"Fitness Guru"

P. Szabó István

Tejfehér rasszizmus

2018. március 18. - P. Szabó István

milk.jpg

Bizonyára ti is láttatok már olyan fotókat meg reklámokat meg posztokat, amelyeken egy csontvázat mutatnak, vagy röntgen-felvételt és persze a cucc arra hívja fel a figyelmet, hogy mi emberek, hiába lehet más színű a bőrünk, mind egyformák vagyunk, és a dolog mögötti szándék tök szép meg nemes, de a valóság ennél azért sokkal, de sokkal bonyolultabb, ugyanis sok tekintetben egyáltalán nem vagyunk egyformák, mint ahogyan az sem véletlen, hogy más színű a bőrünk, hiszen mások a képességeink, az erősségeink, a genetikánk, és ezt szerintem nagy hiba tagadni, főleg egy olyan korban, ahol minden az egyéniség erejéről, a tömegből való kitűnésről, meg a személyes tehetség megtalálásáról szól.

Ugyanúgy, mint a nemek között, a rasszok közti különbségek is nyilvánvalóak egyes sportágakban, művészetben, táncban, zenében, tudományban, vállalt gyermekek számában...stb. amelyeket érdekes módon soha nem is tagadunk, sőt talán még hangoztatjuk is ezen különbségeket, miközben meg létezik egyfajta szövevényesen összetett polkorrekt félelem azzal kapcsolatban, hogy ezt az egészet hogyan is illik kezelni, ami véleményem szerint nem minden esetben helyes, sőt néha talán kifejezetten káros vagy veszélyes is lehet.

Természetes, hogy minden embernek nemtől, kortól, identitástól, vallástól, rassztól függetlenül egyenlő jogokkal kellene rendelkeznie és ezen különbségek nem lehetnek semmiféle gyűlölet felszítói, de ebben a gyönyörű emberi sokszínűségben buta dolog bármi áron az egyformaságot erőltetni.

A táplálkozás tekintetében például a múltkor egy okos ember felhívta a figyelmemet arra, hogy egyes országok hivatalosan kiadott általános táplálkozási ajánlásai nem feltétlenül azért térnek el egymástól, mert különböző országok tudósai, más és más következtetésekre jutottak az egészséges emberi táplálkozás relációjában, hanem azért, mert a különféle rasszok képviselőinek nem csak a bőrszíne, hanem az emésztőrendszere is különböző módokon reagál bizonyos tápanyagokra. Idéznék is tőle egy elgondolkodtató mondatot: "Az USA ajánlások számon tartják az egyes célcsoportok eltérő kockázati profilját, külön az afro-amerikai, külön az európai, külön a latin és esetleg az őslakos népcsoportok nagyon eltérően tudnak viselkedni pl. adott szénhidrát-terhelés hatására..."

De ha nem szeretnénk ennyire részletekbemenően elmélyedni a dologban, akkor is azt találjuk, hogy ezen különbségek egyik legmeghatározóbbika például a tej, és a tejfogyasztással együtt járó tejcukor-tolerancia.

Nem sokan gondolunk ilyesmire, de tejre valójában csak csecsemőkorunkban lenne szükségünk, és mivel az emberi szervezet okos, így abban a korban támogatja is a tej hatékony megemésztésének képességét, de később, amint egyre idősebbek leszünk, és a női mellel kapcsolatos érdeklődésünk is más irányt vesz, elméletileg már nem lesz szükségünk ezen képességünkre, amit a testünk még akkor is visszafog, ha történetesen mi emberek még tovább is fogyasztunk mindenféle más állatoktól vett tejeket.

Több kutató szerint is valójában az a normális emberi állapot, ha egy felnőtt szervezete már nem képes megemészteni a tejet, hiszen arra már semmi szüksége sincs - hacsak nem kíván még 40 éves korában is szopni, hangozzon ez bármilyen pejoratívan. - Ezt az állapotot nevezik laktózérzékenységnek, méghozzá azért mert a tej, tejcukrot, azaz laktózt tartalmaz, a laktóz lebontásáért a szervezetben pedig a laktáz nevű enzim felelős, és hát ez az az enzim, amelynek aktivitása idővel csökkenhet, vagy akár meg is szűnhet teljesen.

Laktózérzékeny személyeknél, laktóz tartalmú ételek-italok fogyasztása után jelentkezhet hasgörcs, szélgörcs, hasmenés, puffadás meg még minden ehhez hasonló csodák egészen a fejfájásig, ami sokaknál úgy fordul elő, hogy nem is tudatosodik bennük, mi okozza a problélmát.

Egyes feltételezések szerint a laktóz-lebontó képesség a múltban alakulgató, alapjaiban különböző táplálkozási kultúrák okán fejlődhetett máshogyan. Míg a földművelő népek leginkább rizst, húsokat, és szóját fogyasztottak fehérjeforrásként, addig a pásztornépek toltak némi tejet és tejtermékeket is, úgyhogy az ő leszármazottaik genetikai mutációi toleránsabbak lettek a laktózzal szemben, mint a földművelőkéi.

Ezért lehet például az, hogy a laktózérzékenyek száma mondjuk a skandinávoknál olyan 5-15%, a japánoknál viszont kábé 90%, és hogy végre visszaevezzek a hazai vizekre, nálunk például a roma népesség tagjai érzékenyebbek a laktózra, vagyis a szervezetük nehezebben küzd meg a tejjel, csak most akkor azt nem tudom eldönteni, hogy azzal, hogy a mi hivatalos és általános táplálkozási ajánlásunk, az OKOSTÁNYÉR erről mélyen hallgat diszkriminatív, mert egy kiválasztott népcsoportot direkt nem tájékoztat valamiről, ami számukra fontos lehet, vagy akkor lenne az, ha inkább szólna róla...?

 

OLVASS TOVÁBB: BUTATÁNYÉR

Obesity: The Post Mortem

MÉG MIELŐTT, KEZEDBEN EGY ZACSKÓ CHIPS-SZEL,  VAGY PATTOGATOTT KUKORICÁVAL KÖNNYEDÉN NEKIÜLNÉL ÉS RÁKLIKKELNÉL A VIDEÓRA, FONTOSNAK TARTOM, HOGY ELOLVASD A KÖVETKEZŐ SORAIMAT!!!...:

..., ugyanis szeretnélek figyelmeztetni, hogy a linkelt dokumentumfilm megtekintéséhez különösen erős gyomorra lesz szükséged, lett légyen, hogy ez a BBC Three által 2016-ban készített gyomorforgatóan remek ismeretterjesztő cucc röviden egy kövér nő boncolásának részletes bemutatásáról szól, és nem ám elhomályosítva, meg kitakarva, hanem szépen fotózva, néha közeliben, méghozzá azzal a nemes céllal, hogy megmutassa, hogyan is néz ki egy túlsúlyos ember belülről, és talán elrettentse a kövéreket a további gondtalan falástól, és a következmények elviccelésétől, és talán életmódváltásra sarkallja őket!

A filmben "szereplő" nő szívelégtelenségben hunyt el, amely egyenes kapcsolatban áll egészségtelen életmódjával, és az életmódja által kialakult testtömegével. És még mielőtt bárki nyúlna a telefonjáért, hogy hívja az ügyvédjét, elárulom azt is, hogy a nő természetesen még életében felajánlotta a testét tudományos célokra, úgyhogy ami a filmben történik, ellenőrzött és teljesen legális, bár nagyon bízom benne, hogy szegény esetleges rokonai, barátai, vagy más hozzátartozói semmilyen formában sem kerülnek kapcsolatba az alkotással.

A nő testalkata amúgy sokunkra jellemző, úgyhogy különösen azok figyelmébe ajánlom a film megtekintését, akik jelentős centrális zsírt - zsigeri zsírt - vagy hétköznapiul szólva "pocakot" hordoznak a testükön, ami amúgy általában az inzulinrezisztens állapot legbiztosabb külső jele. Ők például majd egészen pontosan látni fogják, milyen is egy igazi "zsírmáj", hogyan is veszi körül a zsír a belső szerveket, és hogy milyen további szervi elváltozásokat eredményez ez a fajta testösszetétel, és az azt előidéző életmód...

 

The Battle of the Diets: Is Anyone Winning (At Losing?)

Christopher Gardner a Stanford School of Medicine kutatója, aki amúgy nem mellesleg 25 éve vegetáriánus, elmondja egy legutóbbi kutatásának eredményét, melybe összehasonlította 4 ismert fogyókúrás könyv módszerének sikerét...

BUTATÁNYÉR...

okostanyer.jpgAz úgynevezett OKOSTÁNYÉR, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Magyar Tudományos Akadémia Élelmiszertudományi Tudományos Bizottsága - ennyi tudomány az egész Univerzumban nincs:) - által kiadott tudományos tudományanyag, minden magyarra tekintettel és egyértelműen meghatározza, hogy 2016-tól - akkor cserélték ugyanis erre az OKOSTÁNYÉR-ra az 1987-ben kidolgozott Táplálkozási Ajánlás 12 pontja nevű cuccost - mit is jelent pontosan az, hogy "egészséges táplálkozás"!

Amúgy ezek az egyes országokra kiadott általános táplálkozási ajánlások nem mutatnak lényegi eltéréseket, tehát akár ki is jelenthetjük, hogy a tudományos szakmaiság látszólag együtt áll az egészséges táplálkozás kérdésében, és ezen rendszereket valóban mind az egészség alfájának tekintik és hirdetik.

Akár mondhatnám is, hogy mindenki nyugodjon le a picsába, "problem solved"! Mostantól nincs is szükség többé sem a hozzám hasonló senkiházi "gurukra", sem mindenféle új táplálkozási őrületekre, meg irányzatokra, és mehetnek is a kukába az összes idióta táplálkozással foglalkozó könyvek, és nem vagyunk többé kíváncsiak a renegátokra meg az alternatívan gondolkodókra - még ha legtöbbször ugyanúgy professzorok ők is - hiszen a rendszer erős, tudományos tudománnyal tudományosan alátámasztott, és megdönthetetlen.

De még mielőtt törölném a blogomat, sutba dobnám az elmúlt 25 év testsúlyingadozós tapasztalatát, és visszamennék a balettba ugrálni, nézzünk rá együtt boldog megelégedéssel azokra a csodálatos tudományos eredményekre, melyeket ez a tudományos tudományosság elért a tudomány és az egészséges táplálkozás terén az utóbbi időkben:

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Magyar Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, mind itthon, mind pedig a nagyvilágban a szív-, és érrendszeri megbetegedések gyilkolják legsikeresebben a népeket, számszerűsítve körülbelül olyan évi 15 millió embert. Ezek után jönnek a rákos-, meg az emésztőszervi megbetegedések, és persze a jó öreg cukorbetegség (évi 1.5 millió ember), és akkor kábé el is értük ezekkel a leginkább táplálkozással és életmóddal összefüggő kedves kis betegségekkel a világ összehalálozásának a mondjuk olyan 70%-át, és ha azt vesszük, hogy az elhízást már lényegében epidemikus katasztrófaként - azaz járványként - emlegetik, a cukorbetegek pedig évről évre egyre többen vannak, ráadásul egyre fiatalabbak, akkor szerintem nyugodtan megütögethetjük a tudományos tudósok vállát és mehetünk is tovább a dolgunkra boldog elégedetten...

Ja, nem...

Simán lehet, kérem tisztelettel, hogy ezt ők, nagyon de nagyon elbaszták. Hogy miért mondom ezt? Tekintsünk rá a mi büszke OKOSTÁNYÉR-unkra mégegyszer, csak kicsit máshogy:

 butatanyer.jpg

Ezt úgy nevezik a világban amúgy, hogy HCLF - azaz "High Carb Low Fat", vagy magyarabbul "Magas Szénhidrát Alacsony Zsírtartalmú" - táplálkozás, és ha történetesen nem vagy vegán, akkor előfordulhat, hogy számodra-számunkra pontosan ez az elhízás, a cukorbetegség, és az összes többi imént említett csodák előállításának biztos receptje!

Nyilván mindenki tud róla, hogy létezik az a teória (Ancel Keys) mely szerint a bevitt zsír, tulajdonképpen zsír is marad, vagy testzsírrá alakul a szervezetben, és aztán jól eltömíti az ereket, és hogy ettől lesz a szívroham, meg a stroke, és hogy a vér zsírtartalmát a koleszterinszint mutatja, amit minden áron alacsonyan kell tartani, különben #mindmeghalunk és hogy az utóbbi évtizedek minden táplálkozási ajánlása erre a teóriára épül, pont úgyanúgy, mint az élelmiszeripar "low fat" kampánya is.

A helyzet viszont az, hogy ez egy olyan teória, melyet soha, senki sem tudott érdemben bizonyítani, sőt, amikor megpróbálták, akkor valójában minden esetben felsültek, azaz lényegében ennek a teóriának éppen az ellentétét sikerült csak bebizonyítaniuk...

