Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

HOT IRON

Avagy, súlyzós edzés súlyzókkal!!! (Első rész)

2017. október 10. - P. Szabó István

hot_iron_ptd_2017_1-0412-edited.jpg

(A fotón Én erőlködöm, a gépet pedig Szűcs Gábor exponálta...)

Nyilván elsőre debilnek tűnhet az alcím, de higgyétek el, nem ok nélkül írtam így...

De kezdjük az elején:

Most hogy változott a terv, és egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy januárban - jó szokásunk szerint - ismét átcuccolunk valami mediterrán üdülőhelyre élni, újabb és újabb csoportos órákat vállalok be, újabb és újabb termekben, melynek következtében újabb és újabb emberekkel találkozom, akiken keresztül természetesen újabb és újabb tapasztalatokkal gazdagodom, és akik újabb és újabb kérdésekkel bombáznak, amelyekből egyre többször azt vagyok kénytelen leszűrni, hogy sok vendégem számára nem full tiszta a HOT IRON, mint edzésrendszer lényege, úgyhogy én - aki nem csak az indokolatlanul hosszú mondatok mestere vagyok, hanem aktív HOT IRON edző is - úgy éreztem, itt az ideje néhány konkrét, hasznos posztban, egyszer s mindenkorra megválaszolni ezeket a kérdéseket:

1. Még sosem voltam HOT IRON órán, mekkora súlyokat pakoljak?

Kicsiket. Először tanuld meg hogyan kell kezelni a súlyokat, hogyan kell biztonságosan letenni, felvenni, fogást váltani, leülni, vagy felállni a rúddal, tanuld meg a gyakorlatok helyes kivitelezését, hogy hogyan kell felhúzni, evezni, guggolni...stb., majd amikor ezekkel már megvagy, elkezdheted szép lassan terhelni a testyed, sőt tovább megyek, nem is csak hogy elkezdheted, hanem onnantól kötelező is lesz okosan, lépésről lépésre emelned a súlyokat, különben az egésznek nem lesz semmi értelme.

Fontos tudnod, hogy a HOT IRON progresszió nem egy egyalkalmas dolog, hanem egy több hetes, akár hónapos folyamat!

Csomószor tapasztalom például, hogy valaki beáll órára - mondjuk akár úgy hogy ez neki a legeslegelső alkalma - feltesz egy ropi végére két kicsi sajtos tallért, majd azokkal tök szárazon, szájhúzogatva végigmolyolja az egész órát, majd utána csalódottan közli, hogy hát kicsit nehezebb edzésre számított, mert nem hogy el sem fáradt, hanem még bele-bele is bóbiskolt egy kicsit a közepénél, amitől én, meg a többi mellettünk forró izzadtságban úszó, remegő lábú, félholtra edzett kisvendégem azonnali agyfrászt kap.

És akkor itt meg is ragadnám az alkalmat arra, hogy értelmezzem az alcímet.

A HOT IRON valóban egy olyan súlyzós edzés, melyet súlyzókkal végzünk, amitől aztán ugyanaz a gyakorlatsor, amely unalmasan könnyednek tűnik ropival meg sajtos tallérkákkal, már kevésbé szórakoztató 30-, 40-, vagy 50 kilóval a rúdon, és a dologban éppen ez a nem mindegy, mármint a súlyválasztás, azaz, hogy ugye mekkora súllyal súlyzózod is végig ezt a súlyzós edzést, és ha hiszitek, ha nem, sokaknál ez a kérdés nemhogy nem nyilvánvaló, hanem konkrétan fel sem merül.

Na de fejtegessünk tovább!

