Fitness Guru

P. Szabó István

EGYÉL RENDESEN!

Az egészséges táplálkozás alapjai - Kötelező olvasmány

2016. március 09. - P. Szabó István

andika-napoz-3067_web.jpg

/Fotók: én, Modell: Tóth Andrea/

- Egyél rendesen! - mondták a felnőttek mindig, és az embergyermek meg csinálta is, amit csak lehetett, csak a felnőttek azt az apróságot felejtették el közölni, hogy azt, amit elvárnak, hogyan is kell. Valójában persze nem felejtették el, hanem őszintén és lényegében halvány lila gőzük sem volt róla. Olyasmiket mondogattak, hogy például "Ha megeszed a répát, attól majd megtanulsz fütyülni", meg azzal riogattak "Ha túl sok vizet iszol, béka nő a hasadban". És ennyi. Ez volt minden megalapozott táplálkozási tanácsadás, amit lényegében egész ifjúkoromban kaptam, és sajnos ez később sem lett sokkal jobb.

Persze nem volt emögött rosszindulat, csak éppen akkoriban sem lehetőség, sem igény nem mutatkozott arra, hogy az ember megértse, miért hízik el valaki, miért lesz belőle cukorbeteg, miért hal meg infarktusban, vagy szélütésben meg ilyesmik. Meg persze a gyógyszeripar sem nagyon erőltette az információáramoltatást, mint ahogyan ma sem nagyon teszi, mert ugye neki meg annál jobb világ nincs is, mint amilyen világ volt, meg van ma is, hogy konkrétan embermilliók szednek zsákszámra mindenféle olyan méregdrága gyógyszereket, amikre az ég világon semmi szükség sem lenne kellő tájékoztatás mellett, meg mondjuk aztán halnak meg tömegesen, ami meg azért tök jó, mert azoknak legalább már nem kell nyugdíjat fizetni. És boldogok az élelmiszergyártók is, mert mondjuk el tudnak adni egy csomó fűrészport, leves áron, meg mindenféle hulladékot olyan neveken, mint virsli, meg felvágott, meg a női magazinok is boldogok nagyon, mert ők meg minden számukban meghirdethetnek valami idióta csodadiétát, meg hogy káposztaleves, meg 6 után már ne egyél, meg most van ez a bogyó, csak neked, csak leárazva éppen, ha kettőt veszel, három áráért, és akkor ha ezt beveszed, akkor hip-hop varázsütésre szép leszel és fiatal újra, és közben még a szupertrendi triplacukrosmokkafrappacsínódról sem kell lemondanod soha, sőt...

Mindegy, ebbe inkább nem is akarok belemenni, mert csak felidegesítem magam megint, és az most nem célom, csak akartam kicsit bevezetni a mondandómat, hogy lényegében érthetetlen számomra, hogy ha már kémiát, fizikát, biológiát, és jobb esetben testnevelést "tanítanak" az iskolában, akkor ezek mellett hogy nem fér el legalább néhány órányi táplálkozási alaptananyag arról, hogy azt, amit mindannyian csinálunk, minden nap, mert különben belehalunk, ha nem, hogy kell normálisan csinálni. Lett légyen, hogy elképesztő, mennyire közös elemi érdekünk lenne ez, és valahogy mégsem. És most nem arról beszélek, hogy mindenkinek simán annyit kéne tudnia a kajálásról, mint egy profi testépítőnek, hanem csak legalább az alapokkal legyünk már tisztában. Értem én, hogy nem könnyű, mert ugye a Nők Lapja, meg az egyik ezt mondja, a másik az mondja, a harmadik meg a heti egyszer 10 perc FLABéLOS-tól fogyott 100 kilót, és eddig a tehenészetben melózott, mint tehénpakoló, most meg már "modell" Dubai-ban. Atkins, meg vércsoport, meg ma csak szénhidrátot eszem, holnap meg csak fehérjét, meg egy hónap léböjt, aztán csak napfény, de még mindig csak hízok, most akkor mit csinálok rosszul? (Mindent.)

Csak mindeközben meg van az tök egyszerűen, hogy vannak bizonyos táplálkozási alapszabályok, amelyek atomra nem változnak egyáltalán, és főleg nem hetente - vagy nem tudom, milyen sűrűn jön ki az új Nők Lapja - hanem öröktől fogva egyszerűen létezőek és megmásíthatatlanok, és mindenki, aki komolyan foglalkozik a témával az ugyanazon alapokkal találkozik, és punk és tum.

Na de akkor mondjam már végre, hogy mik ezek, nem?

andika-napoz-3094_web.jpg

Na jó, mondom:

1. Vegyél levegőt, mert a szervezetednek oxigénre van szüksége az életbenmaradáshoz!

Tudom, ez tökre viccesen hangzik így, de ezt csak azért írtam le első pontnak, hogy értelme legyen a másodiknak:

2. Igyál vizet!

Na ez meg már miért nem hangzik olyan nagyon viccesnek? Mert kábé pont olyannyira fontos a víz, mint a levegő, csak az egyik legalább megy magától reflexből szerencsére, mert persze ha nem menne, akkor levegőt se nagyon vennénk. Mert ugyanis drága Hölgyeim és Uraim, az van, hogy nem iszunk eleget, és sőt, hallani sem nagyon akarunk róla.