Kardiológusok egyre nagyobb számban ismerik be, hogy praxisukban semmilyen bizonyítékát nem találták annak, hogy a magas koleszterinszint bármilyen kapcsolatban állna az érelzáródásokkal, lett légyen hogy körülbelül azonos arányban találkoznak magas koleszterinszintet mutató, ám tüneteket nem produkáló, vagy alacsony koleszterintszintet mutató, mégis tünetprodukáló betegekkel, és fordítva.

Akit érdekel a nagy világméretű zsírfóbia és annak nevetségesen gyengécske tudományos alapja, nyugodtan utána is kereshet. Számtalan cikk szól már a dologról, de azért, hogy ne tűnjek linknek, linkelek egy linket: The Sugar Conspiracy - The Guardian 2016.

És, hogy a magyar nyelv se maradjon el, megtaláltam ennek a cikknek a kábé fordítását ITT.

A saját tapasztalatom az, hogy az évek alatt a sok ajánlások és mindenféle barom diéták hatására potom 45 kilógrammot fogyókúráztam fel magamra, és esküszöm, tényleg mindent kipróbáltam, méghozzá totál sikertelenül, mire végre rátaláltam az alacsony szénhidráttartalmú táplálkozásra, ami aztán végül nem pusztán meghozta a várva várt áttörést, hanem megszabadított a koplalás borzalmától, sőt az állandó sóvárgástól is. És a siker tényleg csak egy ilyen apróságon múlik:

Egy normális válaszon arra az egyszerű kérdésre, hogy tulajdonképpen mitől is hízunk el.(?)

Hála a Magasságosnak, mára azért már ott tartunk, hogy az orvostársadalom legnagyobb vitája éppen erről szól, mármint, hogy vajon még mindig tényleg a zsír, vagy már inkább a szénhidrát a felelős ezért a járványos méreteket öltött tömeggyilkosságért, amit a táplálkozási alapok tulajdonképpeni nem ismerete és/vagy a szénhidrátra épülő, a tudományos tudományosok szakértése alapján tudományos tudományossággal alátámasztott támogatása és magabiztos közhírré tétele okoz. És azért valljuk be, hogy ez nem lesz egyszerű csörte, lévén, hogy a tudományos tudományosok azért nem kifejezetten azok az emberek, akik könnyedén beismernék, hogy évtizedek óta taroló masszív, makacs, ráadásul gyengécske lábakon álló tévedésük valójában minden idők legtömeggyilkosabb orvosi műhibája ami az emberiség történetében valaha elkövetődött...

 

OLVASS TOVÁBB: MINDENKI OSTOBA, CSAK ÉN NEM...

 

Mindenki ostoba, csak én nem...

Fotó forrása.

Szeretnék reagálni egy itt megjelent, amúgy remek írásra: 

CLEAN EATINGTŐL AZ ORTOREXIÁIG

...Ma a világban az van, hogy mindenki okosabb, bölcsebb, és tapasztaltabb mindenki másnál, és mindig az összes többi a hülye, és ez a cikk is kicsit ilyen.
Értem persze, mit szeretne mondani, de a családom kórtörténete, és a világ összegészségi állapota valahogy pont azt mutatja, hogy a nagytudású fehérköpenyes szakértők mégsincsenek annyira nagyon a helyzet magaslatán, de a magabiztosság, az önbizalom, és a mindentudás felsőbbrendűségének érzése azért finoman ott van...

Kommentem:

"5000 év orvostudománya, a földkerekség legnagyobb tudású fehérköpenyesei, doktorok, professzorok, tanulmányok, kísérletek, statisztikák és szakértő könyvek százai, vagy talán ezrei után, mindez az orvostudomány még mindig nem tud egységes, egyértelmű, és támadhatatlan választ adni arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mitől hízunk el, és hogy aztán mitől fogyunk le, sőt egyöntetű, határozott, és pontos meghatározást még arra sem tudnak adni, hogy hogyan is kéne "egészségesen táplálkozni". A családom kórtörténete hemzseg az olyan jellegű durva orvosi műhibáktól, mint amikor édesapám vakbélgyulladását tévesen vesekőnek vélték, ezért azt javasolták neki, hogy ugráljon a lépcsőn, hátha majd kipisili, és amibe természetesen hajszál híján belehalt. A magam részéről egyetlen egy alkalommal kerültem direkt kapcsolatba dietetikussal, amikor olyan torokgyulladásom volt, hogy a saját nyálamat sem tudtam lenyelni, de mivel nyilván ennem kellett volna valamit, a kórházban őt hívták segítségül... Egy óra múlva kaptam egy parizert, vajat, meg egy olyan zsömlét, aminek a héjával borotválkozni lehetett volna, olyan éles volt, úgyhogy végül az ő minden tudása, és iskolái és gyakorlata lényegében egy egybites probléma megoldására sem volt elegendő. Az orvosok, az "igazi szakértők" sajnos ugyanolyan bizonytalan emberek, hibákkal, tévedésekkel, és egy sor rosszul tudással, sőt ostobaságokkal is néha, úgyhogy én azt gondolom, azokat érdemes komolyan venni, akik eredményeket hoznak, működő megoldásokat, és ha azok sima amatőr "guruk", vagy ősz professzorok, már részletkérdés, és a világ éppen ettől szép. Egy viszont biztos. Minden orvosi tudás, meg dietetikai magas képzettség eredménye a világban ma valahogy mégis az, hogy soha nem volt még ennyi beteg, dagadt, cukros, szívrohamos, meg minden éppen a táplálkozással összefüggő kórságtól szenvedő ember a Földön, úgyhogy ez a nagy sok tudás valahogy mégis inkább halálos kudarcokat hoz, mint életet és egészséget..."

Kíváncsi vagyok a véleményetekre.

 

OLVASS TOVÁBB: 5000 ÉVNYI ORVOSTUDOMÁNY, ÉS TALÁN VÉGRE EGY ÉRTELMES VÁLASZ

5000 évnyi orvostudomány, és talán végre egy értelmes válasz

history_of_medical_coding_copy.jpg

Döbbenetes összevisszaság, káoszba fulladó ellentmondások garmadája, sokezer tudós elme, doktorok, professzorok, és vagy ötezer évnyi megfigyelés, kutatás, tanulás, tanulmányozás, kísérletezés, statisztikák, irányzatok, elképzelések, nagy bejelentéseket követő nagy visszavonások, és közben egyre többen, egyre fiatalabban, és egyre nagyobbra hízunk, és egyre többen bele is halunk, de még mindig nincs megegyezés atekintetben, hogy mitől hízunk el, vagy hogy mitől fogyunk le, mert a hivatalos válasz még mindig nem egységes. Még mindig nem mer kiállni a világegyetem összes orvosa, és még mindig nem merik egyértelműen kimondani, hogy pontosan miből is áll az az úgynevezett egészséges táplálkozás. Még mindig csak vitázunk, találgatunk, próbálkozunk, még mindig léteznek egymástól teljesen ellenérdekelt, és totálisan ellentétes nézetek, és még mindig nincs egyértelműen és biztonságosan követhető irány, legalábbis a nagyvilág számára ez még mind a mai napig nincs kimondva, én azonban végre találtam valamit, ami számomra működik, pedig az utóbbi 20-25 évben kipróbáltam az összes okosságot, amivel határozottan csak még több kárt okoztam magamnak.

Szinte hihetetlennek hangzik, de én tényleg 45 kilót fogyókúráztam fel magamra az évek alatt, és soha, semmilyen módszer nem segített egyértelműen, követhetően, és a mindennapokban is tarthatóan egészen addig, amíg el nem fordultam mindentől, ami kívülről jött, és el nem kezdtem befelé figyelni, és szép kitartóan sakkozgatni a minden összes évek alatt felszedett információval fejben arról, hogy mit is kéne kivenni, hozzátenni, mérni vagy nem mérni, és most egy olyan egyszerű és tulajdonképpen logikus következtetésre jutottam, ami azonnali eredménnyel is járt. Ha röviden szeretném összefoglalni, hogy mire jutottam, csak annyit mondanék:

MINÉL KEVESEBB SZÉNHIDRÁTOT VISZEL BE A SZERVEZETEDBE, ANNÁL KEVESEBB LESZ RAJTAD A ZSÍR.

A szénhidrát inzulinreakciót generál, inzulin jelenlétében pedig nincs zsírvesztés. Ha nincs szénhidrát, lesznek helyette ketonok, sőt, ha a szénhidrátraktárak kiürültek, akkor a szervezet arra van kényszerítve, hogy a zsírt használja energiaforrásként. Ilyen egyszerű... legalábbis, ilyen egyszerűnek hangzik.

A szűz "barbár" törzsek egészen addig nem ismerték a mi civilizációs betegségeinket, amíg nem mentünk oda, és vittünk nekik cukrot, fehér lisztet, rizst, burgonyát, kukoricát, búzát, árpát, rozst...stb. ám amint ezeket elkezdték tolni,  náluk is azonnal felütötte a fejét az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség, meg az összes többi civilizációs szarunk, amelyekbe egyre többen döglünk bele, és amelyeket a világ gyakorlatilag már járványos betegségekként kezel.

Szóval, Kedves Barátom, ha úgy érzed, tégy egy próbát! A sima csökkentett szénhidrátfogyasztástól eljuthatsz egészen a totális ketogén étrendik, és van egy olyan sejtésem, hogy ezzel végre igazán jót fogsz tenni magadnak. Természetesen ezt sem én találtam ki, mindössze erre válaszolt úgy a befelé figyelés meg az EGYÉL RENDESEN!, hogy annak hirtelen lett is értelme meg eredménye...

És ha kipróbáltad és neked is jót tett, kérlek, szólj róla!...

 

OLVASS TOVÁBB: STRANDFORMA AZ INTENZÍVEN

 

 

Strandforma az intenzíven...

lbp_front_row_party-9425_blog.jpg

/ Fotó: ÉN, LBP Front Row Pool Party - Miami - 2016 /

Kurvanagy anyázás volt a múltkor, amikor írtam egy posztot azzal a címmel, hogy NEM AZ A BAJ, HOGY KÖVÉR VAGY..., és ami kábé arról szólt, hogy remek dolog a kockás has, meg a beach body, de jobb lenne, ha elsősorban mindenki inkább az egészségével foglalkozna, és csak azután a tükörrel, meg azzal, hogy hány lájkot generál a felpumpált picsája Instán, és amikor azt mondom, hogy "jobb lenne, ha elsősorban mindenki", akkor azért az állami intézményeken, a médián, meg a közoktatáson túl, erősen gondolok az edzők felelősségére is, mert azt látom, hogy nagyon leragadtunk az "A nyári forma télen készül" jellegű szlogenek értelmi szintjén, miközben meg kérem tisztelettel, tekintsünk rá a Magyarország átfogó egészségvédelmi programja 2010-2020, 2017 ÉVRE VONATKOZÓ SAJTÓKÖZLEMÉNYÉRE, melyből akkor - miközben nagyon dolgozunk a nyári formán, azért - engedjétek meg, hogy kiragadjak egy jelentéktelen részletet:

 

"A legfrissebb szűrések eredménye jellemző képet mutat a magyar lakosság egészségügyi állapotáról. A magyarok átlag életkora elmarad az Európai Uniós átlagtól. Mint ismeretes minden második ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg. Legalább három millió embernek magas a vérnyomása, egy millióan cukorbetegek, e mellett a lakosság 40 %-a túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képeset az emberek jóval többet dohányoznak és isznak alkoholt, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Az összes halálozás 54 százalékát teszik ki a szív- és érrendszeri betegségek, míg 27 százalékban a daganatos betegségek felelnek a halálozásért..."

 

Szerencsére ebből egyedül kábé csak az összes függ össze a rossz táplálkozással, úgyhogy nincs is több dolgunk, mint szépen szorgalmasan tovább készülni a gondtalan nyárra, a rozé-fröccsre, meg a lájkokra az Instán...

Valami Amerika 3.

va3_csoport.jpg

Régi életemben sok érdekes tánckarral dolgoztam már, de azt hiszem, nyugodtan állíthatom, hogy ez a Valami Amerika 3-as brigád volt a "legérdekesebb"...:) Örültem a lehetőségnek, hogy újra táncolgathatok kicsit, ráadásul néhány régi baráttal, bár a próbák - amellett, hogy rendkívül jól szórakoztunk - kissé megterhelőek voltak elöregedett izületeimnek, és persze a hátam is segített emlékezni, miért is hagytam abba ezt a táncososdit már egy ideje. A filmet sajnos még nem láttam, de aki már igen, az mind imádta, úgyhogy nagyon rajta vagyok, hogy a jövő héten eljussak a moziba, és ahogyan az órarendem kinéz, lesz is néhány üresjáratom napközben, szóval sanszos, hogy meglesz...

