb személyes vitám is éppen ezzel kapcsolatban volt, és van, és sajnos nem csak vendégekkel, hanem edzőkkel is.

(Amúgy a fenti kérdésre adott válaszomban benne van a lényeg, amit ha még nem olvastál az első részben, akkor kérlek, tedd meg, ha viszont igen, és azt meg is értetted, akkor nyugodtan olvass tovább!)

És akkor most anélkül, hogy különösebben kitérnék a HOT IRON névhasználat jogi feltételeire, vagy arra, hogy milyen licence-szel kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy egyáltalán HOT IRON órát tarthasson, engedd meg, hogy egyszer s mindenkorra tisztázzam a fejedben - és a fejekben -, hogy csak és kizárólag akkor HOT IRON óra, a HOT IRON óra, ha vendégként lehetőséged van arra, hogy az edzésrendszer alapkoncepciójának megfelelően, az adott edzésterv heteken át történő ismételgetése, gyakorlása által, saját progressziódat, pontosan lekövethesd. 

Vagyis, ha az edződ minden egyes alkalommal más és más gyakorlatokat csináltat veled, esetleg más és más eszközöket használ, akkor azt az órát nevezhetjük akár Funkcionális Tréningnek, vagy Súlyzórudas Alakformálónak, vagy retek tudja, hogy minek, de HOT IRON-nak semmiféleképpen sem! És kérlek, ne érts félre! Nem azt mondom, hogy az edződ rossz, vagy hogy az óra, amin részt veszel rossz, csak azt mondom, hogy az még akkor sem HOT IRON, ha az órarendben úgy van kiírva, mivel alapjaiban ellene megy a koncepció lényegének.

Néztem én már be olyan HOT IRON-nak kiírt órára, ahol a vendégek éppen gumiköteleztek, és minden pad mellett ott figyelt egy fitball, meg egy pár bokasúly, és nem akadtam fenn rajta, mert még egyszer mondom, nem érdekel, hogy az edzőnek van-e érvényes licence-sze, vagy hogy az IRON SYSTEM által aktuálisan kiadott, hivatalos edzéstervet tanítja-e le, a hozzá való eredeti és jogvédett zenével, és nem azt mondom, hogy rossz az óra, vagy az edző, mert simán lehet, hogy nem az, és simán lehet, hogy hatékony, és szakmailag felkészült, csak azt mondom, ha az óra, amin részt veszel, nem teszi lehetővé számodra a fejlődésed pontos lekövetését, azaz nem támogatja a HOT IRON alapkoncepcióját, akkor az bizony nem HOT IRON óra, hanem valami egészen más, és pont.

Gondolj csak bele egy pillanatra:

ELSŐ NAP: Az edződ betesz egy új gyakorlatot az edzéstervbe, mondjuk egy hosszabb, nehezebb guggolást, mint az előző volt, amit Te éppen az előző gyakorlathoz beállított nagyságú súllyal próbálsz megcsinálni, és ami természetesen nem sikerül, mert ehhez az új gyakorlathoz a régi súly túl nagy.

MÁSODIK NAP: Már előre tudod, hogy a mai órán is az az új, hosszabb, nehezebb guggolás lesz, amit a múltkor túl nagy súllyal próbáltál megcsinálni, de nem sikerült, úgyhogy ma nagyon okosan kisebb súlyt pakolsz. Ám a gyakorlat végrehajtása közben rájössz, hogy ez a kisebb súly viszont túlságosan könnyű. Alálőttél. Ennél azért Te már sokkal erősebb vagy.

HARMADIK NAP: Kicsivel több súlyt pakolsz, és voila, minden frankó, csak persze még kicsit bizonytalan a végrehajtás, még nincs meg a mozgásminta.

NEGYEDIK NAP: Mint tapasztalt, okos HOT IRON-os, felpakolod a megfelelő nagyságú súlyt, és begyakorlod a  tiszta mozgásmintát.

ÖTÖDIK NAP: A tested hozzáerősödik a gyakorlathoz, amit végre elkezdesz élvezni.

HATODIK NAP: Elhatározod, hogy ma az új guggoláshoz felpakolsz még két 1,25-ös tárcsát. Jó nehéz a cucc, és ki kell hagynod 2 ismétlést, de tulajdonképpen megvan.

HETEDIK NAP: Még nincs meg, de érzed, hogy már csak egy kicsi hiányzik.

NYOLCADIK NAP: Éljeeeen! Sikerült megcsinálnod az új guggolást úgy, hogy még emeltél is a súlyon...

Ez nyolc edzés. Ha hetente kétszer jársz órára, akkor a kis fejlődéses akciód 4 hetet, azaz egy jó hónapot vett igénybe, amit nem tudtál volna sem mérni, sem elérni, ha az edződ mind a nyolc alkalommal más és más guggolást csináltatott volna veled...

 

ELSŐ RÉSZ: HOT IRON - AVAGY, SÚLYZÓS EDZÉS SÚLYZÓKKAL!!! 

HARMADIK RÉSZ: HOT IRON - AVAGY, SÚLYZÓS EDZÉS ZENÉRE

NEGYEDIK RÉSZ: HOT IRON - AVAGY BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT!

ÖTÖDIK RÉSZ: HOT IRON - AVAGY, NA DE MI VAN, HA FÁJ A HÁTAM?!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr912954115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.