Pedig a testünk kb. 70%-a víz. Mindenünk vízzel megy, minden sejtünk könyörög érte, majd minden működésünkben ott van. Effektív több víz vagyunk, mint bármi más, erre ha mondom valakinek, hogy igyon vizet, az simán hülyének néz, meg viccelődik, hogy dehogy iszik ő vizet, hiszen abba a halak belepisiltek. Az a tény mondjuk senkit nem érdekel, hogy akár hetekig is kibírjuk kaja nélkül, de próbálj már meg hetekig nem inni!

Na látod!

A víz a legfontosabb bevivendőnk rögtön az oxigén után. Egy csomó betegségszerű izé - magas vérnyomás, fejfájás, szédülés, fáradékonyság, emésztési zavarok, ...stb.  - valójában simán előfodulhat, hogy nem több, mint egyszerű kiszáradás. Sokból, sok esetben semmi más nem kéne - főleg nem gyógyszer - hanem csak inni egy kicsit. De nem, mi inkább nevetgélünk, viccelődünk, mert ugye a halak meg a pisi, és  veszünk rá inkább gyógyszert, amit legalább már vízzel veszünk be, és könnyen lehet, hogy attól leszünk aztán jobban, nem is a gyógyszertől.

"Ne igyál sokat, mert béka nő a hasadba!"

Tudod, mit? De, igyál sokat, és ha béka nem is nő a hasadba, de segíti az emésztésed, részt vesz minden anyagcserefolyamatodban, csökkenti a savasodást, segíti a vesék működését, erősíti a szívet, javítja a keringést, aktiválja az immunrendszert, csökkenti a stresszre való hajlamot, javítja a koncentrációt, megemeli az energiaszintet, rugalmassá teszi a bőrt, és csinál még ilyen és ezekhez hasonló dolgokat dögivel, annak ellenére, hogy nyilván csak "halpisi"...

Úgyhogy az első és legfontosabb dolog, amit tehetsz a szervezetedért, ha tényleg jót akarsz neki az, hogy elkezdesz szépen folyamatosan vizet kortyolgatni úgy kábé egész nap.

De hogy akkor ez mennyi is? Vannak erről is adatok meg elvárások. Van, aki a testtömeg 5%-át mondja, ami szerintem nem rossz kiindulóhelyzet. (Ez azt jelenti, hogy ha mondjuk 100 kg vagy, akkor naponta igyál meg kb. 5 liter vizet, ha meg a fele, akkor a felét, ám ha a duplája, akkor miközben iszol, mint egy szomjas bálna, azonnal keress fel egy szakembert!) De ha nem akarod így nézni, meg erőlködni a számoláson, akkor is van egy tök egyszerű trükk. Tudom, hülyén hangzik, de csekkold le, hogy milyen színűt pisilsz! Ha sárga - főleg ha sötét sárga - akkor erősen dehidratált vagy, szóval innod kell, ha szép átlátszó, mondjuk majdnem "vízszínű", akkor minden oké. Mehetsz vissza dolgozni.

Ja, és még valami nagyon fontos: Ha szomjas vagy, akkor az már régen rossz. A szomjuság érzet már a kiszáradás - a komoly dehidratáltság - első jele, szóval azt soha ne várd meg! Mondom, kortyolgass folyamatosan egész nap, és akkor nem lesz gáz. Persze az elején sűrűn fogod látogatni a mellékhelyiséget, de nyugi, ez pár hét alatt visszaáll a normálisra.

Nyilván a következő kérdés az, hogy milyen vizet igyál? Adom, mert a kérdés fontos.

Én a magam részéről desztillált víz párti vagyok. Én csak azt iszom, de ha te félsz tőle, vagy még nem tanulmányoztad a kérdést kellőképpen, akkor olyan vizet igyál, ami megnyugtat. Persze nyilván nem árt utánaolvasgatni, hogy mi van például a csapvízben, hogy hogyan cimkéznek ásványvíznek hívott palackozott csapvizet, hogy a műanyagpalacknak mely részeit oldja ki a benne lévő víz szép lassan, vagy hogy a különböző márkák, különféle ásványi anyag tartalmaihoz hogyan viszonyul a szervezeted. Ha mondjuk lóvés vagy, akkor ihatsz izomból Evian-t, meg Fiji-t, mert az mindkettő jó víz, de azt azért elárulom, hogy világ szinten is nagyon kevés márka mondhatja el magáról, hogy "jó". De vehetsz otthonra desztilláló gépet is, vagy víztisztító rendszert, de ugye ezek a szűrők sem mindig olyan tökéletesek, mint ahogyan reklámozzák őket, szóval hajrá! Ha van kedved, időd, energiád, mélyedj el a kérdésben és kutass! Ha pedig kitaláltál valami nagy csodát vagy a biztonság kedvéért inkább felköltöztél Tibetbe, és beálltál szerzetesenk, hogy végre rendes, tiszta, hegyi patakvizet ihass, akkor király vagy. Ha nem, akkor legalább csekkold le a gyártót, hogy valóban ásványvíz e az, amit ásványvíz áron vásárolsz, oszt jónapot!Sokkal többet úgysem tehetünk.