Summa-summarum, köszönöm az Annának, hogy gondolt rám, a Sanyinak a csinálást, az Edének a röhögést, meg a többi "csajszinak" a mindent! Jó volt ez...:)

va3.jpg

OLVASS TOVÁBB: HÚST HÚSSAL...:)

Húst hússal...:)

Alacsony szénhidrát tartalmú táplálkozás 1.

tojasrantotta1_web.jpg

Most, hogy a csúcsra járatott vegán-vegetáriánus erőszak már kábé elérni látszik a muszlim szélsőségesek vallási őrületének szintjét, és húsevőként lassan kezdek valóban félni tőlük, olyan elementáris erővel támad minden irányból a húsfaló, zsírszopogató alacsony szénhidrát tartalmú táplálkozás mögötti irdatlan mennyiségű, bizonyítottan sokszorosan pozitív kicsengésű tudományos tényanyag, hogy én, aki mindig szeretek kicsit ellene menni a világnak, nem tehetem meg, hogy nem próbálok bele...

Életem centruma manapság az edzés irányából határozottan a táplálkozás felé mozdul, méghozzá két igen értelmes okból:

1. hogy 45 éves vagyok, így edzőként már nem tervezhetek fényes jövőt, de mondjuk kettő, talán három évem még maradhat a szakmában, mielőtt szeretett vendégeim konkrétan körberöhögnének a teremben, úgyhogy hamarosan átadom a helyem a fiataloknak és szépeknek, ám a táplálkozás tudománya folyton változó, nagy ismeretanyaggal bíró, kifésülendően kócos, hatalmas falat, melynek tapasztalati gyűjtésében, kutatásában sok-sok évet látok még magamnak, és mivel mindig is imádtam tanulni, nagy szívvel és érdeklődéssel állok a dolgok elébe...

2. Mindenki tudja - még maguk az edzők is -, hogy a testmozgás, mint olyan jelentősen kisebb mértékben felelős a fogyásért, vagy a zsírvesztésért, mint a táplálkozási tényezők, így ha valóban látványos eredményeket szeretnék, teljesen logikus lépés, ha inkább a hatékonyabb oldalát fogom meg a munkának...

Valójában nem is értem, hogy az emberek manapság miért a személyi edzőkre vannak annyira rágyógyulva, miért nem ránk, táplálkozási tanácsadókra:) de nyilván eljön majd a nap, mikor ez a helyzet megfordul, és akkor én majd ott akarok állni az első sorban, és lecsapni az éhes tömegekre...:)

Na de nem is ez a lényeg, hanem az, hogy tényleg konkrétan megállás nélkül bújom a szakkönyveket meg a minden okosságokat a legújabb kutatásokról, és egyik döbbenetből esem a másikba, szóval olyan mértékű impulzusban vagyok, hogy csodálom, hogy még nem robbantam fel, na de és tegnapelőtt gondoltam egyet, és - egy edző barátom szóhasználatával élve - "beleálltam a dologba":

Két nagy csirkemellet ebédeltem picike kis zölddel, vacsorára meg toltam 4 brutálsárga igazi házitojást, de tényleg nem olyan pecsételt Tesco-s lófaszt, hanem olyat, amit igazi tyúk tojt az ólban, és nem látott még pecsételőt sem...

Ma jobb híján fehérjeszelettel indítottam, mert nem akartam tojássütéssel ébreszteni a csajom, de eskü, hogy mostantól felkészülök, aztán megint két szelet csirkemell, meg kicsi zöld, és most úgy érzem, hogy mindjárt kettétépem a Hulk-ot is simán, mert annyi energiám van, mint talán még soha! Hízásnak, zsírosodásnak, nehéz gyomornak nyoma se, viszont esküszöm, hogy pumpáltabbak lettek az izmaim, pedig ma még nem is edzettem...

Na de majd mondom, hogy mi van, mert most semmi nem érdekel jobban, mint az, hogy mi lehet emögött, és hogy milyen tapasztalatokkal leszek gazdagabb, aztán persze adagolom majd az infót is, csak addig nem szeretnék semmit sem mondani, amíg nincs mögöttem a felelős konkrétum...

Peace out.

 

OLVASS TOVÁBB: INTERVALL VAGY KARDIÓ?

 

PRÍMA VASÁRNAP TÓTH ANDIVAL ÉS VELEM...

primavasarnap_plakat.jpg

KLIKK EGYENESEN A FACEBOOK EVENT-RE ITT, VAGY KLIKK A KÉPRE!

...

Azok, akik ismernek minket, kábé már tudják, hogy mire számíthatnak ezen a napon. Azon túl, hogy egy csomót fogunk nevetni, és úgy általában remekül érezzük majd magunkat, természetesen edzeni is fogunk, méghozzá sokat és nagyon:)

A nap programja úgy fog kinézni, hogy:

11.00-től, 11.15-ig tartani fog az ANDI egy BEMELEGÍTÉST, majd...

11.15-től, 12.15-ig lenyomunk közösen egy kőkemény FUNKCIONÁLIS KÖREDZÉST.

12.15-től, 12.30-ig lecseréljük a rommá izzadt ruháinkat szárazakra, és talán eszünk-iszunk is valamit, majd...

12.30-tól, 13.00-ig a mi "Herbaházas Annánk" fog egy rendkívül hasznos információkkal telepakolt előadást tartani nekünk a cukorról és annak mindenféle helyettesítőiről, amit aztán fejben feldolgozva...

13.00-tól, 13.30-ig egy olyan technikai felkészítés követ majd, melynek témája a következő Iron Cross óra gyakorlatainak helyes végrehajtása lesz, és mint ilyen természetesen akkor aztán...

13.30-tól, 14.30-ig annak rendje és módja szerint, le is nyomjuk azt a bizonyos IRON CROSS dolgot, majd...

14.30-tól, 15.00-ig le is nyújtjuk edzésben megfáradt izmainkat, sőt még talán rá is húzunk egy kicsit az egészre a WELLNESSBEN...

ÁRAK:

ALAP ÁR: 3.500.- Ft/fő
BÉRLETESEKNEK ÉS AYCM KÁRTYÁSOKNAK: 3.000.- Ft/fő
WELLNESS HASZNÁLAT: +500.- Ft/fő
!!!GYERMEKFELÜGYELET!!!: +1.000.- Ft/gyerkőc

További információk meg minden nemű érdeklődés:

1. Príma Wellness elérhetőségein és a recepción.
2. Andrea Toth Workout
3. P. Szabó István - Fitness Guru

Intervall vagy kardió?

andika-has_web.jpg

Fotó: Én Modell: Tóth Andrea

Írtam a múltkor egy posztot MAJD LEMOZGOD címmel, amire a néhány értelmes komment mellett érkezett egy csomó ostobaság azzal a régi, elavult nézettel kapcsolatban, hogy ha zsírt szeretnél veszíteni, akkor arra egyedül és kizárólag a hosszú és unalmas kardiózás a megoldás, amit szeretnék az érthetőség kedvéért kissé jobban kivesézni.

Ugyanis az van, hogy az utóbbi évek minden sportkutatása már vagy ezerszer bizonyította, hogy az intervall edzés sokkal hatékonyabb zsírégetés szempontjából, mint a kardió, és a "hatékonyság" szó jelentését sokan félreértve szállnak ezzel - a szakmában már amúgy teljesen elfogadott kijelentéssel - vitába, mert valamiért kifelejtik az időtényezőt.

Természetesen nem azt állítom, hogy eddig tök jól lehetett kardióval zsírt égetni és mindenki arra esküdött, és már meg az szar és nem is égeti a zsírt egyáltalán, hanem azt, hogy mindkettő hasznos és hatékony, de az intervall edzés egységnyi idő alatt több zsírt éget el, vagy mondhatjuk azt is, hogy ugyanannyi zsírt "éget el", de rövidebb idő alatt, mint a kardiózás, ami kissé finomít ezen az ellentéten, de azért mennék még tovább, ugyanis ezek szerint nem mindegy, hogy mennyi időd van edzésre, sőt az sem, hogy mit szeretsz edzeni, vagy esetleg mit sportolsz, vagy egyáltalán, mik a céljaid.

1. Mert ha történetesen tele vagy szabadidővel, és imádsz azonos tempóban órákat futni az erdőben, vagy egy kardió gépen, és imádod az egészet, és különben is hosszútávfutó vagy, netán maratonista, és nem igazán szeretnél formás izmokat, hanem jó az úgy neked, hogyha csak simán aszkétikusan szikár vagy és könnyű, mint egy tollpihe, akkor a te műfajod a kardió, és ez így van rendjén, és csináld és élvezd, és fuss Forest, fuss!...

2. De ha ennek éppen pont az ellenkezője vagy, tehát kifejezetten kevés időd van edzésre, és nem is szeretsz hosszasan testmozgással foglalkozni, valamilyen robbanékonyságot igénylő sportot űzöl, mondjuk például valamilyen labdajátékot, ami arról szól, hogy váltogatod a tempókat, egyszer sprintelsz, egyszer meg csak állsz, és csak kiabálsz a bíróval, vagy küzdősportolsz, vagy sprinter vagy, szóval fontos számodra a dinamika, ráadásul formás izmokra vágysz, és messze sem szeretnél úgy kinézni, mint egy maratonista, hanem inkább úgy, mint egy bikini-modell, akkor bizony te egy amolyan igazi intervall arc vagy, és kész...

End of story...

 

OLVASS TOVÁBB: MAJD LEMOZGOD...

 

Megjelent: EGYÉL RENDESEN!

E-könyv / IOS / iTunes / iBooks

screen_shot_2018-02-10_at_09_33_38.png

Nem érzed jól magad a bőrödben? Szeretnél fogyni, de nem tudod, hogy hogyan kell, esetleg túl vagy már egy csomó sikertelen fogyókúrán? Senki nem érti körülötted, hogy mitől olyan nehéz számodra ez az egész “életmódváltósdi”? Nem kenyered a koplalás, és nem igazán hiszel a szigorú kalóriaszámlálós étrendekben? Eleged van már abból, hogy mindenhol mást írnak, és túl sok az ellentmondás a különféle fogyókúrákkal kapcsolatos szövegekben, esetleg a nyelvezetük érthetetlen számodra? Szeretnél szenvedés nélkül, inkább élvezettel, egészségesen és boldogan fogyni…?
Akkor ez a könyv kifejezetten Neked szól!

EGYÉL RENDESEN!

LETÖLTÉS

 

 

 

A legjobb az...

...amikor már nem csak tornaórán találkozunk a teremben, hanem összejövünk azon kívül is, és sőt nem is csak összejövünk, de még őrülten jól is érezzük magunkat:)

Többek között ezekért a pillanatokért is remek dolog edzőnek lenni:)

Köszönöm, hogy vagyunk!

Kőleves - 2018.02.10.

U.i.: Kíváncsi vagyok hányan jelennek meg a vasárnapi Hot Iron órán a díszes társaságból, de mondjuk kábé van egy tippem:)

Majd lemozgod...

abtrainer.jpg

Fotó forrás

A legeslegnagyobb parasztvakítás az, amikor valamilyen mozgással, óratípussal, vagy gyakorlattal reklámoznak fogyást, amikor azt állítják, hogy ha így vagy úgy haspréselsz, meg ha - mit tudom én - Zumbázol, vagy ilyen vagy olyan rezgető szarokon állsz, vagy ragasztasz magadra hetente kétszer öt percig, akkor fullra nem számít, hogy mit eszel, de majd tökre pont olyan kockás lesz a hasad, mint annak a fitneszmodellnek, aki szálkásan mosolyog a reklámban a csodagép mellett, és aki amúgy rendesen teremben edz meg diétázik, mint az állat, és természetesen életében először a forgatáson, vagy a fotózáson találkozik a hirdetendő cuccal, és többé annak még a közelébe se fog menni soha a büdös életben, mert tudja róla, hogy pont szart se ér, mint ahogyan azzal is valószínűleg tisztában van, hogy a "zsírégetés" egy rendkívül bonyolult, soktényezős dolog, még akkor is, ha az alapja tulajdonképpen mindössze annyi, hogy kevesebb kalóriát viszel be, mint amennyit elhasználsz.

Régen magam is belestem abba a hibába, amibe sokan, hogy azzal próbáltam kiváltani a zabálásaimat, hogy edzettem, méghozzá azon hitemben, hogy szépen lemozgok minden szemetet, amit előtte bekajáltam, de az ilyesmiknek minden esetben hízás lett a vége, amire persze azt gondoltam, hogy mekkora szemétség, de valójában az is csak úgy volt igazságos, ahogy volt.