2. HOT IRON 1-es vagy 2-es óra lesz?

Attól függetlenül, hogy a kérdés természetesen nem teljesen értelmetlen és felesleges, és előfordul, hogy a semmiből hirtelen felbukkanó, okos, értelmes emberek azért teszik fel, mert a válaszomhoz mérten készülnek be súlyokkal, azért ezt a kérdést legtöbbször olyanoktól kapom, akik nem igazán járnak az óráimra, vagy járnak, de csak elvétve, mert bizony azok akik rendszeresen ott izzadnak előttem, mindig pontosan tudják, hogy milyen óra lesz, hogy milyen gyakorlatokat fogunk csinálni, milyen sorrendben, és hogy azokhoz milyen súlyokat kell pakolniuk, vagy ha éppen új gyakorlatot vezetek be, akkor meg azt tudják, hogy előtte mindig elmondok mindent, amit tudniuk kell. Ja, és néha a  kérdezők még azt is hozzá szokták tenni, hogy "Legyen inkább Cross!" és én már mászom is a falra azon nyomban, mert tudom, hogy valójában milyen motiváció bújik meg a kérdés mögött.

Igen, vannak ezek a szintek a HOT IRON-ban, hogy 1, 2, meg Cross, amelyek a gyakorlatok bonyolultságával játszanak, meg az egyensúllyal, meg az ismétlésszámmal, és ezek bizony nehézségi fokokat jelölnek, ami miatt egy csomóan azonnal rögtön inkább már Cross-ozni szeretnének - általában még azok is akik amúgy még mindig görbe háttal, bedőlt bokával, meg X-térddel guggolnak - mert ez a Cross-izé, vagy micsoda, ez most tökre divat, meg nyilván a #crosstraining sokkal több like-ot hoz a Fészen meg az Instán, meg mert az sokkal menőbb, de nekik is sajnos csak ugyanazt tudom mondani, hogy hívhatjuk az órát HOT IRON 125-nek is akár, és zsonglőrködhetünk egy lábon a súlyokkal, vagy emelgethetjük azokat füllel, vagy farokkal, csukott szemmel, fejen állva, és képzelhetjük magunkat azonnal spártai hős harcosnak tőle, meg Crossfit bajnoknak is akár, de ha nem jó a súlyválasztás, annak ugyanúgy nem lesz semmi értelme, mintha simán csak 4x10-eket csinálgatnánk bármelyik legegyszerűbb alapgyakorlatból a teremben, zene nélkül.

3. Megint ugyanazokat az unalmas gyakorlatokat fogjuk csinálni, mint a múltkor?

Igen, és ha hiszed, ha nem, éppen ebben rejlik a HOT IRON legnagyobb ereje. Ugyanis éppen pont emiatt, ez az egyetlen olyan csoportos óratípus, amelynek koncepciója arra épül, hogy Te képes legyél pontosan mérni saját fejlődésedet.

A magam részéről tartok TRX-, sőt Funkcionális-, meg még sőtebb Cross edzéseket is, és imádom bennük a színt és a változatosságot, hogy minden egyes alkalommal használhatok akár pusztán csak szabad testsúlyt, vagy más és más eszközöket, más és más sorrendben, más intervallumban, hol kettő, hol akár négy-, vagy öt körben, hol csak 30 másodpercig csináltatva a gyakorlatokat, hol meg egy percig, vagy akár csak ismétlésszámokat követve timer nélkül, és rendre el is fáradnak a vendégeim, és tök jókat edzünk-edzenek, és szeretik meg minden, meg tök jó, de van ennek a változatosságnak egy óriási hátránya, megpedig az, hogy általa az edzettség szintjének fejlődése nem mérhető pontosan. Mert nem tudod, hogy egy bizonyos gyakorlatot milyen súllyal, milyen ismétlésszámmal végeztél mondjuk szeptember elején, és ugyanazt a gyakorlatot milyen súllyal és milyen ismétlésszámmal végezted két hónappal később. Ellenben a HOT IRON-ban - ugyanúgy, mint egy jól megtervezett, és jól naplózott személyi edzésben - ezt lehetőséged van pontosan lekövetni. Sőt, a HOT IRON rendszere éppen és pont akkor és úgy lesz hatékony számodra, ha figyeled magad, és a saját fejlődésed érdekében, lépésről lépésre fokozatosan emeled a téteket - akarom mondani a súlyokat - méghozzá úgy, hogy állandóan az úgynevezett határterhelésen dolgozol.