És hogyha most már tényleg eleged van az egészből, és a főnököd is mindjárt észreveszi, hogy megint netezgetsz, dolgozás helyett, és hogy ígéred, betartod mostantól örökké, csak mondjak végre gyorsan valami rövidet és velőset, akkor azt mondom a megfelelő vízfogyasztás mellé:

+. Egyél sovány húsokat (csirke, pulyka, hal - tojás), és cseréld le a szokásos köreteket (rizs, burgonya) zöldségre (nyers, párolt, sült). Ha ennyi, akkor ennyi.

Ha elegendő vizet fogyasztasz és nem eszel semmi mást, csak tojást, csirkét, pulykát, halat, sok sok mindenféle színű zöldségekkel meg magokkal, akkor nagy baj már nem lehet. Tényleg kész vagy, mehetsz vissza a főnök kettős könyveléséhez, hogy eltüntesd valahogy a prostikra eldobált céges pénzeket. Sok sikert! Légy boldog!

andika-napoz-3047_web.jpg

Akit viszont még érdekel a dolog, mert picit több tudásra szomjaz, annak meg mondom tovább:

3. Egyél legalább naponta ötször de keveset, és lehetőség szerint ugyanazon időpontokban!

Miért? Hogy biztosítsd a szervezeted afelől, hogy folyamatos ellátásban részesül, méghozzá rendszeresen.

És miért is fontos ez?

Nyilván azt nem kell elmagyaráznom, hogy hogy reagál a szervezeted arra, ha túl sokat zabálsz. Ezt mindenki tudja, hiszen mindenkinek vannak Karácsonyi emlékei, vagy ............ (ide mindenki helyettesítse be azt az ünnepet vagy alkalmat, amikor az ész nélküli zabálás családi kötelezettség). Úgyhogy akkor ezt ugorjuk is, ám viszont beszéljünk arról, hogy mi történik akkor, amikor nem eszel rendesen, kihagyod a reggelit, koplalsz, léböjtölsz, 6 után már semmit, vagy éppen valamelyik másik agyhalottak számára kitalált barom diétát tolod erőből:

Szóval, minden egyes olyan alkalommal, amikor a szervezeted nem kapja meg azt, amire neki, a te optimális működtetésedhez igenis kötelezően szüksége van, legyen az víz, szénhidrát, fehérje, avagy és igen bizony zsír (és most akkor megint nem beszélnék az ásványi anyagokról, illetve a vitaminkról, mert az megint más téma) ő azt az ő túlélési ösztönéből fakadóan vészhelyzetként fogja értelmezni, és azonnal át is áll vészhelyzeti üzemmódra, ami pedig lényegében nem más, mint: megkötés, beágyazás, tíz körömmel sem el nem engedés, raktározás, raktározás, raktározás, és teszi ezt tök jogosan, méghozzá azért, mert te hiába nem szereted őt, ő attól még szeret téged, és meg akar védeni attól az amúgy magától értetődő fiziológiás következménytől, amit úgy becézünk, hogy: halál.

Ráadásul van egy rettenetesen rossz hírem:

A szervezeted működéséhez ugyebár minden pillanatban - igen akkor is, amikor Sound alatt, tajtrészegen, kiütve fekszel a Balaton-parton mozdulatlanul - energiára van szüksége. Ezt az energiát ő azokból a tápanyagokból nyeri, amiket te vagy olyan kedves és beviszel neki legott a szájadon át jobb esetben. És ezek akkor megint csak most ennél a három alapnál maradva még egyszer nem mások, mint: szénhidrát, protein, és zsír. Most akkor találd ki, hogy ezek közül melyik képes neked a működésedhez, meg ahhoz, hogy elszaladj a tigris elől a dzsungiban, a legnagyobb mennyiségű energiát szolgáltatni!

BINGÓ! A zsír.

Egységnyi zsír konkrétan kétszer annyi energiát szolgáltat, mint ugyanannyi szénhidrát vagy protein, ergo a te okos, értelmes, Sound-on leharcolt, de még mindig tiszta erőből csakis érted működő szervezeted leglogikusabb választása az ilyen vészhelyzetben az, hogy mindent, de tényleg mindent megtesz annak érdekében, hogy a leghatákonyabb energiaforrását megtartsa. Ez azt jelenti kissé eltúlozva, hogy vészhelyzeti üzemmódban hamarabb használja fel az izmaidat, meg mindenedet, amit csak bent talál, mint a szent zsírt, mert hülye lenne azt a sok jó energy-t eltékozolni.

Valójában ezért nem fogysz az idióta diétáktól zsírból, csak izomból, és ezért gondolod mérlegre állva másnap, hogy jaj, de milyen jó, hogy könnyebbnek tűnsz a mutató szerint máris, miközben meg csak gyengébb lettél, vesztettél egy csomó  izmot meg vizet, oszt kész. Ja, és ezért fogsz majd kétszer annyit hízni a csodadiétád végén, mert ugye a szervezeted pezsgőt bont örömében, hogy a gazdi végre eszik, és a biztonság kedvéért minden frissen beszerzett zsírt duplán, hét lakat alá pakol, hogy a következő hülye, valamilyen durván deficites őrületed idejére biztosítsa a zavartalan energiaellátásodat.