Egy "nagy leves, csirkepörkölt, nokedli, ubisali, sütike-csokika, haboskávé, kóla" jellegű ebédke alsóhangon 1200 kcal, amit ha le szeretnél mozogni, gyakorlatilag konkrétan bele kell halnod az edzésbe, és nem Zumbára, meg tingli-tangli alakformálóra gondolok, kis egykilós kézisúlyzókkal, hanem brutál intervall nagysúlyzós cross-os kökemény vért hányós gyilokra, amit viszont egy ilyesmiket zabáló ember elég nehezen bír végig, lett légyen, hogy izzadva-zihálva-böfögve-hörögve-fingva hull el a legelső burpee negyedénél szívrohamban, és persze azt is tudjuk, hogy azért az emberek nagyrésze nem is igazán szeret valóban keményen edzeni, hanem inkább csak a társaságot szereti, meg a zenéket, abból meg nem lesz 1000-1200 kalóriás edzés, az tutkó, hanem jó ha csak 2-300...

Különben meg nem árt, ha tudsz róla, hogy 1 kiló zsír eltüntetéséhez körülbelül 9000 kalóriát kell "lemozognod", ami még akkor is 18 napba telik, ha naponta 500 kalória mínuszt tudsz teljesíteni mozgással, és/vagy táplálkozással, ami meg kurvasok ám! Ha pedig erre te úgy kajálsz, hogy 500 mínusz helyett, 500 pluszt tolsz a rendszerbe, akkor legjobb lesz ha úgy szervezed a programjaidat, hogy beleférjen naponta legalább egy komplett Ironman, vagy két maraton, mert akkor, és csak akkor, talán neked először a világon, védőháló nélkül, tényleg sikerül majd lemozognod azt, amit előtte bezabáltál...

 

OLVASS TOVÁBB: NEM AZ A BAJ, HOGY KÖVÉR VAGY...

Nem az a baj, hogy kövér vagy...

img_1063.jpeg

/Fotó: én, Modell: Tóth Andi/

Engedd meg, hogy megismertesselek egy olyan mondattal, amely gyökereiben változtatta meg a hozzáállásomat és a gondolkodásomat erről az egész testsúly-fogyás kérdéskörről, és amit szerintem nem árt, ha Te is megpróbálsz a magad módján értelmezni és beépíteni.

Az életben mindennek - pont mint egy érmének - két oldala van, és az egész éppen ettől szép. Nem létezhet “jó”, “rossz” nélkül, nincs “fekete”, ha nincs “fehér”, mint ahogyan “éjszaka” sincs ha nincs “nappal”. Az “egészség” ellenoldalán a “betegség” van még akkor is, ha esetünkben ez azért nem feltétlenül jelent a szó gyógyászati értelmében valódi betegséget, de azért írtam, hogy “nem feltétlenül”, mert természetesen egy szinten túl már nagyonis. Biztosan hallottad már például az “egészséges táplálkozás”, vagy az “egészségtelen életmód” szópárokat, de vajon belegondoltál-e már valaha abba, hogy mit is jelentenek?

Azért vezetem fel ezt a bizonyos mondatot ilyen finoman, mert senkit sem szeretnék megijeszteni, ugyanakkor mindenkinek szeretném felnyitni a szemét, és fel is rázni kicsit azzal, hogy azt állítom:

“NEM AZ A BAJ, HOGY KÖVÉR VAGY, HANEM AZ, HOGY VALÓSZÍNŰLEG BETEG IS.”

Az elhízottság állapota ugyanis az egészségesség állapotával szemben, a betegségek oldalán foglal helyet méghozzá egy olyan halmazban, amelynek még neve is van, ami pedig konkrétan a “civilizációs betegségek” gyűjtőnév, és mindannyian szeretnénk, ha ez ránk pont nem vonatkozna, de sajnos az van, hogy valószínűleg bizony vonatkozik.

Szerintem mind tudjuk, hogy mik ezek az úgynevezett civilizációs betegségek, de ha valakinek hirtelen nem ugrana be egy sem, akkor segítek (sőt még alá is húztam nektek azokat, amelyek engem személy szerint érintenek, vagy érintettek):

Ilyenek például a daganatos megbetegedések, koszorúér betegségek, magas vérnyomás, izületi bántalmak, csontritkulás, alvászavarok, depresszió, és a pánikbetegség, de ami számunkra a legérdekesebb az az, hogy melyek azok, amelyek konkrétan a táplálkozással hozhatók összefüggésbe, márpedig a helyzet az, hogy a civilizációs betegségek túlnyomó többsége pontosan ebbe a kategóriába sorolható, úgy mint: a fogszuvasodás, a fogínysorvadás és a szabálytalan fogsor, a reumatikus megbetegedések, a gerincoszlop és a porckorong megbetegedései, izületi gyulladások, a szívinfarktus, az érelmeszesedés, az agyvérzés, a fertőző betegségek iránti fogékonyság, légzőszervi gyulladások, hólyaghurut, vesemedence-gyulladás, allergiák, az idegrendszer néhány megbetegedése, a rák bizonyos formái, és természetesen valamennyi anyagcsere-betegség, mint például maga az elhízás, a cukorbetegség, a májkárosodás, az epekő, a vesekő a köszvény, a székrekedés, a máj, az epehólyag, a hasnyálmirigy, vagy a vékony- és vastagbél megbetegedései, és ez mind még leírva is borzalmasan sok. Sőt, ami a legrosszabb, hogy lényegében biztosan állítható, hogy aki valóban túlsúlyos, az szenved ezen betegségek valamelyikében, vagy egyszerre akár többen is, és szerintem ez az, ami igazán fontossá teszi, hogy az ember komolyan vegye az elhízást, nem pedig az, hogy csinosnak látja-e magát a tükörben, vagy hogy kockás-e a hasizma, mert ezek remek dolgok ugyan, mégis csak másodlagosak a valódi, konkrétan életveszélyes problémákhoz képest.

Nyilván vannak azért az elhízásnak árnyalatai, és természetesen egyáltalán nem mindegy, hogy valaki éppen csak egy kis “szerelmi kapaszkodót” hord az oldalán, vagy már annyi zsír van rajta, hogy meg sem tud mozdulni, mert ezen betegségek megjelenése nagy eséllyel kvázi egyenes arányban nő a felpakolt súlyfelesleg mértékével.

A genetikai alapon szerzett betegségeket vagy az olyan fertőző betegségeket, mint az influenza, lehetetlen vagy szinte lehetetlen elkerülni, de minden táplálkozással, életmóddal összefüggésbe hozható betegségben az a “jó”, hogy ha teszel ellenük, elkerülheted őket, vagy jelentősen csökkentheted előfordulásuk kockázatát! Vagyis a “civilizációs betegség” mint fogalom olyan betegségeket  szed csokorba, amelyek a civilizálódásunk életmódváltozásaival párhuzamosan, azaz pontosabban éppen azok következményeként jöttek létre, így ezek gyógyításának leghatékonyabb módja nyilvánvalóan az, hogy ha ezt a bizonyos megváltozott életmódot támadjuk, kezeljük, illetve alakítjuk olyanra, amely nem hat ilyen negatívan az egészségünkre.

De ami a lényeg, hogy még mielőtt életmódváltásba kezdenél, javaslom, hogy ha lehetőségeid engedik, menj el egy-két kivizsgálásra, és tudd meg, hogy tényleg csak ducicska vagy e kicsit, vagy ne adj Isten, esetleg már van valamilyen alakuló, vagy már kialakult betegséged, amiről eddig talán nem is tudtál, vagy tudtál, de nem gondoltad, hogy az akár még komoly is lehet, mert előfordulhat, hogy szakember segítségére lesz szükséged ahhoz, hogy lefogyj, vagy mondjuk ki: meggyógyulj.

A többieknek pedig szeretném kicsit átprogramozni az agyát, hogy ne a külsejükkel foglalkozzanak folyton, ne a mérleget nézzék, vagy a tükröt, vagy azt hallgassák, hogy mit suttognak a hátuk mögött, hanem nézzenek magukba és gondolják át, hogy tényleg és igazából jól érzik-e magukat, vagy sem. Gondolják át, hogy könnyedek és egészségesek-e, hogy képesek-e még érezni az ízeket, és igazán élvezni az ételt, vagy csak zabálnak üres fejjel, mintegy gépiesen, azon boldogtalanságukban, hogy milyen csúnyák és kövérek és szerencsétlenek, mert ha nekik sikerül az élet és az egészség mélyebb átélése felé fordulniuk, akkor azonnal lehull majd róluk a fogyókúra minden akaraterős, küzdelmes kellemetlensége, és egy egészen új látásmódon és önmegismerésen keresztül, olyan életigenlő állapotba kerülhetnek, amelyben maguktól,  olvadnak majd le a kilók nagy boldogan, és akkor mostantól legyen is inkább ez a cél!

Rövidebben szólva, és ellenpontozva a címben szereplő mondatot:

"NE VÉKONY AKARJ LENNI, HANEM EGÉSZSÉGES!"...

...és boldog, mert ha így teszel, személyesen garantálom, hogy az majd hozza magával azt a bizonyos ideális testsúlyt is...

 

OLVASS TOVÁBB: HA NINCS LÓVÉD SZEMÉLYI EDZŐRE...

Ha nincs lóvéd személyi edzőre...

zuzka_light.jpg

/Fotó: Zuzka Light/

2017 első felében egy csomó személyi edzést tartottam, aztán úgy alakultak a dolgok, hogy lett még csomóbb csoportos órám is, és kábé választanom kellett, hogy melyikre álljak rá inkább, én pedig a csoportos órák tartása mellett döntöttem, mert egyszerre több emberrel lehetek "kettesben", én nyomom a zenét, meg ilyesmik, szóval minden adott ahhoz, hogy remek legyen a hangulat, márpedig én imádom, ha remek a hangulat. És attól függetlenül, hogy mostanában már nem tartok személyi edzéseket, sokan keresnek meg a dologgal kapcsolatban, és többeknél is úgy érzem, hogy amint visszautasítom őket, mintha azzal a lendülettel le is mondanának az edzésről teljességében. Jó, persze aki megkeres, leginkább átvezényelem a Csajomhoz /@andreatothworkout/, mert ő meg szívesen nyomja a személyi edzéseket, de ugye van egy másik visszarettentő dolog is ebben, mégpedig az ár.

Nagyon sokan csak felhívtak, megkérdezték, mennyibe kerül egy személyi edzés, aztán soha többé nem hallottam róluk, és persze nyilván hallottam a hangjukban a csalódottságot, ezért azt találtam ki, hogy segítek picit.

Igen, tudom, hogy most a személyi edzés a menő, meg az a király, aki edzővel edz, de sajnos azt el kell fogadni, hogy a személyi edzés, az edzésen, mint szolgáltatáson belül a Rolls Roys. Valószínűleg az a leghatékonyabb, ott kapod a legnagyobb figyelmet, úgyhogy nyilvánvalóan az kerül a legtöbbe. Akárhogyan is le szeretnék húzni sokan a dolgot, az tulajdonképpen egy magánóra, márpedig például angol-tanárt se nagyon találsz olcsóbban, pedig ő csak leül veled otthon, vagy valami plázában, az edző meg eléd tesz néha egy több tízmilliós infrastrukturát, amiért - és ezt általában kevesen tudják - neki is fizetnie kell, méghozzá manapság már egyre inkább kurvasokat.

De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ha nincs lóvéd személyi edzőre még mindig ott vannak például a csoportos órák, amik szerintem hangulatosabbak, és ha jó az edző ugyanolyan hatékonyak is tudnak lenni, bár kevésbé menőn, de legalább nagyságrendekkel olcsóbban - számszerűsítve kábé negyedáron, ami nem elhanyagolható.

Ha van valami lóvéd, és ragaszkodsz a személyi edzőhöz, ott is van egy csomó opció: Vannak olyanok, akik például online csinálnak neked edzéseket, vagy küldenek edzéstervet, sőt, az is megoldás, hogy mondjuk hetente egyszer, vagy kéthetente, vagy csak havonta edzel együtt személyi edzővel, aki megmutat neked egy gyakorlatsort, betanítja, aztán nincs más dolgod, mint szorgalmasan csinálni ugyanazt a gyakorlatsort amilyen sűrűn csak akarod, mondjuk egy sima havibérlet áráért. Aztán ha már javultál, erősödtél, meg ilyesmik, akkor megint hívod az edződ, hogy nehezített gyakorlatsort kérj. Ilyet például még csinálok néha én is, bár nálam face to face leginkább a táplálkozási tanácsadás a leggyakoribb, és afelé is tolom a szekeret.

És ha nulla a lóvéd, akkor sem kell bekaksizni, mert ott vannak a mindenféle Instagram vagy Youtube csatornák királyai és királynői - mint például a fenti képen látható Zuzka Light is - akik haláljó anyagokat tolnak fel a népeknek, méghozzá tök ingyen. Ha találsz magadnak valakit, aki bejön, az majdnem olyan, mintha lenne egy személyi edződ, csak éppen ingyen, és ez mondjuk ugyanígy érvényes az egyre jobb Personal Trainer App-okra, amelyeken még némi személyre szabottságot is be tudsz állítani, szóval akár még kamuzhatod is a barátnőidnek, hogy személyi edzővel dolgozol.