Vagyis; ha már eljöttél egy pár órára, és felemelgetve néhány ropira szúrt sajtos tallért, megtanultad biztonságosan kezelni az eszközöket, sőt már tudod azt is, hogy mi a különbség a felhúzás és a guggolás között, itt az ideje, hogy végre súlyokat is tegyél a rúdra...

És ha már rendes súlyokkal is elvagy tényleg, és érzed, hogy erősödnek a törzsizmaid, a karjaid meg a lábaid, és alakul a szufla, akkor végre elmondhatod magadról, hogy beléptél a HOT IRON előszobájából a nappaliba, és akkor végre valóban elkezdhetsz edzeni, és viszont van számodra egy rossz hírem: Innentől kezdve 98,5%-ban már minden rajtad múlik, ugyanis el kell érned azt a bizonyos határterhelést, amit pedig senki más nem fog tudni neked meghatározni, egyedül Te, és csakis Te, mert nálad senki sem érzi jobban, hogy valóban mennyit bírsz.

Mi HOT IRON edzők amúgy azt szoktuk mondani, hogy akkor jó a súlyválasztás, és úgy éred el a határterhelést, ha nem vagy képes pihenés nélkül végigcsinálni az adott gyakorlatot, ha ki kell hagynod egy-két ismétlést, mégpedig azért, mert egyszerűen - és szó szerint - már nem bírod tovább. Na ilyenkor azon kell dolgoznod, hogy igenis hozzáerősödj annyira a gyakorlathoz, hogy ne legyen többé szükséged azokra a bizonyos kihagyott pihenőkre, és viszont ha meg már eljutottál ideáig, az azt jelenti, hogy már nem ott van a határterhelésed "lent", ahol azelőtt, hanem "magasabban", tehát fejlődtél, erősödtél, erősebb lettél, úgyhogy akkor megint csak nincs más dolgod, mint rátenni még egy lapáttal és emelni a súlyokon, és ezt a döntést megint csak nem hozhatja meg helyetted más, csak és egyedül Te. Na ezt a progressziót viszont csakis úgy tudod követni, ha legalább 8-12 hétig, minden egyes alkalommal, ugyanazokat a gyakorlatokat csinálod, és pont. Vita lezárva.

Ha uncsizol az órán, meg el sem fáradsz, az nem az edződ vagy az edzésmódszer hibája, hanem a Tiéd, mert valószínűleg egyszerűen csak túl lusta vagy ahhoz, hogy határterhelésen dolgozz, márpedig így sanszos, hogy sokkal kisebb súlyokat emelsz, mint "illene" ahhoz, hogy mást hibáztatva, jogosan várj el hatékonyságot...

Na jó, "sajnos" most el kell indulnom, mert órám lesz - természetesen HOT IRON...:) - de később majd még folytatom, mert még ezermillió dolgot szeretnék elmondani. Addig pedig ha esetleg lenne még kérdésetek, ne habozzatok feltenni...

Peace.

 

MÁSODIK RÉSZ: HOT IRON - AVAGY, HOT IRON-E A HOT IRON?

HARMADIK RÉSZ: HOT IRON - AVAGY, SÚLYZÓS EDZÉS ZENÉRE

NEGYEDIK RÉSZ: HOT IRON - AVAGY BIZTONSÁG MINDENEKELŐTT!

ÖTÖDIK RÉSZ: HOT IRON - AVAGY, NA DE MI VAN, HA FÁJ A HÁTAM?!

 

OLVASS TOVÁBB: NO MAN - AVAGY, NEM ANTISZOC VAGYOK, CSAK EDZŐ

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr1712947853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.