És akkor még egyszer megismétlem, mert rettenetesen fontos, hogy végre egy életre megértsd: A bármilyen súlyosan tápanyagdeficites diétákkal - 6 után már semmi,  egy hónapig csak káposztaleves, ma fehérje-nap, holnap meg szénhidrát, léböjt, ma evés helyett csak hegyi kristályt nyalogatok, miközben azt mantrázom, hogy "Az Univerzum szeret engem"...stb. - tulajdonképpen semmi mást nem teszel, minthogy egyre és egyre hatákonyabb zsírraktározásra tanítod és ösztönzöd a testedet. Lehet, hogy a mérleg szerint fogysz pár kilót, de ami biztos, hogy az eredmény csak pillanatnyi, mert ha újra rendesen kezdesz enni, akkor többet hízol majd vissza, mint amennyit fogytál, és viszont ha egyszer tényleg fogyni szeretnél rendesen, akkor az majd sokkal sokkal nehezebb lesz, mint bármikor a hülye diéták előtt volt. Pont.

Félre ne érts! Ha fogyni szeretnél, és nem csak a mérleged szerint, hanem tényleg valójában és igazából zsírt veszíteni, ahhoz természetesen kalóriadeficitre lesz szükséged, mert ugye mikor fogy az ember? Perszehogy akkor, ha kevesebb energiát visz be, mint amennyit felhasznál. De ez egy bonyolult folyamat, ésszel kell csinálni, és annyi biztosan nem elég hozzá, hogy 6 után semmi. Hiszen tegyük fel, ha azért szeretnél fogyni, hogy csinos legyél, akkor nyilván fontos számodra, hogy ne veszíts izmot. És miért ne? Mert az izomzat határozza meg a formát. Olyan nincs hogy egy comb vagy egy fenék úgy szép, hogy közben nincs benne izom. Nem, az a plöttyedt, zsíros izé, az nem szép, hanem az csak ott van, és ott lötyög, és olyan, mint egy óriás narancs. Ami szép és formás, az mindig izom által formált, szóval az izom egy olyan kincs, amiért vérrel-verejtékkel megdolgoztál, és tűzzel-vassal sem akarod elveszteni. Az izmot a fehérjék építik, úgyhogy ahhoz, hogy kalória-deficitben megtartsd az izmaidat, emelned kell a fehérjebevitelt, de csak olyan mértékben, hogy még ezzel az emeléssel együtt is deficitben maradj. És hogy maradsz így deficitben? Csak úgy, ha a szénhidrátbevitelt csökkented, de megint mondom: Ésszel!

És valamit tudnod kell: Nincs olyan, hogy egy hét alatt 10 kilót fogytam. Vagyis, de, bocs! Mondjuk, ha valakinek levágja a vonat a lábát. Az mondjuk azonnal 10 kiló fogyás. Vagy ha extrém fogyás után leműtik róla az elnyúlt, felesleges zsírréteget. Az is az, de hogy akárki a Földön komolyabb egészségkárosodás nélkül, többet fogyjon, mint heti 1-1,5 kiló, olyan nincs. Bárki, aki ezt ígéri, hazudik, vagy kifejezetten rosszat akar neked. Vagy tényleg gondolod, hogy amit évek, vagy évtizedek alatt szorgalmasan magadra zabáltál, az majd pikk-pakk simán leszedődik neked onnan könnyedén!? Most ide mondanék valami káromkodós csúnyát, de inkább nem teszem.

Na de ez az írás, most nem egy fogyókúrás írás, hanem egy "rendesen" evős, még akkor is, hogy biztos vagyok benne, ha valaki eddig "rendetlenül" evett, és értelemszerűen attól el is van hízva, de mostantól "rendesen" fog enni, garantált számára némi fogyás. Egészséges étkezéssel ugyanis normalizálódik, beáll egy egészséges testsúly is. És tényleg nem gondolom, hogy mindenkinek kockás hasa kell, hogy legyen, mert ha nem vagy modell, sztárszínész, vagy testépítő, akkor nem kell, de egy kis egészségbe még nem halt bele senki...

andika-napoz-3100_web.jpg

Szóval, ott tartottunk, hogy ha naponta ötször, a megszokott időpontokban, optimális mennyiségben, minőségben, és összetételben megadod a szervezetednek, amire szüksége van, és teszed ezt kellő rendszerességgel, akkor némi idő után ő azt fogja gondolni, hogy minden ok, rend van, vészhelyzetről szó sincs, szóval semmi szükség  (zsír)raktározásra, és akkor megindul és felpörög majd valami, amit úgy hívnak, hogy anyagcsere, és aminek a lényege pedig benne is van a nevében. Vagyis a szervezet nem tárolja, hanem használja, cseréli, mozgatja a dolgokat, bízva abban, hogy nem következik be újabb éhezés, szomjazás, vagy kristálynyalogatás.