Én például volt, hogy a Kinect-emmel edzettem. Már nem emlékszem a program nevére, de rendesen megdolgoztatott, és ha már konzol és/vagy tévé, akkor tudtommal vannak már olyan tévécsatornák is, amelyek tolnak komplett tréningeket, úgyhogy tessék szíves lenni nem elkeseredni, hanem rámenni ezek valamilyen verziójára, mindazzal az intelemmel viszont, hogy ha semmi tapasztalatod az edzésben, és tök kezdő vagy, akkor inkább ne menj neki egyedül, saját kútfőből, mert annak kicsi az esélye, hogy jó vége lesz...

Na hajrá!

 

OLVASS TOVÁBB: EZ ITT ÉN VAGYOK FEKETE PÓLÓBAN...

 

 

RECEPT: Mediterrán vöröslencse

mediterran_voroslencse-6202_wm.jpg

/Fotó: ÉN/

Főzni az egyik legjobb dolog a világon, főleg ha valami igazán eredeti, egészséges, mégis könnyű és gyors kajáról van szó. @andreatothworkout-tal ma úgy döntöttünk, hogy Mediterrán Vöröslencsét fogunk ebédelni, és hálát adok az égnek a döntésünkért, mert elmondhatatlanul finomra sikerült, és az elkészítése nem tartott tovább 30 percnél.

Természetesen, mint ahogyan egy rendes párhoz illik, szép munkamegosztásban csináltuk a melót, ami úgy nézett ki, hogy én kerestem ki a receptet, meg a hozzá tartozó videót, majd beszereztem a hiányzó hozzávalókat  a boltban, az Andi meg megfőzte:)

Akinek kedve van, és szeret magas fehérjetartalmú kvázi vega kajákat eszegetni, teljes szívemből ajánlom, hogy kipróbálja:

 

Ez itt én vagyok fekete pólóban...

en_by_csabi_2017_web.jpg

/Fotó: Farkas Csaba/

Csomószor van, hogy ha új emberek érkeznek hozzám, és mondjuk nekiállunk beszélgetni, elkezdik kérdezgetni, hogy hogy lettem ez, ami vagyok, honnan jöttem, mit csináltam eddig, mert például nem értik, hogy ha 45 éves vagyok, és állítom, hogy régóta csinálom, amit csinálok, hogy nem láthattak még eddig sehol, és ilyenkor ha tényleg el szeretnék mondani mindent, akkor nagyon hosszan vagyok kénytelen magamról beszélni, amit valójában nem szeretek annyira, úgyhogy - bár ott van jobbra oldalt majdnem ugyanez, nem igazán klikkel rá senki, szóval - itt most azért összeszedem kicsit, hogy aztán már ne rólam szóljon a beszélgetés...:)

Szóval:

Az életem mindig is két szálon futott: tánc és írás. Ezekhez később, amikor kvázi abbahagytam a táncot, jött a fotózás, az edzés, és az edzéssel együtt a táplálkozási dolgok. Másnak talán ezek teljesen különálló hivatásoknak tűnnek, de nálam simán egymásba folynak hiszen a tánc egy olyan mozgásforma, mely a tökéleteshez közelítő testtudatot igényel, és állandó tréninget, pont, mint a sport, csak ott edzésnek hívják. A tánc magával hozta a koreografálás igényét is számomra már rögtön az elején, ami meg ugye mozgás tervezés, történet, dramaturgia, és képek. Az első regényem - az Újra meg újra - eredetileg csak egy koreográfiának indult, csak annyira komplex lett a dolog, annyit jegyzeteltem, meg hozzáolvastam, meg jeleneteztem, hogy végül inkább úgy döntöttem, hogy regényben írom meg. Aki olvasott már tőlem valamit, azt szokta mondani, hogy filmszerűen írok, ami szerintem igaz is, úgyhogy ezek után a fotózás meg a filmezés megintcsak nem egy teljesen idegen terület. Gondolom, ahhoz nem is szükséges sokat hozzáfűznöm, hogy a tánc, a mozgás, vagy az edzés mennyire kapcsolódik a testsúlyhoz, és táplálkozáshoz.

Na de akkor ne is ugorjunk ekkorát, hanem induljunk onnan, hogy jómagam is Break tánccal kezdtem a szakmát, mint oly sokan, csak aztán én tovább is tanultam, leginkább Jeszenszky Endre iskoláiban, majd viszonylag későn, de azért még elég fiatalon kaptam egy táncos ösztöndíjat a CNDC-re, amivel aztán éltem és nyilván tanultam Franciaországban pár évig, sőt dolgoztam is kicsit Frenák Pál kinti együttesében, aztán miután hazajöttem, dolgoztam a hazai legjobbakkal, mind a könnyű, mind pedig "nehéz" műfajokban. Évekig toltam például a Szegedi Kortárs Balettel, de dolgoztam Markó Ivánnal, vagy Bozsik Yvette-tel is, miközben meg divatbemutatókat, tévé show-kat, vagy éppen valami pop-együttes dolgait koreografáltam. Például társkoreografáltam a legeslegelső nyári turnéját a Rapülőknek, de legtöbbet a VIP-val nyomultam, ami életem egyik legszebb időszaka volt...

 

Sajnos lényegében egész táncosságomból egyetlen, már elég kései felvételem van Youtube-on, lett légyen, hogy akkoriban még nem volt minden telefonban kamera, és nem rögzítettük minden pillanatunkat Instára. Az alábbi cucc a Masculinarium című táncszínházi előadás egy részlete. Amúgy szerettem ezt a szólót. Vicces volt, és remekül illett a már öregedő, elhízott, egykori táncos énemhez, mint kontraszt:)

De haladjunk is tovább a táncról az írásra...

Én írtam a HALÁLKERINGŐ-t, ami egy egészestés mozifilm Dobó Katával és Kern Andrással a főszerepben, ami szerintem nem kis dolog. Ha a filmet valószínűleg nem is láttad, a plakátokra talán még emlékszel. 2010-ben tele volt velünk a város:

halalkeringo-2plakat_web.jpg

Lényegében a film miatt tettem a nevem elé a "P." betűt, hogy a Filmjus ne keverjen össze az Oscar-díjas Szabó Istvánnal.

hk-szabo_forg_01.jpg

/Kern Andrással dolgozunk a szövegen a Halálkeringő forgatásának szünetében./

Továbbá jegyzem a TŰZVONALBAN krimisorozat néhány epizódját is, mint epizód-író. Aki nem ismerné, annak elárulom, hogy ez egy ilyen rendőrös sorozat volt az M1-en, főszerepben többek közt Stohl Andrással...

Az én agyszüleményem az INDIÁN című "félmozifilm" is, amit nagyon szeretek, és néhány hozzám hasonló érzékeny szerencsétlent szíven is üt tényleg. Sajnos egy banális elszólás miatt nem került moziforgalmazásba, de legalább a Youtube-on nézhető:

indian_plakat2_retus3.jpg

PEET GOODMAN álnéven két megjelent regénnyel bírok /ÚJRA MEG ÚJRA, ARCOK A SÖTÉTBŐL (letöltés)/ Egyik se nagyon érdekelte az olvasókat, meg a boltokban is csak az alsó sor szélére rakták ki, ha kirakták egyáltalán, de akiknek végül aztán szétosztogattam néhány példányt, azok azt mondták, hogy jó volt...:)

Amúgy a PEET egészen kisgyermekkorom óta a becenevem, és nyilván erre utal a "P." a nevem elején. Írtam dalszövegeket is régen, és azok például kifejezetten csak úgy szerepelnek lemezeken, hogy szerzőként úgy vagyok feltüntetve, mint PEET.

janikonyv2.jpg/A fotón egyik legkedvesebb edzettem - a Jani - feszít a két regényemmel, amelyeket úgy rendelt meg antikváriumból, mivel nyilván már egyik sem kapható sima könyvesboltokban./

Írtam két színdarabot is. Az egyik a DÉLUTÁN. Játszottuk párszor. Játszottam én is. Borzalmasan rossz színész vagyok.

delutan_kozos1_kozepes.JPG

/Délután - Karsai Annával a Pilvaxban 2010-ben.../

img_6462_0-15-35.jpg

/...és Brózik Klárival az 5kertben 2011-ben.../

A másik színdarab címe: PANELNINJA. Magyar Attila remek kis magánszámot csinált belőle, a nézők pedig imádták:

panelninja_kreativ_uj1.jpg

2014-ben, miután betöltöttem a 40-et, és megcsináltam az INDIÁNT, úgy éreztem, hogy megrekedtem, hogy nem találom magam, hogy nincs motivációm, és hogy minden szinten változásra van szükségem, úgyhogy eladtam mindenemet és először kiköltöztem Miamiba 18 hónapra, majd onnan át Máltára, ami életem legjobb döntése volt. Bár rettenetesen sokba került, teljesen új emberként tértem haza 2016 decemberében.

Miamiban amúgy leginkább fotóztam, és szerintem nem is csináltam annyira rosszul. Ha érdekel, néhány képemet megtalálod az 500PX-, vagy az INSTAGRAM oldalamon, vagy az itteni INDAFOTÓ-albumomban, bár ezt az utóbbit és az 500PX-et sem frissítem egy ideje.

És hipp-hopp, vissza is érkeztünk a jelenbe, a mozgáshoz újra, meg a tükrös termekhez, és ahhoz, hogy hazatérve a "nagy utazásról" tulajdonképpen hirtelen csakis azért helyezkedtem el edzőként jobbra-balra, mert valójában ahhoz vannak papírjaim, és persze a mozgás témájában rendelkezem a legnagyobb tapasztalatokkal. Amúgy nem az volt a terv, hogy maradok, hanem az, hogy megyek tovább Spanyolországba, de olyan jól érzem most magam és annyira sok vendégemet megszerettem, hogy már nem is gondolok az utazásra...

A főprofilom mindig is a TRX és a Hot Iron volt, úgyhogy ha éppen valami ilyesmit szeretnél edzeni, boldogan várlak a PRIMA WELLNESS-ben vagy az OXYGEN WELLNESS FAY-ban.

Azt azért elárulhatom, hogy az elején féltem kicsit az egésztől. Attól, hogy újra emberek elé kell majd állnom, meg tükörbe néznem, de gyorsan belejöttem, és örülök hogy így döntöttem, mert igazán szeretek ebben a szerepben létezni...

És ha az életem még mindig kicsit uncsinak tűnne, ejtenék néhány szót a másik mániámról is, ami pedig a kajálás meg a testsúlyproblémák, hiszen ezek aztán tényleg végigkísérnek szinte öröktől fogva. Táncos korom nyarán 75 kiló volt a versenysúlyom, azonban életem későbbi időszakában volt, hogy 120-at mutatott a mérleg, ami nem csak borzalmasan hangzik, de az is volt. Később ezért mentem táplálkozási tanácsadói képzésekre is, hogy ilyesmi ne forduljon elő többé, és most nyugodtan mondhatom, hogy jobban érzem magam a bőrömben, mint valaha, és szívesen osztom meg tapasztalataimat  és tudásomat mindazokkal, akik hasonló gondokkal küzdenek...

elotte_utana1_1.jpg

Így lettem hát Fitness Guru...:)

Ja, tudom. Én is mondom néha, hogy olyan sokoldalú vagyok, hogy az már majdnem gömb...

 

OLVASS TOVÁBB: MIT IS JELENT PONTOSAN AZ, HOGY "ÉLETMÓDVÁLTÁS"?

Hányós-fosós

Avagy, a legjobb pillanat az életmódváltásra:)

wc.jpg

/Fotó forrás/

Csomóan mondják nekem most, hogy azért nem tudtak edzésekre jönni, mert hányós-fosósuk volt, amit ugye mindenki ismer, és mindenki tudja, hogy mit jelent, meg a nevében is benne van, hogy mivel jár, szóval nem nagyon kell túlmagyarázni:)

És most ez van állítólag megint, mármint hogy ez a vírus, és szedi az áldozatait szépen, és ahogyan a mondás tartja, mármint, hogy "Minden rosszban van valami jó is." ebben a rosszban is van jó, történetesen az, hogy szépen kiürül tőle a gyomrod, kitisztulnak a beleid, pont úgy mintha csináltál volna valami drága tisztítókúrát, vagy méregtelenítést, és ha nem szeretnéd, hogy a semmibe vesszen ez a csoda, akkor javaslom, használd arra ezt a szent pillanatot és a vele járó ritka lehetőséget, hogy életmódot válts, ha eddig még nem tetted volna meg! Vagyis ne kezdj megint bután, össze-vissza szarokat zabálni, hanem végre EGYÉL RENDESEN...!!!

