Majdnem 10 év után ezt a blogot már nem írom tovább. Az új blog címe: egyelrendesen.blog.hu

P. Szabó István

Igazi, mint az Andi húslevese

2016. június 04. - P. Szabó István

Az Andinak mindig elmondja az Anyukája, hogy a húslevest elképzelhetetlenül lassan kell főzni, hogy szinte csak alig pötyögjön, máskülönben zavaros lesz, ám az Andi ezt a részt általában..., pontosabban mindig skippeli. Ő nem olyan türelmes, mint én, vagyis ha kajáról van szó, én sem igazán vagyok az, szóval amikor Ő főz (Mi főzünk), a kigondolás és a tálalás között a legritkább esetben telik el fél óránál több, lett légyen szó szinte bármiről.

Meg ugye vannak azok a sütik, amiket az anyukák megsütnek, és órákon keresztül ott szállong az isteni sült tészta meg a csoki, vagy gyümölcs illata a lakásban, és átjár mindent, és amikor már tényleg a végletekig kész vagy ettől, és lényegében már akár ölni is képes lennél legalább csak egyetlen harapásért abból az illatos izéből, akkor az anyukák odavetik, hogy most ez még megy be a hűtőbe mert állnia kell holnapig, vagy 5 órát, vagy 2 órát, lényegében mindegy, mert ez hülyeség! Egyszer s mindenkorra tudja meg a világ, hogy semmilyen sütinek nem kell állnia órákig, mert olyan nincs, hogy valamivel cseszik az ember agyát meg az illatbimbóit hosszasan, aztán meg azt mondják, hogy nem lehet!!! Az rosszabb, mint a table dancing, vagy öltánc, vagy mi a neve itthoniul. Húz, húz, húz, aztán megy a hűtőbe holnapig. NEM!!!

Na de túlszaladtam, mert csak odáig akartam eljutni, hogy szóval az Andi se türelmes. Cucc bele a fazékba, közepes láng, oszt hadd szóljon! Mert kit érdekel, ha zavaros, miközben meg finom, mint az állat!? Senkit. Ez nem szépségverseny.

Na pont ilyen nekem most Málta. Zavaros, mint egy... (most nem jut eszembe semmi hasonlat arra, hogy mi a zavaros, de a lényeg, hogy most mindenki gondoljon valami olyan dologra, ami szerinte nagyon zavaros), de közben meg annyira finom, annyira emberi, annyira igazi, és ez a lényeg.

Ez alatt a majd két évnyi "amerikázás" alatt, amit lenyomtunk, sokat agyaltam azon, hogy mi a bajom, hogy mit keresek, hogy mi hiányzik rettenetesen, és hogy mi az aminek a hiánya miatt, napról, napra egyre inkább undorodom Amerikától, és ma reggel, amikor itt buszoztam az első munkamegbeszélésemre oda meg vissza, rájöttem:

AZ IGAZISÁG

Műszempilla, műköröm, műfog, műmell, műsegg, műkaja, műpia, műboldogság, műmosoly, műígéret, műindok, Snapchat, Instagram, small talk, de nem írok vissza többé, nem veszem fel, nem létezem már neked, te sem létezel...

Nem akarom túlragozni, mert nem a dolgom már, de most végre a sarki zöldségesnél vesszük az igazi zöldséget, a hentesnél meg az igazi húst, ami aztán megy a levesbe, és hát ismeritek a mondást: "Az vagy, amit megeszel."...

A kisboltos néni megkérdezte, hogy újak vagyunk-e a környéken, mert megismert, pedig csak másodjára voltunk nála. A zöldséges bácsi meg odaszólt az Andinak, amikor látta rajta, hogy tanakodik, hogy ne azt a karalábét vigye, ami a kezében van, mert az már fás, és adott neki egy másikat, ami meg nem. Felfoghatatlan. Nem azt nézte, hol kúrhatja át, hogy húzhatja le a szar, fás karalábéjával, hanem úgy viselkedett, mint ahogyan egy jó zöldségeshez illik, és ezek a dolgok, kérem tisztelettel, megfizethetetlenek, úgyanis éppen pontosan ezektől lesz a mindennapi élet "emberi"...

Az utcák utcák, a házak házak, az autók autók, az emberek pedig emberek. Nem kevesebbek, nem többek. Szó szerint "egyszerűen" azok, amik, csillogó műfogsorok, és UFO-ra műtött szörnyfejek nélkül.

Igaziak.

Jó, persze van Burger King, de képtelen túltolni a szarát, mert nincs rá akkora (vak)igény. Meki is van. Wifi is van.

Van, de érezhetően nem győzhet. Még nem, és amíg ez így marad, marad vele a mindent átszövő igaziság is...

...

 

És ha valakinek kedve szottyanna átugrani a jó levesre, csak bátran. Jut mindenkinek. Már vagy 10 teljes perce fő, szóval szerintem mindjárt kész...:)

 

OLVASS TOVÁBB: BEKÖLTÖZTÜNK VERONIKÁVAL

A bejegyzés trackback címe:

https://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr58779774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.