/Persze nyilván a dolog mélyebb és bonyolultabb ennél, de esetünkben magyarázatként legyen elég ennyi! Aki meg fehérjeszintézist akar meg glikolízist meg ATP termelést, az okosodhat nyugodt elégedetten máshol.../

andika-napoz-3026_web.jpg

OK, most akkor már iszunk egy csomó vizet, és azzal, hogy egy nap legalább ötször eszünk, keveset, ugyanakkor meg is nyugtattuk a szervezetünket, és beindult az anyagcserénk, és akkor rátérhetünk végre arra, hogy miből álljon konkrétan ez a legalább öt étkezés:

4. Fontos, hogy minden egyes étkezésed tartalmazzon mindhárom fő tápanyagcsoportból valamennyit, azaz minden étkezésedben legyen fehérje, szénhidrát, és zsír egyaránt, de oda kell figyelned az arányokra!

Igen, nincs olyan, hogy nem eszem szénhidrátot, csak akkor, hogyha az a célod, hogy halálod előtt még meg is hülyülj, ugyanis ha már mást nem, legalább azt kénytelen leszel elfogadni, hogy például az agyad csak és kizárólag szénhidráttal múkod. Szóval igen, ha nem viszel be szénhidrátot, meg fog állni az agyad. (Hozzáteszem, megint leegyszerűsítek, de esküszöm, hogy érted teszem!)

Ugyanígy olyan sincs, hogy nem eszem zsírt. Mert ugye nyilván hallottál már olyanról például, hogy zsírban oldódó vitaminok (DEKA), és ha igen, akkor kérdem én, ha nincs benned zsír, akkor ők szegények mit csináljanak? Mert ha tetszik, ha nem, ők nem fognak a kedvedért vízben, ne adj Isten, Traubi-ban oldódni, ha megfeszülsz, akkor sem. És sorolhatnám...

Meg kell értened, hogy a szervezeted optimális működéséhez minden étkezéskor, minden számára szükségeset bele kell pakolnod, mert ha valamit kihagysz, akkor az neki hiányozni fog, és először keresni fogja, hogy hol van, aztán meg ha nem találja megijed, és meg fogja kongatni a vészharangot, és akkor megint jön a riadó, a vészhelyzeti állapot, meg a raktározás, raktározás, raktározás, amit pedig saját érdekünkben, meg kell próbálnunk elkerülni.

De igen ám - szegezed nekem a kérdést mindjárt - de mert akkor este is egyek zsírt meg szénhidrátot, amikor meg a Nők Lapja megmondta határozottan, hogy este 6 után már semmi!?!? - És akkor jön is a válaszom könyörtelenül, hogy: igen. Lefekvés előtt is egyél zsírt is meg szénhidrátot is, csak ne sokat. Mert ugye az összetétel és a minőség mellett, a mennyiség a következő nagy kérdés, sőt, nem is csak a mennyiség, hanem az arányok is.

Hogyan is értem ezt?

Minden egyes étkezés ugyebár nyilván különböző napszakokban történik. Reggel megreggelizünk szépen, aztán tolunk valami "nasit" tízóraira, aztán hurrá, végre ebéd, és végre félbe lehet szakítani a kettős könyvelést, aztán jön egy light uzsi, haza a munkából, otthon meg vár a finom vacsora. Éljen! Jó éjszakát, szép álmokat!

És akkor ezen a ponton viszont van is egy örömhírem: Ha például nem vagy az a nagyon edzős fajta, akkor a fehérjebeviteled viszonylag egyszerűen kiszámolható. A napi adagot oszd egyenlően öt felé, és kész! Fehérjét baj nélkül ehetsz korareggeltől egészen az ágybabújásig bármikor, sőt kell is enned! Ha meg edzel is napközben, vagy kifejezetten tömegelsz éppen, akkor nyilván tudod, hogy mit kell tenned fehérje-viszonylatban a siker érdekében...

A zsírokkal majdnem ugyanez a helyzet, azzal a különbséggel, hogy az utolsó étkezésed már inkább ne tartalmazzon belőlük túl sokat. Kell valamennyi, de lefekvés előtt már nem annyira nagyon.

És akkor pedig következzen a nagy varázsló, azaz a jó öreg szénhidrát!

Ha éppen zsírégetnél, vagy fogynál, vagy híznál, akkor varázsolnod kell vele tényleg, de ha mondjuk csak rendesen próbálnál enni - és azért ne feledjük megint, hogy ez az írás itt valójában a rendesen evésről szól, és nem másról - egy dolgot fontos tudnod a szénhidrátok és a napszakok viszonyáról! Mert van nekik viszonyuk tényleg, amit meg úgy hívnak, hogy: inzulinérzékenység.

Az inzulinérzékenységünk a napszakokkal változik. Reggel rossz, aztán folyamatosan javul, körülbelül délelőt 11 és délután 3 között a legjobb, majd innentől folyamatosan romlik megint. Mit is jelent ez? Azt, hogy amikor rossz, akkor próbáljunk meg minél kevesebb szénhidrátot bevinni, mert különben nagy bünti az ára, amikor meg jó, akkor fellélegezhetünk kicsit, és büntetlenebbül tolhatjuk a több szénhidrátot meg a magasabb GI-s dolgokat. (GI = glikémiás index. Ha érdekel, guglizz rá! Megéri.) Szóval akkor a lényeg mégegyszer röviden, hogy 11 és 15 óra között kezeli és tolerálja a legügyesebben a szervezetünk a szénhidrátokat, előtte és utána pedig egyre rosszabbul, amiből az következik, hogy a napi szénhidrát szükségletünket érdemes egy "dombocska görbe" vonalán elosztani, vagyis az legyen első és utolsó étkezésben kevés, ebédidőben meg relatíve a legtöbb.