 

OLVASS TOVÁBB: MIT IS JELENT PONTOSAN AZ, HOGY "ÉLETMÓDVÁLTÁS"?

Mit is jelent pontosan az, hogy "ÉLETMÓDVÁLTÁS"?

jabbapamela.jpg

A kép bal oldalán látható TERIKE, aki egy nagyon kedves árufeltöltő lány a CBA-ban, és akinek a napi kalóriabevitele körülbelül 6000 kCal, és a kedvenc időtöltése a tévénézés...

Terike reggelire általában 4-5 jó nagy szelet hagymás-disznózsíros, fehérkenyérkét fogyaszt Gyulai kolbásszal, egy nagy pohár narancs juice-t, és 3 kristálycukorral issza a tejszínhabos kávécskáját. Munkába menet a sárga buszon elmajszolgat még 30-40 deka Fornettit, és bele-belekortyolgat a két és fél literes Fanta narancskájába, ami amúgy a kedvenc üdcsije. Amint beér a munkahelyére, azonnal újabb kávéra gyújt, dupla adag tejszínhabbal és 4 cukorral, kihasználva, hogy ingyen van, és felbont egy kis hagymás chipset nasinak. A tízóraija három parizeres zsömle, margarinnal, trappista sajttal, majonézzel és egy nagy lekváros bukta. Ebédre azt eszik, amit a szomszédos menzán adnak, például nagy gulyáslevest, rántott sertés szeletet, dupla adag sültkrumplival, tartár mártással, és mondjuk egy szelet csokitortát, sőt ebéd után mindig megeszik egy 0,1-es gyümölcsjoghurtot is, mert mondta a tévé, hogy az egészséges, de kezdi azt gondolni, hogy ez is csak valami kamu lehet, mert hiába eszik minden ebéd után - a siker érdekében néha kettőt is - mégsem fogy tőle egy dekát sem... Ebéd és uzsonna közt általában egy zacskócska csokisperecet nasizgat el bánatában, mert az élet olyan igazságtalan, hogy ő tényleg megtesz mindent, de még mindig ilyen duci. Nyilván a gének... Általában mire elérkezik az uzsonna ideje, elfogy a két és fél liter Fanta, és mivel azt is mondta a tévé, hogy ha fogyni szeretne, sok folyadékot kell innia, felbont egy másikat. Uzsonnára leginkább a pék Marika által nap közben "leselejtezett" rétesekből, csigákból, levelekből, buktákból, fánkokból összeállított kombócskáját eszegeti titokban, és mivel ezek megintcsak ingyen vannak, és ugye otthon meg azt tanulta, hogy ételt pazarolni meg kidobni bűn, még a hosszú hazaútra is visz magál, így összesen kb. olyan 5-6 fogy el vacsoráig. Jó munkája végeztével Terike nagyon rohan haza, mert Barátok közt, meg Éjjel-nappal Budapest, meg ha van Való Világ, meg a tehetségkutatók, meg egy csomó minden klassz dolgok, úgyhogy fotelba be, tévé bekapcs és csak ül és néz, és meleg van, és nyugalom, és a jól megérdemelt pihenés, és mivel tulajdonképpen folyamatosan fogyókúrázik, este 6 után már nem eszik semmit, mert ezt is mondta a tévé... Vagyis pontosabban csak ez a terv, de mivel este 9-körülre már rettenetesen megéhezik, ezért kipakolja a hűtőt és befal mindent, amit csak talál, virslit, szalámit, kolbászt, szalonnát, zsírt kenyeret...stb.

Talán mindezek után egyértelműen kimondhatjuk, hogy Terike - bármennyire is szeretné azt gondolni, hogy nem, de - egy kövér ember életmódját éli.

A kép jobboldalán álló lány ÉVIKE, aki a CBA-val szemközti kis butiksoron dolgozik egy szépségszalonban, ahol műkörmös. Az ő napi kalóriabevitele körülbelül 2000 kCal, kedvenc időtöltése pedig a sport...

Évike egy nagy pohár citromos tisztított vízzel kezdi a napját, hogy rögtön ébredés után megtámogassa vele egész éjjel "koplaló" gyomrát, és ellássa azt a szükséges csodákkal, majd mielőtt még megreggelizne, elvégzi a szokásos kedvenc reggeli jóga-rutinját, amitől úgy fel is frissül, hogy már egy ideje nincs szüksége kávéra sem. Reggelire zabot, magvakat, és aszalt gyümölcsöket eszik, növényi fehérje-porral és sajátkészítésű rizstejjel, amit annyira szeret, hogy képtelen megunni, majd megtölti a háromliteres szivárgásmentes vizeskulacsát tisztított vízzel, amit mindenhová magával visz, hogy pontosan követni tudja, mennyi folyadékot fogyaszt egy nap. Ha az idő engedi, kerékpárral megy munkába. Tízóraira általában valami gyümölcsöt dob be, mondjuk almát, és szinte sohasem nassolgat. Nemrég fedezte fel, hogy van a közelben egy kedves kis vegetáriánus étterem, úgyhogy azóta oda jár ebédelni. Persze még nem tartja magát vegetáriánusnak, hiszen - ugyan egyre ritkábban, de azért még mindig - eszik állati eredetű fehérjéket, csak mivel szereti is az állatokat, ezért éppen azt tűzte ki magának célul, hogy szép lassan átáll. Nem akar kudarcot vallani, ezért nem kapkodja el az átállást, hogy amikor majd eljön az idő, rendelkezzen a szükséges információkkal, tapasztalatokkal, receptekkel, és hogy valóban ismerje is azokat az ételeket, amiket majd ehet. Okosan csinálja, nem ugrik fejest mindenféle ismeretlen dolgokba. Ebédre amúgy általában az alacsony glikémiás indexű menüje mellé megenged magának valami desszertet is. Mostanában például előszeretettel készít magának kis fehérjegolyócskákat, amiket nyugodtan fogyaszthat akár még uzsonnára is. 18.00 óra után már nem vállal vendégeket és ezt mindenki tudja is róla, mert 19.00-kor kezdődnek a kedvenc edzései, és bizony számára az edzés a nap fénypontja. Hétfőn-szerdán-, és pénteken Cross órákra jár, kedden és csütörtökön pedig leginkább TRX-ezik. Hétvégén nem edz, akkor inkább pihen, ami persze nála hosszú sétákat, kirándulást, és mindenféle klassz dolgokat jelent. Manapság például sushi-készítő tanfolyamra is jár, mert imádja a sushit! A csoportos órája után néha még kardiózik is kicsit, aztán szépen hazabringázik, vagy ha úgy jön ki a lépés, még beül valahová a barátaival, akik mind tudják róla, hogy milyen egészségesen él, ezért nem is próbálnak meg rossz dolgokat ráerőltetni. Évike vacsorára már csak tofus salátát eszik, és lefekvés előtt még olvasgat valamit arról, hogy milyen szép is az élet...

Nem kétséges, Évike egy csinos, sportos, egészséges ember életmódját éli.

Nos, most jön a "rossz hír":

Ha Terike nem szeretne többé úgy kinézni, mint Jabba the Hutt - mert mondjuk már elege van abból, hogy mindenki azzal viccelődik - hanem inkább úgy szeretne kinézni, mint Évike, akkor azt egyetlen egy módon érheti el, méghozzá úgy, hogy a saját "kövéremberes életmódját" lecseréli (átváltja) egy az Évikéjéhez hasonló "csinos, sportos, egészséges emberes életmódra", ami lényegében azt jelenti, hogy átveszi annak napi rutinját, szokásait, látásmódját, hozzáállását, és onnantól kezdve, mint kvázi egy másik, megújult személyiség, aszerint is él! És más megoldás nincs!

És nem, nem fogja ezt kiváltani sem a 30 napos MegaSzuperCsodaKamuDiéta, sem a 7 napos káposztaleves kúra, sem pedig a "Holnap majd nem eszem 6 után" sem!

Mert ha dagadt vagy, mint egy disznó, az azért van, mert pontosan annyit zabálsz, amennyi egy disznó hatalmas testének fenntartásához szükséges, és bármennyire is szeretnél hinni a reklámoknak, meg szeretnéd elhinni az ellenkezőjét, sajnos semmilyen bogyóval nem lesz belőled balerina, csak akkor, ha szép fokozatosan pont annyit kezdesz el enni, mint amennyit egy balerina eszik, mert a kémia, meg a fizika, meg a matek, meg a biológia az már csak ilyen kegyetlen dolog. És ha mondjuk sikerül nagy erőkkel balerinára fogynod magad, és Te annyira boldog vagy, és büszke, és elégedett, hogy ilyen tök jól megcsináltad, és másnap nagy megnyugodva megint elkezdesz ugyanannyit zabálni, mint amennyit disznó korodban, akkor bizony sajnos nem sokáig maradsz majd balerina, hanem szép lassan újra visszaváltozol disznóvá, mert ez egészen egyszerűen így logikus, így igazságos, és így is működik. Pont. 

 

OLVASS TOVÁBB: NE RETTEGJ! CSINÁLD!

 

Ne rettegj! Csináld!

fkn5s-retouched-1998_bw_fixed_web.jpg

/A fótót magam készítettem még Miamiban 2015-ben, a képen pedig természetesen maga Tóth Andrea spárgáz/

Tóth Andrea először attól rettegett, hogy ha eljön a Szegedi Kortárs Balettől, és Budapestre költözik, akkor a kutya sem fogja alkalmazni szabadúszó táncosként, és majd a kollegái is nagyon fognak neki hiányozni...

Aztán attól rettegett, hogy ha összeköltözünk, nem fognak elférni a cuccai, ráadásul, ha minden nap együtt leszünk, nem úgy mint azelőtt, akkor majd nyilván megunom, és szakítunk...

Tóth Andrea attól is rettegett, hogy ha jelentkezik sportoktató suliba, akkor ott majd biztosan nem fog tudni levizsgázni, mert képtelen lesz megtanulni az anatómiát, meg a mindenféle izmok neveit, és különben is béna, és majd ki fogják nevetni, és beég...

Később Tóth Andrea attól is rettegett, hogy annyira nagyon szeretne Hot Iron edzéseket tartani, de az Iron System-nél sem fog majd átmenni a vizsgákon, mert ott meg aztán azokat a fránya izmokat latinul is tudni kell, és ő különben is majd biztosan félni fog egyedül kiállni az emberek elé, mert majd izgulni fog, meg majd biztosan elrontja a gyakorlatokat, és különben is olyan hangja van, mint egy kisegérnek, és majd biztosan megint ki fogják nevetni, és megint beég...

És persze természetesen Tóth Andrea attól is rettegett, hogy egyetlen terem sem fogja őt Hot Iron edzőként foglalkoztatni soha az életben...
hot-iron-bucsu1-6171_retus_web.jpg
Tóth Andrea azóta eljött, de egy csomó olyan koreográfus hívta és alkalmazta, akikkel mindig is szeretett volna dolgozni, ráadásul a szegedi kollegáival is sokat találkozott, hiszen a Kortárs Balett is folyamatosan visszahívta...

Összeköltöztünk egy olyan házba, ahol gardrób szoba is volt és elfértek a cuccai, sőt azóta éveket éltünk külföldön is, és a múltkor kábé azt számolgattam, hogy gyakorlatilag 5 éve nem töltöttünk egymás nélkül egyetlen napot sem, és nem, még mindig nem unom...

Természetesen minden vizsgája kiválóan sikerült, és az igazat megvallva, talán az egész csoportból ő tudta a legjobban az izmok latin neveit...

És hívták és folyton hívják is mindenféle menő edzőtermekbe folyton, sőt a legelső saját kis csoportjában annyira motiválónak bizonyult, hogy azóta a csoport fele már szintén edzőként dolgozik más termekben...

2017-ben pedig ő lett az egyik kedvenc termében az Év Női Edzője...

Úgyhogy ezek után csak azt tudom javasolni mindenkinek:

Ne rettegjetek! Csináljátok!

26168178_532138130497924_8800731348526877834_n.jpg

Ez a poszt amúgy egy négy évvel ezelőtti Facebook bejegyzésem frissített verziója, amiért külön hálás vagyok a Facebook-nak, hogy emlékeztetett rá!

 

OLVASS TOVÁBB: A GUGGOLÁS

A GUGGOLÁS

Avagy, guggolni mindenki tud...SE!

screen_shot_2018-01-13_at_16_05_43.png

Csomóan azt gondolják, hogy szabályosan guggolni mindenki tud, hiszen az tök könnyű. Addig kell hajlítanod a térdeidet, amíg lent nem vagy guggolásban, oszt jónapot!

Nos, ez körülbelül akkor igaz, amikor mondjuk túrázni vagy a családoddal, vagy a barátaiddal, és az erdő közepén egyszercsak rádjön a szapora, és gyorsban keresel egy bokrot, ami mögé jól beguggolsz, és könnyítesz magadon.

Szóval igen, ha hajlik a térded, akkor tényleg könnyű guggolni, de nyilván mi most nem erről fogunk értekezni, hanem arról, hogy mi mindenre kell figyelned akkor, amikor például nálam Hot Iron órán, vagy simán csak az edzőteremben guggolunk, súlyzórúddal a hátunkon, vagy elöl tartva a vállunkon, na mert az kérem szépen egy valódi tudomány.

Olyannyira, hogy van ennek a tudománynak egy megkerülhetetlen "professzora", egy bizonyos MARK RIPPETOE nevű messze sem fiatalember, aki egész könyveket tölt meg a súlyemelés technikájával kapcsolatos "kutatásaival", és ha bárki szeretné kicsit is mélyebben beleásni magát ebbe a tudományba, akkor nem árt, ha mondjuk a STARTING STRENGTH című, bibliai szintű alapművével kezdi...

markr.jpg

Ezt fejben leginkább már azoknak mondom, akiknek hiába ordibálok órán guggolás közben, hogy "Túúúúl széles!!!", "Lábfej irányába a tééééérd!!!", vagy hogy "Tartahaaaasegyenesháááátneesselőőőreeeee!!!" pont le se szarják, hanem guggolnak tovább másfél méter szélesre tett, párhuzamos lábfejekkel, előre bukva, miközben lelki szemeim előtt szinte látom, hogy milyen terheléssel kell megküzdeniük szerencsétlen izületeiknek csak azért, mert a gazdáiknak a saját makacsságuk fontosabb, mint az egészségük. Mert igen, vannak ilyenek, akiknek hiába beszélsz, csakazértse csinálják azt, amit mondasz nekik, mert ki a fasz vagy te ahhoz, hogy az ő tökéletes mozgásukat javítgasd...

Bevallom őszintén, mostanában egyre inkább kezdem ezen rettenetesen felbaszni magam, lett légyen, hogy már tényleg minden guggolás gyakorlat előtt elmondom, hogy milyen szélesen kell állnia a saroknak, és hogy mennyire kell kifordítani a lábfejet, de leginkább mintha a falnak beszélnék. Legtöbbjük beáll ugyanabba a szerinte jóba, amit ki tudja, kitől tanult, ha tanulta egyáltalán, és tolja évek óta ugyanazt a szart, ha esik, ha fúj...

Na de mindegy is, mert itt most nem rólam van szó, hanem róluk, az ő teljesítményükről, és az ő izületeikről, méghozzá azért, mert amúgy garantálni tudnám nekik, hogy ha megfogadnák az instrukcióimat, akkor sokkal nagyobb teljesítményre lennének képesek, jelentősen kisebb sérülésveszély mellett, ami szerintem azért nem gyenge ígéret.

Úgyhogy ezt a posztot valóban kifejezetten Nekik írom, abban a reményben, hátha olvassák, és mivel azt már egyértelműen jelezték számomra, hogy nekem nem hisznek, talán másnak azért még hinni fognak...

Leegyszerűsítendő a világot azoknak, akik mondjuk beszélik a nyelvet, következzen három "szakértő" videó a témában!

Az elsőn személyesen maga az "Isten" Mark Rippetoe tanítja a guggolást, a második  LAYNE NORTON videója egyenesen a bodybuilding.com Youtube csatornájáról, a harmadik pedig egyik személyes hősömé, ALAN THRALL-é, aki amúgy erős Mark tanítvány, és minden szava arany. Ha pedig valaki még nekik sem hisz, akkor ott nekem már tényleg nincs több dolgom...

 

 

Akinek pedig nincs ennyi ideje, energiája, vagy nem beszéli a nyelvet, azoknak leírom röviden:

Tök sima alap guggolásnál, ha a feladat nem szól másról, tehát nem kifejezetten szűk guggolásról, vagy mondjuk sumo guggolásról van szó, akkor a sarok körülbelül a vállak szélességében helyezkedik el, hogy a legideálisabb alátámasztást adhassa a súlynak, a gravitáció függőleges irányú hatásával szemben:

screen_shot_2018-01-13_at_16_05_43_1.png

screen_shot_2018-01-13_at_16_21_11.png

screen_shot_2018-01-13_at_16_30_42.png

Tehát a saroknak körülbelül vállszélességben kell lennie, nem pedig annál sokkal szélesebben, mert úgy jelentősen nagyobb terhelést kap a csípő, lett légyen, hogy nem kap valódi alátámasztást.

Képzelj csak el két hidat úgy, hogy az egyiknek a két legtávolabbi végén vannak a lábai, a másiknak viszont a híd középpontjához közelebb!

Szerinted melyik híd bír el nagyobb terhelést középen?

hidak.jpg

screen_shot_2018-01-13_at_16_21_53.png

Bízom benne, hogy a szélesség kérdését megbeszéltük, úgyhogy akkor lépjünk tovább az idióta "Azért is párhuzamos lábfejekkel állok, ha megrohadok tőle, akkoris!" problémáig:

Ahhoz, hogy igazán mélyre tudj ereszkedni guggolásnál, meg kell találnod a saját ideális csípőnyitásod helyét! Azt a pozíciót, ahol a csípőd a maga természetességében, a legnagyobb mozgástartományában, szabadon képes mozogni. Ez mindenkinek lehet más és más, de valahol körülbelül a 30 foknál van, viszont mindenképpen a 45 fokos tartományon belül, és semmiféleképpen sem a párhuzamosnál!!! Az ugyanis, hogy valakinek a csípője szabadabban és nagyobb mozgástartományban legyen képes mozogni párhuzamos lábállásnál, mint enyhén kifordítottnál, anatómiailag lehetetlen!!!   

screen_shot_2018-01-13_at_16_05_56.png

screen-shot-2018-01-13-at-16_21_43_web.jpg

screen_shot_2018-01-13_at_16_05_52.png

...és ha már a lábfej kifordításában is megegyeztünk, akkor sose feledd el azt az alapszabályt, hogy a térd mindig és csakis a lábfej irányába mozog!!!

screen_shot_2018-01-13_at_16_07_23_2.png

screen_shot_2018-01-13_at_16_07_26.png

screen_shot_2018-01-13_at_16_22_13.png

screen_shot_2018-01-13_at_16_22_15.png

screen_shot_2018-01-13_at_16_22_10.png

És ha már tudjuk, milyen szélesen kell állnunk, mennyire kell kifordítanunk a lábfejünket, és azt is, hogy a térd mindig a lábfej irányába mozog, következzen a felsőtest mozgásának és a rúd helyzetének egyszerű fizikája:

A rúd mindig a test középtengelyében mozog, méghozzá a gravitáció irányával ellentétes irányban, azaz függőlegesen!!! A test középtengelye pedig lábfejközépnél érintkezik a talajjal!!!

Nem hiába szerepel Mark könyvének a címlapján is éppen az a kép, amely a rúd helyzetét, mozgásirányát, és a lábközepet mutatja, mert tulajdonképpen mindennek éppen e két pont közötti út ad keretet:

markr2.jpg

screen_shot_2018-01-13_at_16_10_11.png

screen_shot_2018-01-13_at_16_23_18.png

screen-shot-2018-01-13-at-16_16_43_web.jpg

screen_shot_2018-01-13_at_16_17_07.png

És amint ettől az egyenestől előre vagy hátra irányba eltérsz, azonnal kibillensz az egyensúlyodból, ami hatványozottan csökkenti a guggolásod hatékonyságát, és olyan terhelést ró a kompenzáló izmokra, amitől a cucc abban a pillanatban komolyan balesetveszélyessé válik!

screen_shot_2018-01-13_at_16_07_40.png

Tehát mindenki, aki túl szélesen, párhuzamos lábfejjel, nem a lábfej irányába mozgó térddel, vagy a középvonaltól előre vagy hátra eltérve, azaz rossz technikai alátámasztással guggol, mindaddig sokkal kisebb súlyok mozgatására lesz csak képes, amíg ezeket a hibákat ki nem javítja, és pont.

Ehhez viszont előszöris nyilván tisztában kéne lennie azzal, hogy valamit rosszul csinál. Na ilyesmikhez kell az intelligencia...

És ha már átbeszéltük a láb helyzetét, akkor ejtsünk néhány szót a felsőtest helyzetéről is:

Bízom benne, hogy olyanokat talán már nem szükséges írnom, hogy "egyenes hát", az a gondolat viszont sajnos biztos, hogy csak keveseknél vetődik fel, hogy az egyenes hát tetején lévő fej is a gerinc végén helyezkedik el, így az egyeneshez a nyak is hozzá kell hogy tartozzon, ami annyit tesz, hogy guggolás közben nem nézzük magunkat a tükörben, hanem valóban tartva az egyenest, fejjel is követjük a dőlés irányát!

Ha nem hiszed, nézd vissza az összes képen vagy videóban a fejek helyzetét guggolás közben!

screen_shot_2018-01-13_at_16_22_42.png

És hogy valóban mennyire a rudat és a lábfejközepet összekötő függöleges vonal határoz meg mindent, kérlek, értelmezd az alábbi három testtartást, ugyanannak a figurának a guggolásának a mélypontján, egy 1. elöl tartott- ,(front squat) 2. magasan háton tartott-, (high-bar) 3. és egy alacsonyan hátott tartott (low-bar) guggolás esetében!

Látod, mekkorát változik a felsőtest dőlésszöge pusztán azáltal, hogy máshová kerül a rúd, így máshol húzódik az a bizonyos függőleges egyenes, amely összeköti a rudat a lábfejközéppel?

Na például ezért rühellem, amikor valaki csak azért nem hajlandó elöltartott guggolást csinálni, mert nem azt szokta meg, vagy mert nem kényelmes neki, ami miatt ahelyett, hogy két teljesen más hatású guggolással, két teljesen más módon, azaz színesebben edzené magát, marad ugyanannál az egy megszokott szarnál, ami szerinte neki pont elég, nehogy véletlenül tanuljon is valamit...

squat.jpg

(Ez az írás most nem kíván kitérni sem a high-bar / low-bar különbségre, sem a rúdtartás változataira, sőt tulajdonképpen magával a konkrét mozgással - hip drive - sem foglalkozik, hanem szinte kizárólag csak a testhelyzetekkel, mert ha még azokba is belemennék, akkor sose lenne vége, de akit tényleg érdekel a dolog, a videókban megtalál mindent...) 

...

Sokaknak bármennyire is agyatlan baromkodásnak tűnik a súlyemelés kívülről, maga a technika tiszta és okos fizikai és geometriai alapokra épül, amihez bizony kell némi gógyi, és amivel sem nem lehet, sem nem is érdemes vitatkozni:

squat2.jpg

És akkor ha még jól követem magam, már csak egy dologról nem beszéltünk, méghozzá arról, hogy milyen mélyen is legyen a guggolás mélypontja:

Nos, a cél az, hogy a csípő lemenjen a térdvonal alá...

screen_shot_2018-01-13_at_16_22_24.png

...méghozzá anélkül, hogy elvesztené a gerinc biztos egyenességét:

screen_shot_2018-01-13_at_16_09_19_1.png

...

Amit még fontosnak tartok jelezni az az, hogy ugyanezen szabályok betartása mellett is, más arányokkal rendelkező embertípúsok, egészen máshogy kinéző módokon guggolnak, ami teljesen normális! Így hiába szeretne egy hosszú felsőtestű, rövid lábú ember ugyanolyan testhelyzetben guggolni, mint valaki, akinek rövid a felsőteste, ám hosszúak a lábai, nem fog neki sikerülni, ha beleőrül, akkor sem...

Szóval kb. ennyi...

Bocs, ha néha felbaszom magam, de tényleg mindig teljes tiszta szívemből jót akarok mindenkinek, főleg azoknak a Kedveseknek, akik hozzám járnak edzenei. Bár talán Ők már tudják rólam, és meg is szokták, hogy sohasem rájuk vagyok mérges, hanem értük.

Na jó gyakorlást!

Peace.

 

OLVASS TOVÁBB: A PLANK

OLVASS TOVÁBB: SZEMÉLYRE SZABOTT ÉTREND

Személyre szabott étrend

szemelyre_szabott_etrend.jpg

"Valószínűleg Te is találkoztál már olyan hirdetésekkel, vagy ajánlatokkal, amelyek “személyre szabott étrendet” ígérnek neked...

Nos, szeretnélek megnyugtatni, valóban létezik ez a “személyre szabott étrend” dolog, de kábé csak akkor, ha például valami speciális betegséged, ételallergiád, kivizsgált emésztési-, vagy hormonzavarod van, és a dietetikusod - aki egy orvosi szintű képzettséggel bíró táplálkozástudományi szakember - a vérképed meg a mindenféle leleteid alapján összeállít neked egy olyan étrendet, ami valóban a személyedre, azaz a betegségedre, vagy az étkezési zavaraidra van szabva, és azt kőkeményen be is kell tartanod, ha mondjuk szeretnél meggyógyulni.