És hogy akkor, hogy okosan szemléltessem neked láthatóan, értelmezhetően a tanultakat az arányokról, akkor rajzolok is a kis kezemmel egy szép ábrát hozzá ügyesen:

napi_tapanyageloszlas_1.jpg

Szóval, legközelebb, amint felkeltel és kimentél pisilni, meg ilyesmik, igyál meg egy nagycsomó szép tiszta vizet anya kedvéért, és egyél szépen némi fehérje-szénhidrát-zsír kombót apa kedvéért, és ha kérhetem, csak ezek után kezdj el kávézni, és sohasem ezek előtt. Köszönöm!

Na, tök jó, már tudunk mindenféle dolgokat a hogyan evésről, de sajnos még nem tudunk mindent, úgyhogy folytassuk is:

5. Annyit egyél, amennyi jólesik, kisfiam! - mondta mindig anyukám, majd még két nagy kanálnyit rászedett a pörköltömre, és mivel tudtam, hogy ő így fejezi ki a szeretetét, és nyilván nem akartam megbántani, valahogy sohasem hagytam abba az evést addig, amíg a torkomon nem éreztem a falatot. Ez ugye nyilván nem jó, de kiindulási alapnak megteszi. Én inkább azt mondanám: Annyit egyél, amennyitől  éppen nem maradsz éhes!

Mindenféle módszerek vannak a szükséges tápanyagmennyiség meghatározására. Lehet kalóriát számolgatni, meg mérlegelni, méregetni, meg minden, de elárulom, szinte lehetetlen úgy összehozni, összepárosítani, kimérni az ételeket, hogy azok valóban annyi tápanyagot tartalmazzanak, amennyit a matek mutat papíron. Ráadásul a matek nem te vagy. Annyira különbözőek vagyunk, annyira máshogy reagálunk dolgokra, kajákra, mennyiségekre, és annyira más a genetikai örökségünk, hogy egy bizonyos szint fölött ennek lényegében nincs is semmi értelme. Egy dolgot tehetsz, azt viszont kötelező!:

Figyeld, vizsgált, elemezd magad és azt, hogy milyen élelmiszerek, milyen mennyiségei, milyen hatásokat váltanak ki a testedben!

- Nahát! Alig szedtem négyszer a babgulyásból, és csak hat lekváros palacsintát toltam le utána a liter Cola, meg a habos cappuccino mellé, és mégis hízok! - Nyilván, bár valószínűleg mindenki ismer olyan girnyót, aki ezt simán betolja tényleg, és még fogy is tőle kicsit. Simán, elhiszem, ám ha mondjuk te nem vagy ilyen szerencsés, akkor miből gondolod, hogy ha holnap megint megeszed ugyanezt, akkor majd valamitől tök más hatással lesz rád?

Mi a teendő? Gondolkozz, akár vezess naplót az étkezéseidről! Hidd el, rentgeteg olyan infód lesz magadról ezáltal, amit a világon máshol sehol, semmilyen könyvben, írásban, videóban nem találsz meg.

Sok nekem a négy babgulyás meg a hat palacsinta. Akkor legközelebb próbáljuk meg csak a 3/5 arányt! Jé, hát az is sok!? 2/4... 1/2... Na, ez meg már majdnem nem is rossz! A Cola-tól először felpörgök, aztán meg majd elalszom, és innom kell belőle megint, ha újra pörögni akarok! Mi van, ha mondjuk nem Cola-t iszom, hanem vizet? Jé, sokkal jobb! Nem pörgök, nem alszom, hanem elvagyok normálisan. Pipa. A cappuccino felfúj és hasmenésem van tőle. Próbáljuk ki az espresso-t! Még mindig hízom... Talán a babgulyás nem is a legjobb ötlet? Talán a lekváros palacsinta sem? Próbáljuk ki a csirke-zöldséget! Nahát, de jó! Már fogytam is!...

Ilyen egyszerű. Úgyis tudod, hogy mi a sok, meg mi a nem jó, akkor miért eszel még mindig többet, és már megint olyat, amiről tudod, hogy rosszat tesz? Ne csináld! Akár mérheted is magad, de kérlek, ne naponta, csak mondjuk heti egyszer. Híztál? Vegyél vissza a mennyiségből, használj kisebb tányért például! Fogysz? Örülsz neki? Nem? Akkor egyél kicsivel többet! Ennyi.

Amúgy szokták azt mondani, hogy a tányérod úgy nézzen ki, hogy:

- A hús (fehérje) soha ne legyen nagyobb, mint a tenyered!

- A zöldség (szénhidrát, rost, vitamin - olaj) legyen kéttenyérnyi!

- A köret - rizs, krumpli (szénhidrát) - meg ne legyen nagyobb az öklödnél!

Lerajzolom ezt is inkább, de nem azért, hogy lássátok, hanem azért, mert elképesztően szépen rajzolok. Szépek a vonalak, jó a színválasztás, a dinamika. Szerintem, van stílusom:

tanyer.jpg

Ha gondolod, próbáld ki, hátha neked pont ezek a tökéletes arányok!

És akkor ha már tudjuk, hogy mikor, mennyit, nincs is más hátra, mint meghatározni a legfontosabbat: Mit?

6. Csak olyat egyél, ami tényleg jó neked!

Van erre egy tök jó mondás, csak sajnos már nem emlékszem, hogy kitől hallottam. Így szól: Semmi olyat ne egyél, amit reklámoznak!

És tényleg. Alapjában véve 99%-ban minden rossz, amit valamilyen cégek, valamilyen gyárakban előállítottak neked valahogy, aztán meg bedobozoltak, és reklámoznak orrba-szájba sok pénzekért. Ezen nincs nagyon mit magyarázni. Szerintem épeszű ember nem vesz olyat a szájába, amiről nem tud konkrétan semmit. Jó, nyilván vannak kivételek, de tényleg elképesztően kevés. Nézd meg a cimkéket, és mondjuk, ha olyan dolgokat találsz rajta, ami E, meg ki se tudod mondani, akkor tedd is vissza nyugodtan. Mert ugye azt ki tudod mondani, hogy répa, uborka, zeller, meg paradicsom, és a kezedbe tudod fogni, és látod, milyen, és nincs benne vita. Kenyeret mondjuk pikk-pakk sütsz magadnak rozslisztből, és esküszöm még élvezni is fogod, meg tehetsz bele magokat, a többi olyasmikkel, mint mondjuk a mandulatej, vagy a kókuszsír meg nem tudsz mit tenni. Megveszed és bízol a cégben, de fontos, hogy ezt a bizalom dolgot próbáld levinni a minimumra! És hidd el, az a termék, ami tele van mindenféle hozzáadott dolgokkal, lehet, hogy finom, de  biztos, hogy nem egészséges, hiába is írják rá nagy betűkkel.

Továbbá, tilos a (kristály)cukor - igen, a barna is - és azok mindenféle származékai, és mindenféle olyanok is, amiket telepakolnak vele. Ezek ugye lényegében lehetnek bármik a cukros üdítőktől, az egészségesként hirdetett müzlikig, kekszek...stb. És ha már egészségesnek hirdetett dolgok, akkor garantálom neked, hogy a "light" meg "cukormentes", meg "zsírszegény", és ehhez hasonló feliratok lényegében mind olyan hozzáadott anyagokról árulkodnak, amelyek ha lehet még annál is egészségtelenebbé teszik a termékeket, mint azok egészségtelenebbnek hitt verziói.

Tilos a fehérliszt és minden, ami abból, vagy azzal készült. Ha tudni szeretnéd, miért, kutass! És megint csak ajánlom figyelmedbe a "glikémiás index" szópárt.

Ha alkoholt iszol, mondjuk sokat, meg mondjuk dohányzol, ne adj Isten drogozol is, akkor az legyen a te dolgod! Én csak azt kérem, hogy amikor a műtőben az orvoscsoport majd tiszta erőből azon melózik, hogy újra legyen szívhangod, akkor légy szíves, fejben ne fogd rá a nyuszira, a Nők Lapjára, meg a Gyurcsányra, hanem érezd át, hogy ez az a pillanat, amikor az embernek vállalnia kell a felelősséget a tetteiért!

Én egyáltalán nem támogatom a tejipart sem. Sok a vita arról, hogy a tej jó e vagy sem, de nem nálam, mert én nyugodt szívvel kimondom, hogy a tej nem jó! Ha erre azt mondod, hogy de pedig az milyen jó fehérjeforrás, akkor én arra meg azt mondom, hogy nem, nem az, mert ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét adjon, nagyon sokat kell belőle innod, és ha már nagyon sokat ittál, és örülsz neki, hogy milyen ügyes vagy, akkor gondolj arra, hogy ekkora mennyiség mellett, mennyi tejcukrot vittél be a fehérjéd mellett. De ha azzal jössz, hogy a Kálcium, akkor arra meg azt mondom, hogy az sem egészen úgy van, mert hiába viszel be a tejjel Kálciumot, ha a tej megemésztéséhez meg több Kálcium használódik el, mint amennyit bevittél. De mindegy, ez akkor megint nem az én dolgom. Én nem javaslom, te pedig a saját érdekedben kutass a témában, ha gondolod!

Méz: Tök finom, és van benne egy csomó minden jó, de megint csak annyi cukor mellett, amennyi aligha lehet diétás.

Gyümölcs: Ahogy mondottam, délelőtt 11 és délután 3 között talán, de amúgy megint csak cukor, cukor, cukor, szóval diétában nem ajánlom, amúgy meg mértékkel, és okosan, és belekalkulálva a napi szénhidrátmennyiségbe.

Jajj! Jajj! Jajj! Dehát akkor mit lehet egyáltalán enni!?!?!?

Az összes többit, mert hidd el, van ott még ahonnan ezek jönnek!

Szénhidrát források (pl.):

zöldségek, hüvelyesek, barna vagy basmati rizs, teljes kiőrlésű tészták és és más gabonafélék, zabpehely, hajdina, köles, kuszkusz...stb.

Fehérje források (pl.):

sovány - csirke, pulyka, marha, tengeri halak, tojás(fehérje), sovány túró, szója...stb.