DE...

...az az étrend, amit az edződ, vagy a “táplálkozási tanácsadód” ír neked pénzért, gyakorlatilag lehetetlen, hogy ténylegesen személyre szabott legyen, hiszen ha még te magad sem foglalkoztál behatóan saját táplálkozási szokásaiddal, igényeiddel, nem naplóztál, nem figyelted meg, milyen ételek hatnak jól, válnak be neked, és milyenek nem, azaz pontosan fogalmazva, ha még Te sem tudod, hogy milyen tapasztalati - vagy vizsgálati - adatokra van szükséged az étrended személyre szabáshoz, akkor ő honnan a retekből tudná?

Még mielőtt mélyebbre mennék a kérdésben, fontosnak tartom tisztázni, hogy valójában csak, és tényleg csakis a dietetikus az egyetlen olyan magasan képzett szakember, aki rendelkezik is azzal a tudással, ami ahhoz elengedhetetlenül szükséges, hogy utasításokat adjon bárki táplálkozásával kapcsolatban. A dietetikus orvosi egyetemen tanulja a szakmát éveken keresztül, és mire lediplomázik, nagy valószínűséggel tényleg tudja, sőt érti is, hogy miről beszél, amikor például azt javasolja, hogy ne igyál tehéntejet.

Ha a világ ma egy normális hely lenne és történetesen nem szólna minden a pénzről meg a profitról, senki más nem adhatna táplálkozással kapcsolatban tanácsokat a dietetikusokon kívül, és az valószínűleg úgy lenne rendjén, de mivel a világ ma olyan, amilyen, így még a hozzám hasonló outsider-ek is befizethetnek egy hétvégi “táplálkozási tanácsadó”, vagy “életmód coach” tanfolyamra, és néhány órányi “képzés” után szerezhetnek egy olyan papírt, amire rá van nyomtatva, hogy “szakember”, amitől persze senki nem lesz ténylegesen az, ezért az ilyen “képzéseken” pontosan meg is határozzák, hogy meddig terjed ez a bizonyos “szakértelem”...

Elárulom, kábé addig, mint mondjuk a szomszéd Etuka-nénié, vagyis semeddig, és megintcsak azt tudom mondani, hogy ez így van rendjén, mert attól, hogy egy embert egy tanfolyamon pár óra alatt rendesen megtanítanak rántottát sütni, még nem lesz belőle séf!

Úgyhogy még mielőtt rátérnék a konkrét tanácsadásra, engedjétek meg, hogy rendezzem az erőviszonyokat a fejekben, és persze a felelősség kérdését:

1. Bárkinek, bármilyen súlyproblémája van, nem árt ha már rögtön a legelején tisztázza, mielőtt még életmódváltásba kezdene, hogy a dolog hátterében nincs-e valamilyen betegség, allergia, például valamilyen pajzsmirigy-működési zavar, vagy esetleg inzulinrezisztencia, mert ha igen, akkor a sikerhez, sőt tovább megyek, a gyógyuláshoz neki bizony igazi szakemberre lesz szüksége, nem pedig valami kóklerre, és neki már eleve egy másik úton kell elindulnia!

2. Ha nincs nagy baj, akkor, és csakis akkor jöhetünk mi, a “tanácsadók”. De elengedhetetlenül fontos minket a helyünkön kezelni, méghozzá abban a tudatban, hogy egyrészt simán előfordulhat, hogy a “diplománkat” egy mezei hétvégi képzésen szereztük, amit lényegében bárki elvégezhet, akinek van rá kerete, és talán semmivel sem vagyunk kompetensebbek, mint maga a delikvens. Másrészt pedig nekünk “tanácsadóknak”, a dietetikusokkal ellentétben, nem kell, sőt nem is szabad felelősséget vállalnunk a tanácsaink következményeiért, mert ez ilyen, és ezt így is kell tudatosítanunk magunkban, és ebben a szellemben kell azokat kezelni, és/vagy megfogadni. Hiszen ezért hívnak minket csak “tanácsadóknak”, nem pedig “szakértőknek”, vagy “szakorvosoknak”...

Másrészt viszont:

1. A dietetikusok egyetemi képzése egy hatalmas, lomha állami gépezet része, ki tudja mennyire friss, a legújabb tudományos eredményeket naprakészen követő tantervvel, ami miatt azért az is simán benne van a pakliban, hogy a képzettnek hitt dietetikus szakember is csak annyira “szakember”, mint például azok a nagytudású orvosok, akik az apám vakbélgyulladását vesekőnek diagnosztizálták, és azt tanácsolták neki, hogy ugráljon a lépcsőn, hátha úgy majd kipisili, vagy akik a nővérem achilles-szakadását vizes borogatással kívánták kezelni, vagy azon csodás sebész team minden egyes szent tagja, akik az én 40 percesre ígért vakbélműtétemből végül csináltak egy két és fél órás Vészhelyzet-szerű őrületet, két “véletlen” artéria-átvágással, és az azokkal járó két plusz életmentő műtéttel együtt...

2. És mint ilyen, egy amatőr “tanácsadó” is lehet tapasztalt, felkészült, képzett, és adhat igazán hasznos, valódi eredményekbe futó tanácsokat...

...és akkor most, hogy valószínűleg már végleg teljesen összekavartam mindenkit a világ minden kétpólusú szerencsejáték-szerű valóságával, lépjünk is tovább a konkrétumokra, hogy megnyugodjunk kicsit végre!..."

 

OLVASS TOVÁBB: MIÉRT NEM ÍROK NEKED ÉTRENDET?

OLVASS TOVÁBB: INFLUENZA/MM/17/18

INFLUENZA/MM/17/18

anti_virus.jpg

Ezek megcsinálták. Meneküljön, ki merre lát...

Nem kétséges, hogy mai, korrupcióra, hazugságra, és csalásra épülő világunkban, ahol már mindennemű erkölcsi dilemmát felülír a profit, ahol öltönybe bújt hivatásos rablók önnön elmebeteg, határtalan vagyongyarapításuk érdekében olyan törvényeket hoznak, amelyek már köszönöviszonyban sincsenek sem a becsület, sem az igazság alapeszméivel, ahol az egyszerű ember már nem több, mint puszta vásárló-szavazó-adófizető robot, ahol a globális környezet haszonért gond nélkül pusztítható, előfordulhatnak - és nagy valószínűséggel elő is fordulnak - olyan típusú marketing-vezérelt projektek, melyeknek lényege, hogy egy adott multinacionális nagyvállalat, vagy talán egy egész iparág, azzal az egyszerű céllal játssza ki tulajdonképpen a Föld teljes lakosságát, hogy keresletet generáljon egy új termékének kínálatára.

Nyílt titok, hogy például az USA komplett egészségügyi-, és egészségbiztosítási rendszere erre épül, karöltve mondjuk az élelmiszergyártókkal, akik talán azért adnak el ételnek nevezett mérgező kémiai vegyületeket az üzletekben, hogy megbetegítsék, a hazug reklámokkal is megvezetett vásárlóikat, akiknek aztán a mérgezésből való felgyógyulás reményében olyan gyógyszereket írhassanak fel, amelyek aztán még tovább betegítik őket, igényt formálva még több és több gyógyszer megvételére.

A helyzet az, hogy az egészség sajnos nem kifizetődő. Egy egészséges társadalom képe számukra maga lehet a megtestesült rémálom.

Ritkán teszem, de ha előfordul, hogy véletlenül hagyományos televíziócsatornákat nézek, nem tudom nem észrevenni, hogy ma már az egyre sűrűbb és egyre hosszabb reklámidőt kitöltő hirdetések 80%-a valamilyen gyógyszeripari terméket próbál ránktukmálni, ami finoman szólva is aggasztó...

Na jó, elárulom, hogy eredetileg csak picurit terveztem az írást ilyen baljóslatúra. Inkább az volt a célom, hogy vicces leszek, vagy legalábbis megpróbálok az lenni, de azért nem könnyű úgy nevetgélni, hogy lassan három hete nem alszom a szűnni és felszakadni nem akaró éjszakai köhögési rohamaimtól, és a dologgal sajnos egyáltalán nem vagyok egyedül.

A mindenféle összeesküvés elméletek szerelmesei számára gondolom nem újdonság, ha azt mondom, hogy létezik egy elmélet az évenként újra és újra felbukkanó influenza-járványok kitörésével kapcsolatban, hogy történetesen könnyen meglehet, hogy ezek forrása nem a szent és szabad anyatermészet, hanem inkább valamelyik nagy gyógyszermulti laboratóriuma, aholis erre szakosodott tudósok direkte olyan mutációkat, verziókat fejlesztenek ki, majd "dobnak piacra", amelyek egyre hatékonyabban fertőznek, egyre nehezebb legyűrni őket, és amelyeket természetesen egyre nehezebb elkerülni.

Nos, nem tudom, hisz nem is tudhatom, hogy ennek az elméletnek van-e bármilyen igazságtartalma, azt azonban igen, hogy többedmagammal, hetek óta valami olyan betegségszerű izével küzdünk/küzdök, amelyre nem hat semmilyen házipraktika, gyógymód, gyógyszer, és egyre inkább úgy tűnik, hogy szinte kiírthatatlan.

Ma beszéltem egy lánnyal, aki azt mesélte, hogy ő például két teljes hónapon keresztül küzdött ellene mindenféle antibiotikumokkal is, mire végre sikerült legyőznie, és egy másik ismerősöm is arra panaszkodott, hogy neki is egy kisebb háborút kellett megvívnia, mire nyugodt szívvel gyógyultnak nyilváníthatta magát, miközben azért még vannak emlékeim életem ezelőtti betegségeiről, és kb. mindre úgy emlékszem, hogy lefutásuk nem tartott tovább néhány napnál.

Most azonban valamit nagyon eltaláltak ezek az okos tudós srácok az ő titkos laboratóriumaikban, amihez magam és a teljes emberi populáció nevében szeretnék szívből gratulálni, hiszen úgy tűnik, az INFLUENZA/MM/17/18 igazán remekre sikeredett!

Köszönjük!

És akkor jövőre veletek ugyanitt...

 

OLVASS TOVÁBB: A FEJLŐDÉS ELKERÜLHETETLEN

A fejlődés elkerülhetetlen

ures_sulytarto.jpg

Hát Kedves Emberek, ez van, ha a Vendégeim hallgatnak rám és megszívlelik azokat az intelmeket amiket óráról órára elmondok - vagy éppen itt a blogomban leírok - nekik, a HOT IRON koncepciójával kapcsolatban, például arról, hogy ha érzékelhető eredményt szeretnének, akkor minden egyes alkalommal el kell érniük a határterhelés szintjét, amihez persze nagy biztonsággal és helyes technikával kell mozgatniuk a súlyokat, szóval ha rendes szorgalmasan betartják az instrukcióimat, akkor a tegnap esti helyzet állhat elő, történetesen hogy a tartóról - néhány kis sajtos tallér kivételével - egyszerűen elfogynak a súlyok még úgy is, hogy csak körülbelül 75%-os a létszám...

És esküszöm, nem számítottam rá, hogy ilyen gyorsan fognak fejlődni!

Jó, ok, azt látom, hogy mindenki, akinek fáj valamije - mondjuk éppen attól, hogy helytelen technikával hajtja végre a gyakorlatokat -, ha megtanulja a helyes technikát rájön, hogy úgy viszont jelentősen több súlyt is képes mozgatni, főleg ha már a fájdalom is megszűnik, és tényleg mondták is többen, hogy "Amióta megmutattad hogy tartsam a csuklómat fekvenyomásnál meg homlokraengedésnél, már nem is fáj semmim, ráadásul így felpakolhatom majdnem a dupláját, mint azelőtt." meg hogy "Amióta rámszóltál, hogy tartsam a hasam, és rávezettél hogyan lesz egyenes a hátam, kétszerannyival húzok fel." meg, hogy "Amióta megtanítottál helyesen guggolni, meg lent tartani a sarkamat, már nem esek előre, szóval nem terhelem túl a térdeimet, 5 kilóval guggolok többel, ráadásul úgy, hogy sokkal mélyebbre is megyek, mint azelőtt."...stb.

Úgyhogy...

hát nem is tudom, mit mondjak...

talán csak annyit, hogy szóltam a főnökségnek, hogy sürgősen rendeljenek még súlyokat, ha nem akarják, hogy a Vendégeim a nagy szükségükben például betongerendákat szaggassanak ki a falakból:)

Na mindegy. A lényeg, hogy köszönöm, hogy vagytok, hogy tényleg beletesztek az edzésbe apait-anyait, és hogy hallgattok rám!

 

OLVASS TOVÁBB: 2017