Zsír források (pl.):

extra szűz olivaolaj (sütéshez nem ajánlott), mandulaolaj, mogyoróolaj, lenmagolaj, halolaj, kókuszsír (sütéshez is)...stb.

És megint újra és újra csak azt tudom ajánlani, hogy kutass, olvasgass, keresgélj, próbálj ki új dolgokat, új recepteket, mert tényleg jó dolog a pörkölt-nokedli, de a világon létezik azon kívül még néhány más étel is.

Végezetül pedig csak annyit, hogy sajnos a mindenféle környezeti borzalmak meg pusztulások miatt a zöldségeink és gyümölcseink vitamintartalma manapság gyakorlatilag a nullához közelít, és mivel vitaminkora meg ettől még szükségünk van, ezért azokat valamilyen étrendkiegészítő formájában vagyunk kénytelenk bevinni. Ha keresel, biztosan találsz valami olyat, ami ár-értékben megfelelő számodra...

Jó étvágyat!

 

u.i.: Na, sikerült a kettős könyvelésben eltűntetni a prostikra költött céges lóvét??

 

OLVASS TOVÁBB: A ZSÍRÉGETÉSRŐL EGYSZERŰEN

OLVASS TOVÁBB: MIÉRT NEM ÍROK NEKED ÉTRENDET? 

OLVASS TOVÁBB: OSHO / AVAGY, A VAGINA GURUJA...

A bejegyzés trackback címe:

http://pszaboistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr238455372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

sogo 2017.02.03. 13:11:32

desztillált víz???? az tuti halál.

P. Szabó István 2017.02.03. 13:44:17

@sogo: igazad van. Vegulis csak ket eve iszom, tutti mar reg meghaltam

Monopolygamer 2017.02.04. 09:09:17

Nem rég találtam meg a blogot, nekem bejön a stílusa, kissé nyers, de kell az ellensúlyozás a sok szőkéknek szóló így leszel kva izmos meg kva szép oldalhoz. Elolvastam így reggelire pár cikket, eljutottam odáig logikailag, hogy tehát a fogyáshoz kell a fehérje, oké értem.

De vega vagyok, nem divatból, nem szeretem a hús ízét, így születtem, mindenki eszik a családban, főzni meg főzöm, de nem eszem, ilyenkor mi van? Próbáltam sok tojást enni, diétázom már egy ideje, nagy nehezen le is küzdöttem 5 kg-ot, de már hányok a tojástól. Egy ( szöszi) bnőm azt mondta igyak fehérje turmixokat, ő nagyon rá van kattanva ezekre, de nem tudom, nem túl mű cuccok ezek?

Tényleg megoldást jelenthetnek ?

P. Szabó István 2017.02.04. 10:23:37

@Monopolygamer: szia! :) fehérje nem csak a fogyáshoz kell, hanem az élethez is, sőt, tulajdonképpen a fogyáshoz sem kell, fehérje, mert, tudod: ha nem eszel soha többé semmit, garantáltan le fogsz fogyni. viccelődést félretéve, ha nem divatból vagy vega, hanem zsigerből, akkor te vagy a legnagyobb király a világegyetemben! de tényleg. ha tudnék, én is vega lennék, de nem tudok. viszont, hogy mondjak valami értelmeset is: Általános félrenézet, hogy azzal támadják a vegetariánizmust, hogy nem tudják a megfelelő fehérjemennyiséget bevinni növényi fehérjékből, mert az állati fehérjékkel ellentétben, a növényi fehérje nem teljesértékű. A "nem teljesértékű" ugye azt jelenti, hogy nincs meg benne az összes esszenciális aminósav, amit a szervezet nem képes előállítani, így táplálék formájában vagyunk kénytelenek bevinni. A dolog csak félig igaz, mert bár a növényi fehérje - kéhány kivétellel - valóban nem teljesértékű, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne úgy összepárosítani a növényi alapű élelmiszereket, hogy azok teljes értékű fehérjét adjanak ki, és számodra ez a legeslegfontosabb dolog, amit tudnod és értened kell! Ha jól emlékszem, például ha a rizst együtt eszel a burgonyával, akkor a bennük lévő aminosavak együttesen teljes értékű fehérjét adnak ki, pont úgy, mintha mondjuk csirkét ennél, de mondjuk az a tény, hogy még nem haltál meg:) azt támasztja alá, hogy eszel te fehérjét, csak lehet, hogy nem úgy és nem annyit. Szóval én a magam részéről annyit javasolnék, hogy nézz utána ezeknek az ételpárosításoknak, és ha azokból jól kiképzed magad, akkor minden faszaság lesz. A turmixokról meg annyit, hogy legnagyobb részük ugye tej-alapú (tejfehérje), amit az én gyomrom például kifejezetten nem bír, de mivel a mindenféle igényekkel ugye nem vagyunk egyedül, ezért a gyártók csinálnak mindenféle más alapú fehérjét is, így van mondjuk tojás-alapú, zöldborsó-alapú meg ilyesmik, és tényleg vannak kifejezett jóminőségű, növényi alapú fehérjeporok is, amiket megintcsak szívből ajánlok. Sajnos konkrét terméket most nem tudok mondani, de a feladat megint csak az, hogy kutass, keress, próbálgass, és akkor bizonyára találni fogysz: